Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

Kinek van igaza?

2018. március 26. - A te embered

Mégis kinek van igaza? Annak az állampolgárnak, aki a közvélemény-kutatások eredményeinek hitelességében bízva taktikusan szavaz, listán a szimpátiát, egyénileg pedig az esélyt szem előtt tartva, vagy annak, aki szerint vajmi keveset számítanak a különböző esélylatolgatások, lévén milyen szavazás lenne az, ahol a DK-s esetlegesen Jobbikosra szavaz és fordítva csak azért, hogy Orbán és rendszere eltakarodjon?

Abban a feltételezésben - miszerint a jelenleg induló pártok közül egyetlen olyan is akad, mely valós kormánypárti erőként fellépve tudná eltakarítani Orbánt és a Nemzeti Együttműködés Rendszerét - talán az ezt hangoztató pártok támogatói sem hisznek. A politikában természetes dolog, hogy a legegyértelműbb dolgok nincsenek kimondva, pedig egyetlen pártnak és egyetlen szavazónak sem szükséges éjszakába nyúlóan böngésznie a különböző kutatásokat ahhoz, hogy rájöjjön: összefogás nélkül a következő négy évben is Fidesz-KDNP-nek fogják hívni a kormánypártokat.

Egy pillanatra mindenki tegye félre a személyes véleményét, hiszen abból, ha valaki azt mondja, hogy összefogás, esetleg koordinált jelöltállítás nélkül a Fidesz biztosan nyer, nem következik az, hogy támogatja is az összellenzék együttműködését . Ez csak egy egyszerű, reális ténymegállapítás.

A napokban tett visszalépések mindössze egyszerű gesztusok, amik önmagukban semmit nem érnek. A példa erre a Momentum jelöltje, Dukán András Ferenc, aki a méltán híres Csepel-Soroksár körzetben indult volna, viszont a '14-es nyertes, Szabó Szabolcs javára visszalépett. Ez néhány százalékkal talán megnöveli Szabó esélyeit, de amíg a jelöltek között találjuk az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikót is, akinek indulása pont annyira forgácsolja szét az ellenzéki szavazatokat, hogy a Fidesz legsúlyosabb mélységeiben dagonyázó Németh Szilárd vérnyomása kicsit se inogjon meg április 8-án, addig nincs miről beszélni.

Az is egy érdekes kérdés, melyik párt szavazóitól várjuk el, hogy személyes utálatát, sérelmeit félretéve szavazzon át egy másikra, tételezzük fel egy olyanra, akinek szavazóit négy éve még a pokolba kívánta? Valóban elvárjuk-e mondjuk a Momentum támogatóitól - amely párt pont azért jött létre és kapott nagy visszhangot a médiában, mert egyfajta harmadik utassággal akarták elutasítani nemcsak a Fideszt, de az elmúlt harminc évért felelős alakokat is - hogy mindezt félretéve Budapest 5-ös választókerületében például a DK-s Dr. Oláh Lajosra szavazzanak? Ilyen és ehhez hasonló morális dilemmákkal kell megküzdenie annak, aki úgy dönt, a kormányváltás elősegítése érdekében inkább taktikusan szavaz.

ellenzek1.jpg

Kép: 24.hu

Ez a választás minden embertől megfontolt döntést igényel. A politikai pártok és prominens embereinek gőgössége és hazug önképe önmagukról olyan helyzetbe sodorta az embereket, hogy kivétel nélkül minden választópolgárnak alapos kutatómunkában kell részt vennie, mielőtt az urnákhoz járul, a kétdiplomás közgazdásztól és attól is, akinek elég a tánc és a zárcsökkentés.

Szóval: kinek van igaza?

Mindenkinek és senkinek.

Aki taktikusan szavazva egy MSZP-s, DK-s jelöltet támogat, az egyúttal annak is az ajánlólevelét nyújtja, hogy egy esetleges kormányváltás után azon emberek többsége irányítsa az országot és kapjon hatalmat, akik maguk is ugyanolyan gátlástalan módon nyúltak le minden mozdítható dolgot annyi különbséggel, hogy a lopás módszere jóval szervezetlenebb volt, arról nem is beszélve, hogy egy őszödi beszéd, egy rendőrterror és utána Gergényi kitüntetése mennyiben befolyásolta a Fidesz 2/3-át.

A taktikus szavazó viszont igenis joggal mondja azt, hogy nincs más: ha az LMP-t támogatja, néhány választókerület kivételével csak töredékszavazatként lesz jelen, ami ugyanígy igaz a Momentumra, az Együttre és a többi törpepártra is.

Az LMP különösen szenved, még ha kívülről nézve Karácsony Gergely teszetoszasága és Gyurcsány one-man-showja elvonják a figyelmet. Itt egy párt, mely nyolc éve van benn a Parlamentben, túl van két választáson, egyéni választókerületben még sosem nyertek és immár a harmadik megmérettetésükre sem tudtak kialakítani egy olyan holdudvart vagy markáns tábort, melyek meglétével nemesebb célokat is megfogalmazhatnának, mint az 5%-os küszöb megugrása. Az ügyek, amiket felvetnek jók és fontosak, politikusaik többsége meggyőző és kitűnik a posványból valamint Schiffer András távozása sem rengette meg őket, valami azonban mégsem stimmel a zöldek háza táján.

Marad a Jobbik? Az a Jobbik, melynek pártelnöke azt gondolja, hogy a választók szemében az igazabb pálfordulás, ha egy pártban változik meg az ember és nem megy át egy másikba? (Karácsony Gergelynek LMP-s múltját rótta fel a Független Diákparlament vitáján.) Én nem kétlem, hogy Vona Gábor nem szélsőséges, talán akkor sem volt az, amikor egy hangos kisebbség láttán azt gondolta, hogy a radikalizmusban van a jövő. Abban viszont erősen kételkedek, hogy Vona hirtelen változása nyomán több ezer ember - mármint a Jobbik tagsága  és főleg a felső vezetése - egyszerre csapott a homlokára, mondván, "hogy lehetünk ennyire megtévesztettek ilyen sok időn keresztül?"

ellenzek2.jpg

Kép: Alfahír

A Jobbik megváltozása sokkal inkább mesterséges, sem mint szívből jövő, ahogy az is fekete-fehér tény, hogy a Fidesz egy csomó programpontjukat nyúlta el és vezette be - köztük a tankötelezettség levételét 16 évre - de hozzáteszem, a Jobbik még mindig egy esélyes és nem szavazatfecsérlő választás vidéken, ha el tudjuk fogadni, hogy a radikalizmus kisszerűségét belátva egy másfajta politikára váltottak. (A kormánypárti propagandamédiumoknak a Jobbik esetében inkább csendben kellene maradniuk tekintve, hogy legfőbb kenyéradójuk hány és hány alkalommal fordult ide-oda a hatalom kedvéért.)

Ennyit a taktikai szavazókról. A másik csoportot azok a választók képviselik, akik akár látják, akár nem a támogatott pártjuk esélytelenségét, listán és egyéniben is rájuk szavaznak, mert nem felejtették el a 2002 és 2010 között történteket, nem hisznek a Jobbik hirtelen jött megváltozásában és elutasítják a nyuggerképző DK uszításait, na meg persze Gyurcsány Ferencet.

Szavaznak az Együttre, Momentumra, LMP-re, meg azokra, akiknek nevét még nem sározta be a politika. Van ennek értelme azon kívül, hogy X-ükkel politikailag állást foglalnak saját maguknak? Ha kormányt szeretnének váltani, nem sok, ugyanakkor én szégyellném magam annak az embernek a helyében, aki leorbánistázza őket csak azért, mert nem hajlandóak olyan emberek és pártok mögé beállni, akiknek nagyban köszönhető az, hogy több évtizeddel a rendszerváltás után oda jutottunk, hogy Románia vagy Szlovákia köröket ver ránk demokráciából.

A poszt elkezdésekor fogalmam sem volt, milyen választ fogok adni a címre, és ahogy láthatjátok, nem is igazán sikerült kitalálnom. Azt viszont fontos kihangsúlyozni, hogy állampolgári jogunk gyakorlásakor április 8-án nem csak arról kell döntenünk, hogy melyik pártra adjuk a voksunkat, hanem azt is, hogy a kormány leváltása a fontosabb vagy az, hogy a számunkra legszimpatikusabbra szavazzunk. Ezt a döntést muszáj lesz meghoznunk.

2018. 03. 26.

PODCAST

A blog fejlesztése érdekében egy heti rendszerességű közéleti podcastet szeretnék csinálni, amihez társat keresek, hobbi lévén fizetséget sajnos nem tudok felajánlani. Leginkább fontos társadalmi témákról, eseményekről lenne véleménykifejtés egyelőre még meghatározatlan időtartamban. Ha érdekel, kérlek írj a bumerangblog19(kukac)gmail(pont)com email címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr4413780638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2018.03.26. 23:22:52

Senkinek sem lesz igaza.

Mert nem választás hanem csak szavazás.

Igazságérzet akkor teljesülne ha teljesen szabad és kötetlen választások lennének.

Az indulók listája: kevésbé rossz, rossz, nagyon rossz, legrosszabb, legeslegrosszabb.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.27. 14:18:39

Én nem bízom a kutatásokban, ezért taktikailag szavazok körzetem azon jelöltjére, aki a leghatékonyabban lesz képes leváltani a ballibeket.

Kivlov 2018.03.27. 15:10:29

Nem azt kell nézni, hogy most jó-e. Hanem, hogy az alternatívák jobbak-e...

werinter 2018.03.27. 15:24:15

Ne szavazzon senki. Ez a legjobb megoldás. Úgysincs semmi értelme az egésznek. Ha a Fidesz nyer, akkor minden "rendben" nyertek. Ha nem a Fidesz nyer, akkor is a Fidesz nyer. Mindkét esetben, ahogy Vitya király is bejelentette megtorlások lesznek. Aki nem tetszik a hatalomnak az el lesz távolítva.

chrisred 2018.03.27. 15:38:21

Nem értem. A bejegyzés elején még kizárt volt a kormányváltás lehetősége, aztán a közepén hirtelen mégis lehetséges ballib kormányról van szó.

Épüljön stadion a CEU helyére 2018.03.27. 15:41:28

A tortenet egyszerubb mint ahogy a postolo irta. A valosagban a nemzeti oldal all szemben az iszlam fanatista ellenzekkel, akiknek egyetlen celjuk az Europai iszlam allam megalakitasa.

Ha a fidesz veszít legyen POLGÁRHÁBORÚ. 2018.03.27. 15:43:56

@werinter: "ahogy Vitya király is bejelentette megtorlások lesznek. Aki nem tetszik a hatalomnak az el lesz távolítva. "

PONTOSAN. Mindenkepp elintezuk a lipsiket, ha nyerunk akkor azert ha meg veszitunk, akkor meg azert.

s 2018.03.27. 15:47:50

A nem szavazás az egyetlen igaz válasz. Aki nem szavaz, az nem támogatja orbánt és nem támogatja az ellenzéket sem (akinek egyébként orbánt köszönheti az ország). A fidesz kormányt a természetes erózió fogja eltakarítani. Tenni ez ügyben bármit is szükségtelen.

Kivlov 2018.03.27. 15:49:54

@werinter:
ezt úgy mondjátok mintha a zellenzék nem börtönről, vagyonelkobzásról, elszámoltatásról fröcsögne évek óta...

s 2018.03.27. 15:56:14

Szép dolog a cenzúra. Kár, hogy a sima fenyegetést bent hagyod. Vedd már ki azt is. ZAVAR!

A te embered · bumerang19.blog.hu 2018.03.27. 16:01:30

@s: Cenzúra? :D Azért, mert kitöröltem egy kommentedet, ahol beböfögted, hogy "megbasszuk a kurva rohadt anyádat szájba", ezen kívül meg semmit nem mondtál? Hát jó.

s 2018.03.27. 16:10:10

@A te embered: "PONTOSAN. Mindenkepp elintezuk a lipsiket, ha nyerunk akkor azert ha meg veszitunk, akkor meg azert. "

EZT VEDD KI! MERT EZ FENYEGETÉS. A KURVAANYÁDOZÁS ERRE MENT, HA FIGYELTÉL VOLNA.

józan_paraszti_ész 2018.03.27. 16:49:07

Én már ott tartok, hogy tök mindegy ki jön, csak ne ezek maradjanak (szándékosan írtam ezek-et ők helyett). Nem tudom mennyire múlik ezen a választáson, de a legjobban az szomorít el, hogy ebben az országban mindent meg lehet csinálni következmények nélkül.

Látva a kínálatot, most azt hiszem (de tévedtem már ilyenben sajnos), hogy annyira rossz nem lehet a váltás...

józan_paraszti_ész 2018.03.27. 16:51:03

Kedves S!

Mit értesz erózió alatt? Azt valami csinálja. Ha nem kell csinálni semmit, akkor nincs erózió sem.

Demokrata Hungarofil 2018.03.27. 17:00:17

Aki pártállástól, világnézettől függetlenül jószívű, segítőkész embernek tartja magát, aki azt szeretné, hogy a határon túl élő magyarok megmaradhassanak, azt arra kérem, hogy támogassa az Európai Kisebbségvédelmi Kezdeményezést - avagy Minority SafePack-et. - A www.jogaink.hu oldalon két perc alatt alá lehet írni. Név kell és személyi igazolványszám vagy csak személyi szám, de az útlevélszám is jó. ( Az útlevélszámot dobja elsőnek az ablak, de a kis nyílra kattintva előjön a személyi igazolvány szám.) - Két nap alatt öt emberrel írattam alá.

s 2018.03.27. 17:00:47

@józan_paraszti_ész: Eróziót valósít meg a világgazdaság az azzal nem összeegyeztethető konstrukciókkal szemben. Ilyenből márpedig van néhány Magyarországon. A teljesség igénye nélkül: az alacsony hozzáadott értékű munka, a munkaerő elégtelen képzettsége, a munkaerőt romboló egészségügy, a kiszámíthatatlan gazdasági környezet, stb . . .
A fidesz kormányzat természetes módon fog kimúlni, mert megszűnik a gazdasági alapja. Ez egy hosszú és fájdalmas folyamat lesz, de a rövidet és gyorsat senki nem vállalja helyette. (Lázadások, számonkérések, bebörtönzések, stb . . .)

DFK 2018.03.27. 17:00:52

@józan_paraszti_ész: Hát, ha kormányképtelenség, működésképtelenség neked jó...

sutyerák 2018.03.27. 17:02:37

listán DK,egyéniben jobbik. ez van. -én sem gondoltam volna pár éve,-most így látom

morph on deer 2018.03.27. 17:30:52

“Az is egy érdekes kérdés, melyik párt szavazóitól várjuk el, hogy személyes utálatát, sérelmeit félretéve szavazzon át egy másikra”

Mindegyiktől, ha az vezet a célhoz!
Valahogy nem szakad bele a szívem, ha Bözsike zokon veszi, hogy egy olyan jelölt nyer akit ő nem szeret, ha cserébe ez a mocskos bagázs eltakarodik!

Véleményem szerint alapfeltétel a pragmatikus hozzáállás a jelen helyzetben. És hogy még tovább borzoljam a kedélyeket, engem nagyon nem érdekel, hogy ki hány évet seggelt végig a parlamentben, ha nem képes politikusként viselkedni, akkor nem is oda való!
Márpedig az, hogy valaki nem a személyes szimpátiája vagy egyéb érzelmei alapján reagál sarkalatos helyzetekben egyike azoknak az alapvető tulajdonságoknak, ami szükséges a politikusi pályán.

Az meg, hogy valakinek közel egy évtizedes munkával 5% a támogatottsága egyertelműen azt jelzi, hogy az a politika amit a jelzett párt folytat bizony a népesség 5%-át érdekli csak, és nem többet! Ilyen helyzetben minimum nevetséges követelni, hogy a többi párt és a választók “a jövő reménységeként” tekintsenek rájuk, és mindenki más azonnal álljon félre, mert most ők jönnek..!

Dübörögve, ha jól hallom, mint az egérke...

morph on deer 2018.03.27. 17:32:11

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
“aki a leghatékonyabban lesz képes leváltani a ballibeket.”

Honnan, te szerencsétlen?
Avagy az orbán szerinted ballib?!

morph on deer 2018.03.27. 17:36:16

@Épüljön stadion a CEU helyére:
“ A valosagban a nemzeti oldal all szemben az iszlam fanatista ellenzekkel, akiknek egyetlen celjuk az Europai iszlam allam megalakitasa.”

Arról volt szó, hogy lelkiismeretesen szeded a gyógyszereidet, különben visszakerülsz a zárt osztályra, erre mit látok?!
Ennek így nem lesz jó vége, de komolyan!

Jakab.gipsz 2018.03.27. 18:15:41

Kinek van igaza?

Könnyen eldönthető !

Kikre bízzuk a Magyarország jövőjét !

A Soros féle globalista politikailag korrekt multikulturális, jog-állam, gender-diktátorai.

Vagy,

Megőrizzük a jövő nemzedékei számára a sajátos: magyar keresztény demokrata identitásunkat.

A te embered · bumerang19.blog.hu 2018.03.28. 13:10:06

@s: de azért nehogy már pont az internetes térben fossuk össze magunkat egy ilyen fenyegetéstől, amit lényegében Orbán is elmondott a beszédében. Mindenkinek van joga hülyének lenni, a kurvaanyázás meg teljesen felesleges.

s 2018.03.28. 15:43:08

@A te embered: "nehogy már pont az internetes térben fossuk össze magunkat"
Nem fosom össze magam. Sem az internetes térben, sem egy kocsmában, sem egy sötét utcán. Nem félek, mert NINCSEN MITŐL FÉLNEM.

"amit lényegében Orbán is elmondott a beszédében"
Ez sokkal inkább az ő baja, mint a miénk. Ha majd lesz ideje a sitten, vagy a zárt osztályon töprengeni ezen, talán maga is rájön erre.

"Mindenkinek van joga hülyének lenni"
Igaz. Tégedet kivételnek gondoltalak, de lehet, hogy tévedtem.

A te embered · bumerang19.blog.hu 2018.03.28. 17:02:15

@s: Szerintem azért nincsenek olyan feloldhatatlan ellentétek köztünk. Szerinted törölnöm kellene egy olyan kommentet, ami nyilvánvaló hülyeség és ugye úgy fogalmaztál, hogy fenyegetés, szerintem meg igazán láttunk ennél sokkal rosszabb dolgokat is már ezen a felületen. Nem volt benne semmi különbség, megismételte Orbán buta mantráját, ennyi.
Te viszont elkezdtél kurvaanyázni, amit nehogy azt hidd, hogy én nem szoktam, de egyrészt magamba teszem, másrészt tényleg nincs semmi értelme annak, hogy most nekiálljátok itt egymás anyját szidni és akkor nem egy kommentet kell törölnöm, hanem százat, ahogy az sok esetben előfordult már. Vitatkozni nem érdemes vele, úgyse figyel rá, szidni és kurvaanyázni meg teljesen felesleges. Én így gondolom.
süti beállítások módosítása