Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

Nemek viadala

2018. december 30. - A te embered

A #Metoo mozgalom az évtized legfontosabb össztársadalmi fellépése is lehetett volna, ha nem a bálványok ledöntése utáni médiavisszhangban élvezkedik és különbséget tesz egy szadista erőszaktevő és egy szimplán bunkó színész, rendező, díszlettervező vagy színházigazgató között. 2018 végére bizton tudom konstatálni, ezt a feladatát a mozgalom arcai helyett az emberek végezték el, akik jogosan adtak hangot annak, hogy nem kérnek azokból, akik ugyanazt a billogot aggatják az áldozatait módszeresen megválogató, évtizedek óta erőszakoló gazemberekre és a beszólogató, kétértelműen flörtölni próbáló lúzerekre. A #Metoo nem más volt, mint egy alapjaiban szükséges kísérlet egy olyan világban, ahol erre a kísérletre még nem álltak készen az emberek.

Egy nemrégiben Robert De Niró-val tartott kurzus egyik neki feltett kérdése által jutottam a téma újbóli elővételére amellett, hogy a képmutatás szülőföldjén, a mindennemű realitást elvesztett Hollywood-ban zajló események (egy hetero színész bejelenti, hogy nem akarja elvenni a meleg színészek munkáját, ezért nem játszik többet meleg karaktert, aztán Kevin Hartot, a 2019-es Oscar házigazdáját bocsánatkérésre kötelezi az Akadémia egy évekkel korábbi tweetje miatt, mire ő visszalép a munkától) már önmagukban diskurzusért kiáltanak.

Az elmúlt napokban jöttem rá, milyen szűklátókörű ember voltam egészen idáig a mozgalommal kapcsolatban, a #Metoo - hol a médiában, hol a színpadon vagy a kamerák előtt jelen levő - képviselői azonban felvilágosítottak, hogy ez a világ számomra már túl posztmodern ahhoz, hogy én azt megértsem. Nem gondoltam például, hogy azt az embert fogják betalálni, aki az amerikai liberális sztárelit nagy fenegyereke, Trump legendás gyűlölője, a Demokrata Párt még legendásabb támogatója. Úgy hívják, Robert De Niro. 

kep1_1.png

Kép: Medium

Robert De Niro jelenlegi tudomásunk szerint nem zaklatott senkit. Nem fogta meg egyetlen kolléganője fenekét vagy mellét sem a forgatási szünetekben, nem tett félreérthető megjegyzéseket, nem erőszakolt meg senkit, sőt, még önkritikát is gyakorolt, amikor naivnak titulálta magát, hogy nem vette észre a szakmájában, a munkatársai által elkövetett visszásságokat. 

Ez az ember éppen azért van terítéken, mert a pályafutása alatt csekély számú női rendezővel dolgozott együtt. Igen, ez a vád. Vajon miért van ez így, Mr. De Niro? Nem lehet, hogy az Önben megbújó szexista nőgyűlölőről van szó, aki szerint a nőnek vagy az ágyban, maga mellett a helye vagy a konyhában? Martin Scorsese, Brian de Palma és Michael Mann nem derogál önnek, Mr. De Niro, a nők viszont igen? Jöjjön csak ide, had ragasszunk magára egy bélyeget.

De Niro válasza a kérdésre ez volt:

I don’t know.

Miért nem tudja, Mr. De Niro? Hogy maga egy szexista állat, aki a filmművészetben szükséges nemi kvóta látszatát sem akarja megtartani? Hogy nem az alapján választ rendezőt, hogy mi van, vagy mi nincs a gatyájában, hanem hogy milyen jó a forgatókönyv vagy a rendező maga? Felháborító! Metoo! Hol a hashtag????

Robert De Niro elkövette azt a hibát, hogy nem figyelt ilyen fontos részletekre, ennél a pontnál pedig nincs mi kutyánk kölyke, percek alatt ugyanolyan szexista lehet a Trump-gyűlölő liberális és maga Trump, Hollywood szó szerinti ördöge is. (Aki nem mellesleg tényleg az).

kep2.JPG

Kép: WS Society

A feminizmus és a #Metoo elválaszthatatlan kapcsolata egyúttal a problémák egyformaságát is jelenti, erre pedig nem csak ez az egyetlen kósza kérdés a bizonyíték. A feminizmus XX. századi globális képviselői alighanem szembeköpnék mozgalmuk modernizált, önmagából teljesen kifordult változatát: a társadalom szánalmas érzékenyítési kísérletével, a radikális feminizmussal és a férfiak párbeszédből való kilökésével nemcsak magukra, de azokra az elődeikre is szégyent hoznak, akik a különböző, gyakran illegalitásba kényszerített szüfrazsettmozgalmaknak köszönhetően harcolták ki mások mellett  a nemek közti egyenjogúságot és a választójogot. Hogy másképp fogalmazzak, ezen bátor nők szellemi örököseinek önmaguk által való beállításával hiteltelenítik el azokat, akik még valóban tettek valamit a társadalmuk sorsáért. A XXI. századi feministáknak se az egyenjogúságért, se a választójog kiharcolásáért nem kell már harcolniuk, ellenben ahelyett, hogy új célt adnának mozgalmuknak, - halkan megjegyzem, nem tudom tanulmányozzák-e a harmadik világbeli országok nőket érintő helyzetét, ebben a kérdésben meglehetősen csendesek -, inkább arról vitatkoznak, hogy az élet mely területeire kell nemi kvótát kivetni.

A #Metoo pont ugyanezt az utat járta be. Itt van egy tucat köztörvényes bűnöző Weinstenen át Spacey-ig, akiknek tetteit már évtizedekkel ezelőtt is nyílt titokként kezelték, erre jöttek a szexuálisan frusztrált fenékfogdosókról és a forgatási szünetekben ajánlatot tevőkről a hosszú-hosszú-hosszú nyilvános lejáratások, a különböző dolgok összemosásával pedig véglegesen elvesztette minden hitelét az alapvető cél. Most pedig, ahelyett, hogy ezt a célt visszanyernék, a média, amely egyébként legalább olyan nagy mértékben vétkes, mint az azt kiszolgáló #Metoo reklámarcok, De Niróval és másokkal viaskodik ilyen ostobaságokon. 

Halkan merem csak közzétenni személyes javaslatomat, mielőtt "vita" címszó alatt kirekesztenének az egyébként sem létező párbeszédből: ha az emberiség a feminizmus magyarországi képviselőin át minden, a témában érintett emberig bezárólag a Facebook-likeok, a 15 perc hírnév és a kommentekben, cikkekben elkövetett nyilvános lincselések helyett azzal foglalkoznának, hogy az összes erőszaktevő elnyerje büntetését, talán már beljebb lennénk. Azonban amíg ez az alapvető minimum sincs kimondva, az ilyen és ehhez hasonló mozgalmak mindegyike halálra van ítélve.

2018. 12. 30.

E-mail: bumerangblog19(kukac)gmail(pont)com

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr5014520836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2018.12.31. 16:55:41

Egyszer ez a divat is elmúlik.

Emmett Brown 2018.12.31. 18:37:30

2018as sztenderdek alapján ítélkezni a 70es 80as évekről teljesen értelmetlen.

szepipiktor 2018.12.31. 18:39:46

Remek írás!
Amikor az elején hasonlókat írtam - kiátkozott az összes ellenzéki kommentelő.
Pedig nem kellett volna sokat gondolkodni, két alap mindenre rávilágít:
- soha nem harcoltak ezek az aktivisták a valódi nőkért! Kizárólag olyan esetekben fröcsögtek, ami politikai, propaganda céljaiknak megfelelt. Soha nem harcolnak a feministák a munkahelyekért, egyszerűen csak a vezetőbeosztás, a jól fizető, sikeres állásokba akarnak kvótaalapon, azaz nem tehetségalapon bejutni. Ők magasról tesznek egy kórházi ápolónő védelmében, ahogy a tübbi aktivizsta szekta, például a jogvédők sem állnak ki egyszerű emberek mellett.
Csak ha anyagi vagy médiaérdekül azt kívánja. (milyen MAGYAR jogvédő szervezet az, aki kizárólag külföldiek, jellemzően migránsok érdekében dolgoznak? )
- a másik, amit ma már sokan felismerte: az aktivista mozgalmak, szekták - feministák, meleg és genderjogi aktivisták, ökoterroristák, kamu jogvédők - mind egy közös alapon működnek: a neoliberalizmus alapján. Ami meg tudjuk, nem liberális, hanem a szélsőséges bolsevizmus mai megvalósulása.
Ha megnézzük Jancsó Fényes szelek című zseniális filmjét, abban látható, hogy az ifjúkommunisták és a mai feministák #metoo-ja egy az egyben azonos rugóra jár!!!
,
Sajnos a valódi civil szervezetek mára egyet jelentenek a politikai aktivizmussal, a GNO-kal, ami a törvényen felüliség, az agresszív viselkedés és a kirekesztés, megbélyegzés szinonímái lettek mára...
Trump ezért került hatalomra. Kik köpködik? Hát a nemzetközi aktivisták, neoliberálisok, itt az indexen is naponta minden lehetséges cikkben, blogban. Pedig csak az amerikaiak egy része nem kért a fene nagy internacionalizmusból.

szepipiktor 2018.12.31. 18:43:48

@Emmett Brown: Ezt magyarázd el ezeknek!
Valamikor a bolsevikok pusztították a történelmi értékeket. leninék, Sztálinék és Ázsiában is.
Ma az USÁban könyveket "égetnek" az aktivisták, csak mert száz évvel ezelőtt az író az indiánokról, a rabszolgákról is írt.
Columbus szobrát akarták ledönteni, mert az sértő a benszülöttekre nézve...
Modern fasizmus, semmi más.
Ma nem mondhatsz igazat, mert PC! Mert ha igazat mondsz valakire, akkor az sértő lehet számára, tehát inkább hazudj!
Egy kövér maradjon inkább kövér, de te fogb be a pofád, hazudj!
.
Ezt az aberáációt a South Parkban már több éve égetik, alázzák, cikizik...
És ugye, ami abban megjelenik, az a többségi álláspont.

Jakab.gipsz 2018.12.31. 20:50:40

T. A te embered + @maxval balcán bircaman: +@Sir Galahad: +@szepipiktor:

Sajnos a baj és a veszély sokkal de sokkal nagyobb, mint ahogyan a jelenségekre Ti rezonáltok.

2018.12.31. 23:24:38

Ezek a dolgok azért vannak, mert mindenféle okból itt is megy a hazugság, a magasztos beszéd, a nyag kinyilatkozások, tőled is barátom.

A mítú 90%-ban pénzéhes ribancok miatti sz@rság meg az ebből megélhetési megmondó és rettegők terepe, akik pusztán mindenre ugranak egymás elől történeteket kreálva illetve az említett megmondó emberek szerepét betöltve.

A hazugság és a képmutatás, ez az egész büdös szar szép lassan összeomlik, ez teljesen természetes.
Ennyit ér az újabb propaganda szarság: a mítú-tok.
süti beállítások módosítása