Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

Éljen Trianon?

2018. október 26. - A te embered

2018 decemberének elsején lesz a román egyesülés centenáriuma, amiről Bőtös Botond, az Átlátszó újságírója írt egy cikket. Mivel olyan alapvető nézetkülönbségeket tapasztaltam köztem és a szerző között, miközben a témával kapcsolatos párbeszéd, vita fenntartása különösen fontos napjainkban, úgy döntöttem, egy egész bejegyzéssel válaszolok az olvasottakra. 

Tényleg azt gondoljátok a magyar közgondolkodás nacionalista térfelén, hogy valaki sajnálni fog minket, mert olyan helyzetbe kormányozták elődeink az országot, amit saját maguk teremtettek?

Először is fontos leszögezni, hogy senkinek nem kell sajnálnia bennünket, sem Románia, sem a nyugati nagyhatalmak sajnálatára nincs szükségünk. Bőtösnek abban is igaza van, hogy az országhatárokon átívelő erők összefogása ellenünk nem több, mint szittyamagyar lázálom. Nyilvánvaló, hogy a rossz oldalon nem lehet háborút nyerni, ahogy azt is ki kell mondani, hogy többségében az akkori politikai elit juttatta idáig az országot. Ugyanakkor ez tényleg azt jelenti, hogy minden magyar állampolgárnak ujjongania kellene a békediktátum miatt, amely akkori adatok szerint 3,3 millió magyar embert "száműzött" a saját országából?

Románia nyugodtan megünnepelheti, sőt, meg is fogja ünnepelni. A magyarok nem. Nekünk ez nem egy ünnep. Az, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról beszél, hogy Európa együtt ünnepel Romániával, egy vállalhatatlan, Magyarországot, a magyar embereket és legfőképp a határon túliakat figyelembe se vevő kijelentés.

A jobboldalnak teljesen igaza van abban, hogy a 2002-2010 között kormányzó MSZP-SZDSZ kliensmédiájának védekezése a gyalázatos kormányzati cselekedeteket ért kritikákra az volt, hogy minden politikai csoportosulást, akár alulról, akár felülről jövő mozgalmat, tüntetést és pártot náciztak, nacionalistáztak és fasisztáztak, Bőtös Botond pedig egy másik, de alapjaiban teljesen ugyanolyan működésű párhuzamos világban él, mint a Fidesz hazugsággyára által megtévesztett milliók: a szerző szerint akik kifejtették egyet nem értésüket Juncker kijelentésével kapcsolatban, azok jobboldali-nacionalisták. Az LMP és a Momentum...

A napjainkban zajló aljas, hitvány politikai alakulatok nem létező identitásainak megsértése önmagában vajmi kevés hírértékkel rendelkezik, sokkal inkább érdemes Bőtös gondolkodásmódjára figyelni, ahogy egyből nacionalista (és jobboldali) lett az LMP és a Momentum, hiszen ebbe a felvilágosult, XXI. századi, végletekig européer eszmeirányzatba egész egyszerűen nem fér bele a másként gondolkodók véleményének elfogadása. Sokkal könnyebb helyette a megbélyegzés jól ismert intézményét használni.

juncker.jpg

Kép: Hírek.sk

Bőtös Botond tényleg úgy akar segíteni a végletekig megosztott, szekértáborokba verődött magyar társadalom helyzetén, hogy maga is beáll a sorba? Van különbség a balliberálisok által szélsőjobbosnak, nacionalistának bélyegzettek és a Fidesz szorgos propagandistái által Soros-ügynököknek nevezett emberek között? Hát nincs. A lejáratásuk, a karaktergyilkolásuk ugyanarra a sémára épül, csak épp két különböző világnak szól.

Európai magyarként őszintén tudok örülni a románok nemzeti ünnepének, mert ezt az európai nemzetek számára olyan új dimenziót felkínáló közösségben teszem, mint az Európai Unió, amelyben szabadon utazhat es vállalhat munkát román és magyar ember is.

Trianon szellemének cipelése a mai napig nyomja Magyarországot, ahogy a rendszerváltás óta eltelt időszak kormányai - legyen balos vagy jobbos - is mind tettek azért, hogy értelmes párbeszéd lefolytatása helyett csak szavazatszerző demagógia jusson az embereknek. Trianon kérdése, a felmerülő morális, erkölcsi problémák, az azóta eltelt időszak objektív diskurzusért kiált, Bőtös cikkével pedig megvillantotta mindazt, amit a jobboldaliak - bár nem pontos a fogalom, de mondjuk úgy, hogy a fideszesek - jogosan utálnak az ellenzékben. A szerző nyilvánvalóan csak és kizárólag a saját gondolatait írta meg, de ez a fajta hozzáállás kísértetiesen hasonlít ahhoz a meghunyászkodó, az Európai Unióhoz szolgalelkűen, vakon húzó magyar baloldalhoz, akik az EU működésében, annak alapvető strukturális problémáiban és alkalmatlanságában nem találnak kivetnivalót. A komplett baloldali értelmiség van abban a tévhitben, hogy az Uniót kritizálni csak orbáni szinteken lehet. Nem így van.

A trianoni neurózis, mint “nemzeti fájdalom”, nem is az objektív tények, hanem a felsőbbrendű pozíció elvesztése miatt fáj annyira a magyar nacionalistáknak. 

Bőtösnek, Bayer Zsoltnak és nekem is alapvető jogunk, hogy hülyeségeket beszéljünk. Hogy kinek van igaza, azt majd a jövő - talán - eldönti, ezen kijelentése viszont annál a pontnál jelentősen túlmegy az egyszerű másként gondolkodás határán, amikor több millió magyar ember idézőjelbe tett nemzeti fájdalmát kérdőjelezi meg úgy, hogy a fájdalom gyökerét a felsőbbrendűséghez vezeti vissza. (Majd le is nacionalistáz mindenkit, de ez már megszokott). Természetesen nagyon egyszerű egyenlőségjelet tenni a valóban nacionalista, szélsőjobbos bagázs lehetetlen kívánságai, valamint a társadalom együttérzése között, csak épp egy hazug eredmény fog kijönni, én legalábbis mérhetetlen butaságnak tartom, ha egy kalap alá vesszük a "Mindent vissza!" nevetséges rigmusaival magukat álomba síró szélsőjobbosokat és azokat, akik egész egyszerűen nem tartják közömbösnek mindazt az igazságtalanságot, amit honfitársaikkal tettek.

trianon.jpg

Kép: Darabanth Auction

Ha a szerző ezidáig nem hallott róla, hogy a békediktátum érvénybe lépése óta milyen válogatott módszerekkel vegzálják és lehetetlenítik el azokat a magyarokat, akik a történelem kiismerhetetlen folyamatinak egyike során a rövidebbet húzták, akkor kutasson ezek után, esetleg beszéljen olyan emberekkel, akiket a mai napig lenéznek, ha az anyanyelvükön szólalnak meg. Annak fényében, hogy a trianoni döntés következményét pár sorral később úgy értékelte, hogy "a Föld forog tovább", ergo nem történt semmi, erősen kétlem, hogy valóban erőfeszítéseket tesz arra, hogy sorsközösséget vállaljon, vagy legalább ne kizárólag a Monarchia felbomlása után felszabadult nemzeti kisebbségek sikerét, hanem a határon túlra rekedtek fájdalmát is lássa.

Bőtös azzal zárja cikkét, hogy lépjünk túl a saját árnyékunkon, mert nem fogjuk érteni a mai világ kihívásait és mondanivalónk sem lesz a felnövekvő generáció számára. Ez mind igaz, szóról szóra egyetértek vele. Az egyetlen égető kérdés mindössze annyi, hogy az írása alapvető témáját - az irreális álmokat dédelgető szélsőjobbosokat - miért terjesztette ki az egész magyar társadalomra, azokra, akik se nem fasiszták, se nem nácik, mindössze ugyanolyan jogokat szeretnének a határon túlra kerülteknek. Meg néha megemlékezni a történtekről. Még ha olyan nacionalistás is...

E-mail cím: bumerangblog19(kukac)gmail(pont)com

2018. 10. 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr5414324189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2018.10.26. 23:01:03

Nálunk sem könnyű kisebbségi nyelven érvényesülni, sőt lefogadom hogy itt is kidobnak az államigazgatásból ha szerbül próbálnál intézni, a rendőr is nyakonvágna ha románul válaszolnál, a bíró fél évet rádsózna ha szlovákul szólalsz meg.

Azt hiszem túllihegitek ezt a magyarkodást, akkor most én meg kezdjem a jászkodást?, hogyan nyomják el a magyarok az évszázados jász önállóságot, hogyan próbálnak meg asszimilálni, hogyan próbálnak meg magyarként beállítani pedig jász jász és jász vagyok, az volt az apám a nagyapám az ükapám, az a fiam az unokám és az lesz a dédunokám is.

trianon nemcsak tragédia hanem öröm is, sokan szabadultak meg a magyaroktól. Ők vannak többen, a greater good elve pedig felülírja a siránkozásotokat.

opsz elgurult a gyógyszerem, de ti majd megtaláljátok.

Brix 2018.10.28. 16:43:21

Trianon soha nem lesz öröm a magyaroknak, mert ez a diktátum Magyarország megalázása volt. Sokat gondolkodom azon , hogyan lehetne ezt valahogy jóvá tenni...Elèg nehèz kèrdès, mert a törtènelmi Magyarország anyaországon kívüli területein, már teljesen megváltoztak az etnikai arányok, ami az újbóli határrevíziót teljesen ellehetetleníti. Most amit tehetünk: az etnikai kisebbsègek ügyèt EU szintre vinni, hogy minnèl nagyobb figyelmet kapjon az elnyomó politika, ami tagállami szinten folyik, egyúttal megnyíljon a lehetősèg az etnikai autonómiákra...A románoknak - ha egyszer úgy fordul a törtènelem kereke ( soha nem lehet tudni...) vissza kell vágni...Ha Putyin lejönne Moldáviáig , akkor már rögtön egy új geopolitikai szituáció állna elő...

Alick 2018.10.28. 17:07:36

@Brix: Paradoxon, de Trianonnak egyetlen pozitívuma lett, hogy csaknem 400 év után helyreállt a magyar függetlenség.

Alick 2018.10.28. 17:08:56

Egyébként pedig jogos lenne a regionális etnikai autonómia, mint Katalóniában.

A-tominator 2018.10.28. 17:19:57

Emberek! Egy ország területének 2/3-át szakították el, íróasztal mögött ülve! A mi hazánkról van szó, úgyhogy hogyne fájna nekünk, magyaroknak, pártállástól függetlenül.
És milyen alapon mondja nekünk bárki is, hogy nyugodjunk bele és fogadjuk el, mint örök érvényű dolgot? Melyik más ország fogadna el a világon egy ilyen arányú területveszteséget? A japánok, spanyolok, szlovének , kínaiak, stb. a miénkhez képest elenyésző nagyságú területeikért képesek dacosan és kitartóan kiállni - akkor mi miért nem teszünk hasonlóan? Mitől félünk, ha egyszer minket raboltak ki és miénk az igazság? Tisztában vagyunk azzal, hogy nemcsak területi nagyságunkról van szó, hanem gazdasági képességünkről, geopolitikai helyzetünkről, demográfiai sorsunkról is, hogy csak a legfontosabbakat említsem?

deneskata 2018.10.28. 17:23:23

100 éve történt és még mindig nem tudjuk megemészteni. Változtatni a helyzeten nem lehet, nem is érdemes.
Tegyük fel, egy jó tündér visszaadná nekünk ezeket a területeket. Mit kezdenénk a rengeteg nemzetiséggel határaink között? Hiszen ezeken a területeken mostanra csekély létszámú a magyarság aránya. Sok ellenségeskedésnek, belviszálynak lenne táptalaja a visszacsatolás, elveszne mindaz a békesség, ami most még fellelhető országon belül.
Tegyük fel akkor, hogy nem visszaadják, hanem visszaszerezzük. Békés eszközökkel nem megy nyilván. Elkezdődne egy európai háború, amiben valószínűleg több magyar halna meg, mint amennyi most az elcsatolt területeken él.
Ráadásul meg vagyok győződve arról, hogy akik most nagy szájjal követelik a határontúliak jogait és küzdenének az elcsatolt területekért, azok még véletlenül se az ottani magyarokat sajnálják - csak a területeket és az azok elvesztésével elveszett "Nagy-Magyarországot".
Tudomásul kellene venni, hogy elkúrtuk. Nem most és nem mi, de ez mindegy is, mert nekünk kellene megbirkózni az örökséggel. Elvesztettünke egy háborút és a béke igazságtalan volt. Ezt kellene elviselnünk. Feldogloznunk. De nem tesszük. Csak hisztizünk meg mártírkodunk. Zsákutca.
Ott vagyunk most mi. Zsákutcában.

DR. Smit Pal 2018.10.28. 17:30:13

A kerdesre, egyetlen valasz letezik, hogy ez csak egy atmeneti allapot, es az elrabolt terulteket igy vagy ugy valamilyen modon vissza kell szerezni.

Bogomil 2018.10.28. 17:55:06

Már a 18. század végén is román többség volt Erdélyben, a magyar vezető osztályok pedig képtelenek voltak az ő nemzeti(ségi) törekvéseik megfelelő kezelésére. Ez már 1848-49-ben is megbosszulta magát. A 19. század végére túlnyomó lett a román többség Észak-Erdély nagyvárosai és a Magyarország centrumához területileg nem kapcsolódó székely tömb kivételével. (Az etnikai átalakulásról adatok: www.kia.hu/konyvtar/erdely/emnyar.htm) Mindenképpen nagyon nehéz lett volna igazságos megoldást találni a 20. század elejei nemzeti felbuzdulások időszakában, viszont az elvárható lett volna, és elvárható ma is, hogy a magyar nemzeti kisebbség jogait tartsák tiszteletben és egy modern autonómiát tudomásul vegyenek.

morph on deer 2018.10.28. 18:02:59

“Az egyetlen égető kérdés mindössze annyi, hogy az írása alapvető témáját - az irreális álmokat dédelgető szélsőjobbosokat - miért terjesztette ki az egész magyar társadalomra...”

Akkor segítek: pontosan azért, amiért tisztességes ember kínosnak érezte a kokárda viselését abban az időben, amikor azt a fidesz jelvényévé sikerült degradálni.

Konkrétan: mivel az orbán féle szekta, - mármint az orbán viktoré, nem a Gáspáré, - kisajátította nem csupán a határon túliak szavazatait, de gyakorlatilag mindent, aminek a határon túli magyarokhoz van köze, manapság már szinte lehetetlen bármifélet kapcsolat eleve a témával is, anélkül, hogy a fidesszel asszociálná magát valaki.

És innentől már el is érkeztünk a szélsőjobbhoz, mivel ma már a fidesz meg az egyéb irredenta szemléletű csoportosulás ok között legfeljebb árnyalatnyi különbség van, a szín lényegében ugyanaz!

És egészen őszintén, melyik normális, civilizált ember akarja, hogy szándéka ellenére az orbáni hordához sorolják, mert hiszen ugyanazt mondja..?

Juncker mondatain az akad fenn, aki elvárja, hogy az egész világ ugyanolyan szempontból ítélje meg Trianont, ahogy egyes magyarok, - és milyen alapon tesszük mi ezt?
Ha pedig valaki azt hiszi, hogy az orbáni pökhendi kakaskodás szimpátiát ébreszt valakiben is Magyarország irányában, az nem is tévedhetne nagyobbat!

Amúgy a teljesség és az őszinteség kedvéért engem nem dúl fel a román nemzeti ünnep, és soha egy pillanatig sem ábrándoztam a NagyMagyarország visszaállításáról, pedig a családom apai ágon (most már) ugyancsak határon túli eredetű, ott egy helységet hívnak úgy, mint a családunk előneve, csk éppen az a nyugati határon túli helységnév, mégsem.

Én ugyanis nem hiszek abban, hogy állandóan visszafelé nézve - és mutogatva - lehet előre haladni, márpedig az idő egyirányú.
Abban sem hiszek, hogy valamire is vezet, hogy valami jóra vezet az, hogy a sebet ami kétségtelenül érte az országot, állandóan nyitva kell tartani, hogy állandóan babrálni kell, nehogy be tudjon gyógyulni valahogy!
Mert ugye csak úgy lehetne vele élni, és csak úgy lehetne bízni abban, hogy nem fertőződik el...
Ha az lenne a cél, persze.

Feledésbe akkor se merülne, a heg örökre megmarad! De hagyni kéne végre, hogy NagyMagyarország nyugodjon békében, és inkább azon dolgozni, hogy ne legyenek határok magyarok és magyarok között!

És ez csak abban az egy esetben lehetséges, ha olyan Európában élhetünk, ahol a belső határoknak legfeljebb szimbolikus jelentősége van, szögesdrót meg fegyverek helyett.
Csak akkor nem tud tovább kísértemi Trianon, és akkor nem tudnak továbbra is visszaélni vele azok, akiknek a konfliktusok szítása áll érdekében.

Igen, az Európai Únióban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.28. 18:06:29

Seggfej poszter... erre nincs jobb szó. Trianon miatt ajvékoltok, miközben már rég nyitva vannak a határok...

ember100 2018.10.28. 18:18:48

Helló !

Hát akkor kezdjük az elejéről .
Honfoglalás benne van a szóban hogy elfoglaltuk a Kárpát medencét , ja de ki volt itt és mi lett a sorsuk ASSZIMILÁCIÓ ! Csak kiebrudaltunk itt élő népeket . Ha nem akkor adjuk vissza az utódoknak a területet.
Kalandozások egészen Párizsig fasza legények voltunk de amikor elvertek akkor az valami galád dolog volt.
150 év török uralom mert másnak ugye nem lehetne hívni és most van aki parolázik velük. SZÉGYEN.
Az első világháború előtt a nagy Magyarország népességének 48 % magyar a többi nemzetiségi volt.
Elvesztettünk egy TÁMADÓ háborút , Mit kellett volna tenni a győzteseknek ?
A második világháborút is elvesztettük nem valami nyerő széria de ez van.
40 év orosz megszállás most van aki elég jóban van velük.
Azért hogy a környező országok utáljanak minket azért TENNI is kellet elég sokat és mi Magyarok ezt meg is tettük elég rendesen.
Értem én hogy fáj trianon de hát azért elég sokat tettünk hogy szétdaraboljanak.
Ha nem akarunk vizesek lenni ne ugorjunk a teli medencébe.
Amúgy Erdély sosem volt Magyarország. Önálló autonóm terület volt csak része , szövetségese Magyarországnak.
Mária Terézia volt aki ide oda telepítgette a különböző etnikumokat ráismerve arra hogy így békésen tudnak egymás mellett , együtt élni.
Kérdezz meg egy székelyt , Erdélyben hogy Magyar-e remélem nagyon nem fog megverni :)
Tótok , svábok .... NEM Magyarnak tekintik magukat.
Ha meg a területeket nézzük volt falu ahol nem is élt Magyar , csak román , szerb , német...... EZEKET a falukat most adjuk vissza ?????

Európai téridő 2018.10.28. 18:46:07

Bötős Botond blogja, a Do toho "Csehszlovák Kém" alcímmel futott, egy ideje, mielőtt asz Átlátszó-hoz csatlakozott volna. Leginkább a felvidéki magyarság küzdelmeit fikázta már akkor is, elég ordenáré módon. A Do Toho csak egyszer mondott valami pozitívat a "Mjazga Gejza" (Mézga Géza) csehországi népszerűségéről, azt se Botond írta. Kéretik ez a "csehszlovakista" elfogultságot is betenni a mérleg serpenyőjébe, mivel hogy most ők centenáriumot ünnepelnek. Trianont pedig nem a magyar elit, hanem bécsi udvar, a Habsburgok készítették elő. Mária Terézia korának gazdaságpolitikájáról 1922-ben jelent meg először és utoljára Eckhart Ferenc monográfiája, ez a tanulságos olvasmány, amelyet a benne "érintettek" előszeretettel lopattak ki a magyar közkönyvtárakból, ami ott nem kölcsönözhető formában megmaradt, az mind fénymásolt példány. Most fent van az interneten az MTDA-portálon, a betűrendes keresővel könnyedén meglelhető. Hát, ha még az előzményeket is ismerjük, ölég érdekes dolgok derülnek ki. De itt van egy másik kardinális esemény, amely felgyorsította a folyamatot: 1848 forradalmai és a magyar szabadságharc. Mert mit tett március 12. (Metternich lemondása és érdekes módon 90 évre rá Anschluss) és a 3 napra rá bekövetkező pesti forradalom után a bécsi udvar? Metternich utóda a cseh Kolowrat lett és mindent megtettek azért, hogy Prágában összeülhessen az első pánszláv kongresszus, amely a nem szláv magyar nemzet forradalmát elítélte. Aztán mit tettek még az udvari "kvázi-régensek"? Mert hát a gyagya V. Ferdinánd és a kezdő, 18 éves Ferenc Jóska igencsak "gyúrható anyag" volt. Bedobták a "nemzetiségi kérdést" és a magyarok ellen nemzetiségi felkeléseket szítottak. És, hát a Pákozdnál 1848. szeptember 29-én, Szent Mihály napján a horvát "Jellasics, a gyáva" seregét mégis elpáholta a magyar honvédség. Oktrojált olmützi (olomouci) alkotmány, orosz csapatok behívása a magyar szabadsághardc leverésére (rendszer is lett ebből egy időre, nemde?) önkényuralom, Bach-huszárok, többnyire cseh hivatalnokok a magyarországi közigazgatásban, vesztes csaták, amelykben elveszett Velence és Lombardia, végül 1866-ban Königgrätz (Hradec Králové). Erősen remélték a Birodalom összeomlását mindettől. Helyette Deák Ferenc, "a haza bölcs" felajánlotta a kiegyezést és a Birodalom helyett egy nem oktrojált alkotmányos Monarchia perspektíváját. Trializmus, azaz a csehek bevonása is "szövetségesként" azért nem valósulhatott meg egyebek közt, mert túl sokan emlékeztek arra, mi mindent tettek meg ők a Birodalom elveszejtése érdekében. Emiatt lettek a nemzetiségiek bosszúszomjasak és az alkalmas pillanatban a szintén bosszúszomjas, atavisztikusan Habsburg-fóbiás Franciaország III. köztársaságának gonosz vénember-elitjét bujtogatták, jelesül a cseh Edvard Benes tette ameg a javaslatot 1915-16-ban, hogy "Zúzzátok szét Ausztria-Magyarországot" Párizsban, a Sorbonne-on, majd nyomtatásban kiadott röpiratban. Hát ennyike a Trianonhoz vezető út agyonhallgatott főbb állomásairól, "kontextusairól".

dare 2018.10.28. 18:59:18

Ahogy látok Botond nagyon belelendült az értelmezésbe, kár hogy semmit se ért abból a közgondolkozásból azon a bizonyos nacionalista térfélen.
Isten, Haza, Család!
Mindegyik szó egy általános felelősségvállalást jelent.
Az Isten alatt az emberiség, a Haza alatt egy nemzet, a Család alatt pedig a szűk környezetért való kiállást jelentenek ezek.
Ha kivesszük a nacionalizmust (ami a haza), akkor még mindig marad kettő, ha kivesszük az Istent is, még mindig marad egy, ha a család fogalmát is elkezdik piszkálni, akkor viszont már beszélhetünk egész pályás letámadásról.
És jelen esetben azok a konzervatívok, akik egy olyan korban nőttek fel, ahol ezek a szavak értéknek számítottak, és hittek is ezekben az értékekben, azok azt élik át folyamatosan, hogy az ő közösségelvű felfogásuk kb annyit ér a mai világban, mint egy individualistának a csoportterápia.
Már a szűk környezetét se hagyják békén senkinek, ne így gondolkodj a családról, csak magadért felelsz, ne vedd magadra mások problémáit, ne old meg helyettük őket, maguknak köszönhetik, dögöljön meg mindenki aki nem életre való.
Ez pártállástól teljesen függetlenül van, mert a mai világban kevés olyan párt van, aki ne ugrálna páros lábbal ezeken az értékeken, vagy azokon akik így gondolkoznának.
A mai világban csak az egyén számít, nem kell foglalkozni senki mással, verseny van, ha nem is vagyunk többek a másiktól, de többnek kell látszanunk tőlük.
Most a család szó alatt nem az apa, anya, kisgyerek, hanem a szűk rokonságot, szomszédokat, barátokat is ide kell érteni.
Emlékszem kiskoromban milyen volt egy szimpla szalonnasütés falun.
8- 10 család vett rajta részt, és nem 2-3 ember.
Összejártak a családok egymással beszélgetni, és nem kellett soha senkinek segítségre várnia, mert pillanatok alatt volt mindig jelentkező aki segítsen.
Ezt váltotta fel a digitális világ, ahol beszélgetnek még egymással ugyan az emberek, de ez javarészt sokkal felületesebb beszélgetések, senki nem tudja a másik problémáit, nem is érdekli, meg ha van, akkor még örül is neki.
Mindegy milyen baj az, ha a másikat éri, az nekem nemhogy nem fáj, de legalább egy vetélytárssal már kevesebb van a környezetemben.
Tehát a trianoni neurózis nem mindenkinél a felsőbbrendű érzést, hanem az értékek jótékony ködébe veszését jelenti sok embernek.
Nekem pl az jobban fáj, hogy még egy ilyen kis országban sem tudunk egymással közösséget vállalni, dögöljön meg a szomszéd tehene is, és szép lassan araszolunk egy újabb mohácshoz vagy trianonhoz, vagy a fene se tudja mi fog itt még bekövetkezni.
A lényeg : jó úton vagyunk hozzá.
Nem kell aggódnia Botondnak egy percig se, győzelemre áll és győzni is fog az amit ő képvisel.
Bár még egy páran reménykednek abban, hogy nem.
Legalább egy zsebkendőnyi területet hagynak majd azoknak, ahol a fájdalmat érezni akarják majd a neurózisban szenvedők míg élnek.

tireless treehugger 2018.10.28. 19:07:37

@Wildhunt:

Magyarországnak egyetlen kizárólagos hivatalos nyelve van: a magyar, lassan kétszáz éve.

A kisebbségek ezért lázadtak és ragadtak meg minden alkalmat hogy lelépjenek tőletek. Trianon megmentette őket. Lesz még hasonló, mindent megtesztek újabb határvágás érdekében.

Csak példaképpen a jász nyelv közel 800 évig volt használatos amíg a magyar nacionalisták be nem tiltották és csendőrséggel-bírósággal üldözték, adminisztratív úton hozzácsatolták a kunokhoz, aztán teljes gazdasági-kulturális-társadalmi blokád alá helyezték. A mostani jász szegénység a magyar nacionalizmus eredménye, a sok disznó sikeresen lehúzta a maga szintjére a nála fejlettebb jász közösséget. (plusz a cigányok betelepítése, de ezt gondolom megtapasztaltátok magatokon is, az uraitok titeket sem kíméltek)

Amíg nem szabadítjátok fel a saját kisebbségeiteket addig nektek sem lesz jobb, ezernyi ellenségetek van még a saját "hazátokban" is.

A történelem nem áll meg, a 200 éves "magyar" "sikerszéria" folytatódik.

Nyugi tudom hogy nem érted, hiszen még azt sem tudod hogy ki vagy, honnan jöttél és hova mész.

BiG74 Bodri 2018.10.28. 19:15:58

@tireless treehugger:
OOOOO O Oo oooo O !

Ez jászkeszegül volt!

agarik 2018.10.28. 19:19:58

Éljen a nacionalizmus, éljen Adolf Hitler!
A barom blogger.

Egy: trinaont összekeverni a nacionalizmussal erős torzítás. Kettő: a nacionalizmus megbukott, csak az idióta nácik sírják vissza. Három: nem kritizálni akarod "Brüsszelt" (ami vicc, mert ezzel saját magad is kritizálod, hiszen "Brüsszel" te is éppen úgy vagy), hanem megszüntetni, és visszazülleni a bronzkori törzsi szintre. Kőkemény idiotizmus.

dare 2018.10.28. 19:32:40

@tireless treehugger: Egy picit elgurult, megpróbálom azért szemléltetni magát a problémát.
Én magyar vagyok, de ha én egyszer azt találom mondani, hogy nem érzem olyan jól magam a magyarok között, jobb lenne az amcsiknál, vagy a németeknél, vagy az oroszoknál, akkor oda mennék lakni, amelyik ország kultúráját a legjobban szeretném megismerni.
Van akiket a pénz motivál, de nekem aztán adhatnának milliárdokat is, ha nem szimpatizálok az adott népcsoporttal, akkor a 7 év Tibet gyorsan 7 mp Tibetté válik nálam.
Tehát én mennék oda, vagy ha betelepítenének (mint a jászokat), de semmilyen erőszakos elcsatolást vagy erőszakos betelepítést nem díjaznék ez ügyben.
Tehát pl akik szóvá tehetnek dolgokat pl egy adott ország területén, azok az igazi őslakosok lehetnek csak.
Teszem fel ha én kiutaznék az amcsikhoz ott élni, azok belekeverednének valami háborúba, akkor nekem annyi jogom lenne előrántani a minek háborúzni nacionalista kártyát, mint kb Fekete Pákónak itt.
Ott nekem nem osztanának lapot.
Ha nem tetszik, el lehet onnan jönni, a mai világban nincs senki igazán röghöz kötve, akik meg igen, azok meg valahogy kibekkelik majd ha tudják.
Az őslakos indiánok már mondhatnák azt, hogy gyerekek nem kéne ezt, ne a mi földünkkel szórakozzatok már, de annyit érne a szavuk, mint kb most egy országhatáron kívül ragadt magyarnak.
Akkor fog igazán örömmé válni ez (nekem legalábbis), ha békén hagyják majd pl az ukránok a kint élő magyarokat, és a románok is picit hallkabban fogják ünnepelni a 100 éves évfordulójukat.
Addig nincs igazán túl sok okunk az örömre.

Fülig José 2018.10.28. 19:36:19

@tireless treehugger: pedig minden fideSSes segghülye, rá fogsz jönni te is.

Brix 2018.10.28. 19:37:50

@deneskata: Nem nagyon lehet feldolgozni az elmúlt 500 év történésit , azt a tragédiát , ami történt a Magyar Királysággal, egy középkori nagyhatalmi pozícióban lévő, népes országgal ...Trianon valójában annak a demográfiai katasztrófának a következménye, hogy az 1500-ban 3,5 milliós lakosságú , és kb. 80%-os magyar többségű Magyar Királyság 1711-re 3 milliósra fogyatkozott, miközben 50%-ra esett a magyarok számaránya. A 180 éves török hódoltság megette a hatását: pont azokon a központi területeken volt a legerősebb a lakosság pusztulása, ahol a leginkább magyar népesség szállásterületei voltak.
A török háborúk után már soha nem tudtunk visszakapaszkodni demográfiailag, aminek következménye lett végső soron Trianon.
Mindehhez hozzájárultak még a magyar nemesség történelmi bűnei: a parasztok leverése , amikor összefogásra lett volna szükség az Ottomán Birodalom ellen, később pedig "migránsokat" telepítettek be, hogy elegendő munkaerő legyen az országban...
Sajnos, mi magyarok az elmúlt 500 év vesztesei vagyunk, amit nagyon nehéz feldolgozni...
A VH után , mint vesztes országnak , nem volt esélye az elvesztett területei visszaszerzésére, bár Románia több katonát küldött a Szovjetunió ellen , mint Magyarország és Csehszlovákia összesen..
Annyi "eredmény" talán volt- hogy Sztálin nyomására- ki kellett a románoknak jelölni a Magyar Autonóm Tartományt....Most ez EU-nak semmi ilyen törekvését nem látom, hogy támogatná a kisebbségek autonómia törekvéseit. Pedig, ezeket a törekvéseket úgysem lehet elnyomni és a jövő az ilyen nemzetiségi autonómiáké lesz Európában.

alöksz róz 2018.10.28. 19:40:15

@morph on deer: pont csak azt nem sikerült megértened, amiről a poszt szól...
és minden állítását sikerült tételesen igazolnod :D

BiG74 Bodri 2018.10.28. 19:51:03

@Brix:
Nagyon egyéni szemszögből ítéled a dolgokat meg. 500 év szívás? Mondanék más nézőpontot!
Vannak népcsoportok akik az elmúlt 500 évben kiírtattak, vagy elveszítették az önrendelkezési jogukat, országukat. Sőt, ezek a dolgok jelenleg is folynak. Mi meg itt vagyunk, van Magyarország!
Etnikailag szines hátterünk egyáltalán nem hátrány, előny. Trianon szörnyű, de nem egészében, csak a magyarjaink miatt. Nem mindegy, hogy valaki az elcsatolt területek magyarságát siratja, vagy a birtokokat, hatalmi státuszt, a környező népek feletti uralkodást. A múltban mit vesztettél, 500 éve, ami miatt most keseregsz, mert attól neked biztosan jobb lenne? Mit akarsz te, személyesen visszakapni?

dare 2018.10.28. 19:51:50

@tireless treehugger: Azért a 1844-es nyelvtörvény előtt az nem zavart, hogy előtte vagy 50 évig latinul kellett beszélni?
Az a nyelvtörvény azért született meg, hogy a saját nyelvünkön beszélgessünk már itt, az a sok disznó akkor egy nemes ügyért harcolt.
A te szemszögödből nézve annyit számít csak ez, hogy milyen nyelven kell megszólalnod manapság.
Nagyon sok nyelven beszélhetnénk még manapság a magyaron kívül, de egy nyelven szinte 100% hogy nem.
Jászul.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.10.28. 19:55:04

Két észrevételem illetve kérdésem van a mai napig fel nem dolgozott traumánkhoz, azzal a felvezetéssel, hogy ha nem lett volna az 1.vh, akkor lehet hogy az OM monarchia lehetett volna az Eu elődje (több mint egy tucat nép - nemzet - nyelv volt a monarchiában és megvolt a terv a monarchia átalakítására, modernizálására, polgárosítására és a nemzetek együttélésére, csak ezt a tervet és képviselőjét Szarajevóban lelőtték :-().

1. Az egyik hadviselő fél az OM monarchia volt. Ő üzent hadat, és nem vele kötöttek békét! Egyszerű kérdésem. Ez a nemzetközi jog szerint teljes mértékben PC?

2. A másik a wilsoni elvek a népek önrendelkezési joga kapcsán merül fel bennem. Az elv szép és jó, már ha az érték hogy nemzetállamok legyenek . Ehhez képest mintha az egyes nemzetek (így pl. a magyarok is) kevésbé voltak erre jogosultak. :-(

Ha már így alakult, szerintem nézzük a dolog jó oldalát. Lassan századik éve elmondhatjuk, hogy (mára) 8 egymással szomszédos országban is többé kevésbé otthon vagyunk. :-) És akkor a 3. legnagyobb magyar városról Londonról még meg is "feledkeztem". Nem vagyunk ezzel egyedül, németek, oroszok, szerbek, kurdok, ... és további nemzetek több országban élnek. :-(

Azt tudtátok hogy emlékezetből a gúgli trenszlét szerint a magyar a 11. a leggyakoribb nyelv ha magyarról más nyelvre és ha más nyelvről magyarra fordítás a feladata a trenszlétenek? :-) Előttünk az egyik nyelv a holt nyelv a latin. :-) Merjünk nyelvben nagyok lenni. Nem én mondom, hanem a gúgli. :-)

illaim 2018.10.28. 20:24:01

@dare: Magadnál vagy? "@tireless treehugger: Azért a 1844-es nyelvtörvény előtt az nem zavart, hogy előtte vagy 50 évig latinul kellett beszélni?"
Te idióta barom! Szerinted hány évesnek írtad? Az hogy egy seggnyaló fidesses vagy, számolni azért tudnod kéne te eszement!

flamer 2018.10.28. 20:31:46

@rdos: A második ponthoz: a magyarok Trianonban kaptak egy szép homogén nemzetállamot. Ha ránézel az etnikai térképre, akkor a határok tekintetében csak kisebb kiigazításokat lehetne tisztán etnikai alapon megmagyarázni, de az összességében nem befolyásolná a képet.

Azzal kellene szembenézni, hogy mifelénk a nacionalizmus az pusztító, destruktív ideológia. Egy olyan vidéken, ahol rengeteg nép él összekeveredve egy nagy birodalom keretein belül a nacionalizmusnak csak a széttagozódás és az örökös sértődöttség lehet a vége, hiszen ilyen körülmények között nem lehet "igazságosan" felosztani semmit, ha meg ehhez még hozzávesszük a nacionalizmusból kinövő ősnemzeti mítoszokat és hirtelen lesz Nagy-Magyarország, Nagy-Románia, Nagy-Szlovákia meg a többi Nagy-Akármi, amik többszörösen fedik egymás területét, akkor meg aztán végképp nem.

Trianon tanulsága az, hogy túl kellene lépni a nemzeti kereteken, mert azok nem valódi keretek, csak a valóság megerőszakolásai - és nem vezetnek sehova, mert egy nacionalista álmokban élő Nagy-Magyarország se lenne képes semmire egymagában a világpolitika és a világpiac színpadán - ott csak olyan hatalmas szövetségeknek osztanak lapot, mint amilyen az EU.

dare 2018.10.28. 20:51:21

@illaim: Nem igazán, telefonon pötyögök csak.
Ettől függetlenül az, hogy ki tartja az őseimet disznónak meg erőszakos kisebbségnek, attól még zavarhat kortól függetlenül is, vagy nem?
Nem akarok én senkibe belegyalogolni, de szeretnék közösséget vállalni a magyarokért a "magyarokkal".
De úgy ez nem fog menni, hogy most előáll minden nemzetiségű egyén, akiknek az ősei itt megfordultak az idők folyamán, és azt kezdik nekem bizonygatni, hogy ez a magyarság sztori egy nagyon rossz vicc már itt 1100 éve, és le kéne már végre lőni a poént, mert már baromira unalmas.
Én egy kis megyével is kiegyeznék, legalább annyit ha meghagynak magyarnak, én már annak is tudnék örülni.

BiG74 Bodri 2018.10.28. 21:09:57

@dare:
Bocs, de te értetted, hogy mit írt?

zia77 2018.10.28. 21:23:30

Érdekes a cikk, bár a hivatkozott Bötös írást nem olvastam. Nekem is feltűnt a Juncker megjegyzés- Nem az üdvözlésben van a baj, hiszen valahol nemzeti ünnep van vagy lesz, hanem az, mintha nem ismerné Európa 100 évvel ezelőtti történéseit. Vagyis nem tudja, hogy az Európai Unióban sem minden ország üdvözli örömmel az akkor történteket, mert az ünneppel együtt sérelmek is keletkeztek.

dare 2018.10.28. 21:30:50

@BiG74 Bodri: Felelősséget kell vállalnunk az itt élő kisebbségekért, amit én maximálisan támogatok is, legalábbis nekem ez jött át.
Viszont hogy vállaljak felelősséget, ha az őseimen keresztül megítélve engem mindenki gyűlöl.
Álljak ki az itt élő nemzetiségiekért, ami nekem egyáltalán nem esik nehezemre, de cserébe el kell viselnem azt, hogy néha rámkiabálhatják más nemzetiségűek: mekkora egy tetű vagy te ba'meg.
Így nem lehet.
Én támogatok tényleg mindent ami jó és nemes, de az évszázadok alatt felhalmozodott sérelmekért nem minden esetben a magyarok voltak a felelősek.
Ahol igen, azt persze orvosolni kell ha még lehet, de ne úgy sikerüljön már ezt megtenni, hogy a sor legvégén találjuk majd magunkat az erős ingszaggatások közepette.
A németek most mutatják be meddig lehet szakítani azt az inget.
Na én pl annak a feléig se szeretném, de elismerem, jár a szépségtapasz.

bzsoa 2018.10.28. 21:35:01

@flamer: "Ha ránézel az etnikai térképre, akkor a határok tekintetében csak kisebb kiigazításokat lehetne tisztán etnikai alapon megmagyarázni, de az összességében nem befolyásolná a képet."

Ha Székelyföldet nem vesszük figyelembe akkor kb. 30.000 km2 lenne ez a kisebb kiigazítás amely közvetlenül a mai országhatárok melletti területeket foglalja magába és Trianon idejében kb. 80-90%-ban magukat magyaroknak vallók lakták. Hát lehet hogy Te ezt kisebb kiigazításnak tekinted szerintem meg sokkal könnyebben elfogadtuk volna mi "jobboldali nacionalisták" a Trianoni döntést, ha valóban etnikai alapon történt volna az új határok kijelölése, és emellett esetleg még Székelyföld is kapott volna egy széleskörű autonómiát (ahogy azt ígérték a románok eleinte) De ma már valóban kár ezen keseregni mert kisebb szomszédos területektől meg Székelyföldtől eltekintve, de sikeresen megvalósították 100 év alatt szomszédaink azt az asszimilációt, amit nekünk erőszakos nacionalista magyaroknak nem sikerült több száz év alatt.

tireless treehugger 2018.10.28. 21:37:35

@dare:

Nem volt magyar nyelv. Nincs történelmi bizonyíték, néhány elszórt fecni félremagyarázása, ennél még a szlovákok is többet tudnak. Minden itt élő népnek volt saját nyelve, mindenki beszélte a környékbeliek nyelvét. A latin és német pedig hivatalos dolgokban volt használatos.
Nem volt "magyar" királyság sem. Az egész "magyarság" cécó, a 18.századi nyugat európai nacionalizmus másolása, "találjunk ki mi is egy nemzetállamot" felbuzdulás, kicsit görbe kicsit savanyú kicsit hibás, műmájer handabandázás, de minden egyebet így csináltok. Még lemásolni sem tudjátok ami másnak sikerül, nektek minden selejtes lesz a kezetekben.

A magyar egy műnyelv, ezért voltak a nyelvújítók, kávéházakban üldögélve naponta találtak ki új szavakat hogy ne az ismertet használják. Ha be akarsz olvasztani népeket akkor először az identitásukat és nyelvüket vedd el. És ez történt és még mindig történik az ország területén található népekkel.

Mint írtam, azért nem érted mert nem tudod hogy ki vagy, hogy honnan jöttél. És éppen ezért azt sem tudod hogy hova tartasz. Nem ismered a családod történetét, nem ismered őseidet, nincsen múltad így nem lesz jövőd sem. De azt nem ajánlom hogy utána járj mégis ki vagy, egy világ omlana össze benned, és aztán valószínűleg túl buta is vagy ahhoz hogy fel tudd dolgozni a traumát. Húzd inkább magadra a "magyart", ingyen van, hidegben melegít, elűzi az éhséget, befoltozza az úthibákat és még azt sem veszed észre hogy átbasztak.

BiG74 Bodri 2018.10.28. 21:56:03

@dare:
Bocsánat, hogy illaim mit írt, mert az idi9ta baromnál szálat vesztettem.

DFK 2018.10.28. 22:05:59

@tireless treehugger: nettó hazugság amit írsz.

Muad\\\'Dib 2018.10.28. 22:11:28

@tireless treehugger:
Úgy látszik az MTA nyelvtudományi intézetének és a finneknek a nemisfinnugor IQ betyárokon kívül mással is foglalkozni kéne. Megnyugtató, hogy hülyékből nincs hiány...

kgaba82 2018.10.28. 22:16:05

Ha balos kormány lenne, most azt mondaná a jobbos média, hogy azért mondhat a Juncker ilyeneket, mert töketlen hazafiatlan kormányunk van, akikkel szeretik a padlót felmosni.

dare 2018.10.28. 22:29:13

@tireless treehugger: Ezt viszont már tökéletesen értettem, így már mindjárt könnyebb társalogni, korábban még majdnem mea culpáztam egyet, azt hittem nem tudok olvasni a sorok között, de nincs is akkora baj az antennáimmal. :D
Azért vagyunk selejtesek, mert keveredtünk.
Minden nép akkor válik igazán selejtessé, amikor elkezd keveredni más törzsekkel vagy más nemzetiségű népekkel.
Ez a handabandázás azért mégis működik, mert még mindig van Magyarország.
Nekem nem kell a nagy, nekem elég a mostani is, bár azt sajnálom az elcsatolt területekben, hogy nagy ívben tettek arra (vagy nem is), hogy mi és hogyan van nekünk pontosan kiépítve, de üsse kavics, fátylat rá, több is veszett Mohácsnál (az ilyen mentalitású jászok miatt).
Többnek gondolod magad, és ezt pont az én hazámban bizonygatod nekem?
Ahogy egy nagy magyar mondta, ha nem tetszik el lehet innen menni kérem.
Ha én nem szimpatizálok egy népcsoporttal, akkor lelépek, a mai világban ez teljesen természetes, vannak rá méltó nèpcsoportok is akik befogadnának magukhoz, nem kötelező egy alacsonyabb besorolású népcsoport között szenvedni.

Ezen a műnyelven nevelkedtem fel, Jókai az egyik kedvenc íróm, akinek ez a selejtes népcsoport fennmaradása nagy mértékben köszönhető, mert ő és a hozzá hasonló írók rajzolták meg az identitásunkat egy nyomorúságos helyzetben.
Ezért vagyunk még mindig itt.

Nem kell ismernem a családom történetét 1000 évre visszamenőleg, hogy honnan is jöttem, elég csak annyit tudnom hova is tartok.
(Egyébként a családnevem kimondottan magyar, de ezt csak így zárójelben)
Azon az úton pedig értékek vannak, amiket igyekszek meg is találni.
Nem olyan értékek, amilyeneket az elmúlt 30-40 évben sikerült elszórni a tőlem magasabb kvalitásokkal rendelkező népeknek, hanem ezek az értékek még jóval azelőtt megszülettek, és része volt az elődeink életének (nem csak itt).

Ne aggódj a jövőm miatt, megleszek. : D

dare 2018.10.28. 22:35:38

@BiG74 Bodri: Ja, ő azt kérdezte otthon vagyok-e. :D
Meg azon tűnödött el, hogy 1784 és 1844 között eltelt időre miért mondtam csak 50 évet?
Majd utánanéz.

MEDVE1978 2018.10.28. 22:35:40

Valóban igaz, hogy önmagában Trianon már csak egy folyamat vége. Igazából a Magyar Királyság csillaga immár több mint ötszáz éve 1490 után leáldozott. Az ország ugyanis nem heverte ki a török megszállást, valaki írta is, hogy a törökök pont az eredeti magyar népességet irtották ki, ezután pedig később a Habsburgok is betelepítgettek. Ekkor viszont már kisebbségben voltunk erősen. Itt már csak az újabb szívás a XIX. század, amikor a Habsburgok a nemzeti ébredésekkel rájöttek, hogy az oszd meg és uralkodj a legjobb taktika és egymásnak uszították a nemzetiségeket a birodalomban.
Trianon tragédiája magyar szempontból sokszoros: nemcsak arról szól, hogy 3 millió magyar a határokon kívül maradt. Sokuk egyébként később hazatért a népességcserék és elvándorlás után. Trianonnal egy 900 éves gazdasági, közigazgatási struktúra bomlott fel, de ha ezt nem fogadjuk el pl: a török megszállás miatt, akkor is 200 éves bejáratott gazdasági struktúráról, munkamegosztásról beszélhetünk az egykori Monarchiában. Mindenki specializálódott a közös piacon belül és jól csinálta a dolgát: Magyarország például a gabonát adó éléskamra volt, a csehek, osztrákok ugye inkább adták az ipart stb. Adott volt egy jelentős nagyságú piac, ahová kevés korlátozással lehetett termelni, ez pedig jó növekedési lehetőségeket hordozott magában. Ezek a tradicionális vonalak mind megszakadtak, mindenki megpróbált önellátásra beállni. Ez pedig nagyon fájt és nagyon csökkentette az esélyeket bármilyen fejlődésre. Az, hogy az EU-ban ez mind eltűnt nem igaz. Bár az elvi lehetőség a piacra lépésre adott, alapvetően 100 év tradíció, felhalomozott tőke, tapasztalat hiányzik a térség vállalataiból. Ezért nem ugyanaz az EU mintha sohasem lett volna Trianon, gazdasági szempontból sem.

tireless treehugger 2018.10.28. 22:43:19

@Muad\\\'Dib:

Attól hogy műnyelv még származhat a finnugor családból. De a 18.század végéig jelentéktelen nyelv volt nem volt az itt élők népek egységes nyelve, nem lehett "magyar" Csak a nemzetállam kiterjedésével lett jelentős. Kivételekre és egyes dolgokra pedig nem lehet egy civilizáció történelmét alapozni, ahhoz ezernyi/milliónyi bizonyíték szükséges, "magyar" nyelv "magyar" állam magyar királyság "magyar"nép " magyar"építészet "magyar" kultúra ügyben ilyen nem áll rendelkezésre. Helyette vannak az itt élő népek saját történelme, de ők nem "magyarok".

A nacionalizmus az egész világon végigsöpört, különböző területek definiálták magukat új néven. A magyar csak egy a sok közül. De ez nem jelentheti azt hogy a jelent visszavetítjük a múltba és hamis történelmet hamis identitást hamis kultúrát hamis jelent hamis jövőt teremtünk.

(ps: Szűk a te gondolatvilágod nekem, annyira hogy még azt sem érted miért szűk.)

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.10.28. 23:14:16

@tireless treehugger: figyelj, a jászok a kunok szolganépe volt. Nem, nem a magyaroké. IV. Béla alatt hajtottak be benneteket az országba. Károly Róberttől kaptatok jogokat. 1323-ban. A Habsburgok meg elvették. 1735-ben eladtak benneteket. Tíz évvel később, a kunokkal együtt vásároljátok ki magatokat Mária Teréziánál.

Talán a Habsburgokkal pörölj, velük van bajod. Mellesleg az egész nacionalizmus kártyát ők játszották ki 1848-ban...
A honvédeink között volt szlovák , de szerb, horvát és román is.

Nem a magyar, hanem a Habsburg ugrasztott egymásnak minket.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.10.28. 23:15:33

@tireless treehugger: tudnál mutatni 18 század előtti jász verset? Magyar van...

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.10.28. 23:17:26

@tireless treehugger: Az a helyzet, hogy Magyar Királyságról már megemlékeztek a nyugati és keleti krónikák akkor is, amikor a kunok és a jászok azt se tudták, merre van a Tisza...

tireless treehugger 2018.10.28. 23:22:53

@dare:

Opsz, sértődés, szándékos félreértés, hagyd ezeket.

Családnév?, milyen egy "kimondottan" magyar családnév?, családod melyik környékről való, esetleg konkrétan melyik településről?, mit tudsz a felmenőidről sokszáz évre visszamenőleg?, genetikai tesztet csináltattál már?.

Te önmagad nem fogsz elérni sehova hiszen ahogy írod, nem tudod és nem is érdekel honnan indultál.

>>... mert még mindig van Magyarország.
Mit gondolsz mióta van "Magyarország"?. Csak nézz utána mikor vált általánossá és mindenki által ismertté "Magyarország". Vagy akárcsak a magyar nyelv. Egyáltalán mi is a magyar nyelv?, hogyan beszélték hogyan írták az emberek?. Ha sokmillió ember használta akkor biztos rengeteg bizonyíték maradt fent róla, nemcsak itthon hanem szerte a világban. Pl biztos hogy kereskedtünk Velencével-Bizánccal-Lübeckkel, ezernyi kereskedelmi levél kellene hogy bizonyítsa a "magyarok" létezését.

szepipiktor 2018.10.28. 23:43:45

Valójában ez a különbség a országot szeretők és a neoliberális értelmiség között.
A Nagy Háborút követően egyetlen országot büntettek meg, még nem is a Monarchiát, hanem annak nem függtlen részét, Magyarországot.
Megköszönhetjük ezt a ócska briteknek és a pánszláv mozgalmat céljai szémára kihasználó franciáknak, akiknek ma a seggét nyaljuk miközben ők egyedül nem kértek bocsánatot - még az oroszok is megtették ezt Jelcin idején!
Felszabdalták Európa egyik nagyhatalmát, miközben minden vesztes ország pozitícan jött ki a béketárgyalásokból. Körbe gyártottak minket olyan népekkel, akiknek zsigeri gyűlöletük volt ellnünk, így a franciáknak és a briteknek levették a vállukról a terheket.
Ennek köszönhetjük a második világégést, majd a szovjet irányítás alatt a kommunisták tiltották Trianok emlegetését, nehogy már megbántsuk a "baráti" szomszédainkat.
Most megint van egy ostoba halmaz, a neoliberális elmék, persze ők is baloldaliak, bolsevikok, ők is az internacionalista elvek mentén tagadják a dolgot, most nem a "baráti népek" védelmében, hanema globalizációs alapú kozmopolitizmus terjesztése, a nemzetállamok eltüntetése áll a háttérben, ma nem Moszka utasít, hanem globalizált játtérrendszerek.
.
Miért lenne baj a mai napig égően fájó genny békeszerződés, az elcsatolt honfitársaink, területek, gazdasági erőforrások stb. "ébrentartása"????
MIÉRT az a rossz, aki tszteli a történelmünket, tiszteli, ápolja a múltinkat, sikereinket és kárunkat egyarán.
És miért az a menő, aki nemzettagadó, hazaáruló?
Ezt éltük a múlt rendszerben.
Most ez lesz a szabadság? Vissza a bolsevizmushoz?
.
Igen, emlékezzünk Trianonról és köpjük le azokat, akik ezt tagadják, elítéslik, akadályozzák.
Ugyanis nem kell megemlékezniük! Ha nekik nem fontos, hát nem kell - de KUSSOLJANAK!
És ne akarják a többségre ráerőszakolni pici mikrovilágukat, torz, betegs világképüket.
Ha nem tetszik nekik, akkor elmehetnek! De nekik kell elmenni és nem nekünk.

dare 2018.10.28. 23:47:07

@tireless treehugger: Gondolkoztam egy kis ideig, hogy válaszolok a feltett kérdéseidre, de aztán úgy döntöttem a kommented minősége miatt, hogy nem sok értelme lenne.
Nem sértődés ez, csak nem látom értelmét.
Ez a magyar nyelv viszont nagyon feltüzel ám úgy látom, kár, én is sajnálom a latin nyelvet, de attól még az megszűnt, a magyar pedig létezik.
Nem tetszik?
Hát, ez van, nincs mindennap karácsony.

tireless treehugger 2018.10.28. 23:48:28

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A kunokkal meglehetősen viharos kapcsolatunk volt, de mindenki másnak is. Hogy szolgáltuk volna őket?, egy katonanépet nem szolgálnak, ők adják bérbe magukat. A világot a kereskedelem mozgatja akinél van áru és pénz, az diktálja a feltételeket.

De a sztoriban nem ez az érdekes hanem hogy hol vannak a "magyarok"?, ja hogy van egy levél ami arról beszél hogy valami: "magyar"?. Eeeeeeeeeeeeeegy?, azaz egy levél?, Huh. A bizánci levéltárakban milliónyi van abból a korból és sikerült találni egyet?.

És hol van olyan kőbe vésett felirat ami azt mutatja hogy "magyar"?, esetleg "magyarul" és nem egy hanem mondjuk ezer?, vagy bármilyen tárgyi emlékek ami magyar feliratot tartalmaz, vagy akárcsak a szomszédos népeknél utalások hogy a magyarság az létező valami, tömegesen és a kárpát medencében jelentőségben volt jelen.. Sokmillió emberről beszélünk, éltek, alkottak, kereskedtek, építettek, háborúztak. Aztán csak mendemondákban maradtak meg?...

Nagyon viccesek voltatok ma, ha megkérhetném kezdjetek el valami piramis szerűséget építeni, tegyetek rá mindenféle magyar szövegeket mert esetleg néhány száz év múlva kezdhetitek nulláról a magyarkodást.

Bkkzol 2018.10.28. 23:56:41

100 év távlatában nincs sok értelme a határrevíziónak szerintem bármennyire is igazságos lenne. Az ott élőknek sajnálatos módon tudomásul kell vennie, hogy vagy asszimilálódnak vagy költöznek az anyaországba. Nosztalgiázni ugyan lehet, de ezek a lehetőségek.
A nyugati hatalmaknak sűrű bocsánatkérés közepette kellene oktatniuk az ifjú és idősebb (pl. szerencsétlen Juncker féléknek) generációnak, hogy miként készítette elő a második világháborút a francia vezetés az első világháború diktátumaival. A történelem szemétdombjára kell dobni, nyilvánosságra hozni a személyeket akik ebben közreműködtek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.10.28. 23:57:27

@tireless treehugger: nagyon buta vagy.
"keltezéssel) maradt ránk:

„Az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében. Én, István, keresztény s egész Hungria királya, miután létesítettem, felállítottam és berendeztem a szentséges Istenanya veszprémi, érseki monostorát, s összegyűjtöttem benne apácák seregét a magam, nőm és gyermekeim, valamint egész Pannónia lelki üdvéért, így rendelkezem. Ajándékozok ennek a monostornak 9 falut földestül együtt..."

Az oklevél az adományozott birtokok felsorolásával folytatódik.

Annak ellenére, hogy Szent Istvántól kezdve Róma felé orientálódott a magyar állam, az ortodoxia elterjedéséről a középkor folyamán közvetett, de megbízható adatokkal rendelkezünk. Ilyen bizonyíték III. Ince pápa levele, amelyet I. Imre magyar királyhoz intézett 1204-ben. Ebben a levélben szemrehányást tesz, amiért az országban csak egy latin kolostor van számos görög kolostorral szemben. Ilyen, okiratokból is ismert 13. és 14. századi kolostorok voltak példának okáért a Szent Panteleimón Dunapentelén (a mai Dunaújvárosban), és Szent Demeter kolostora Szávaszentdemeteren.

Köztudott, hogy a magvar Szent Korona két részből áll: az alsó részt (corona Graeca) VII. Dukasz Mihály bizánci császár küldte ajándékul 1075 körül a magyar udvarnak. Ennek előtte pedig Monomakhosz Konsztantinosz (1042-1055) adományozott egy rekeszzománcos aranykoronát a magyar udvarnak."

MrCharlieFirpo 2018.10.29. 00:00:28

Nem gyakran szólok hozzá blogokhoz, de azért az, hogy valaki tényleg azt kérdőjelezze meg, hogy a magyarok léteztek, nagyon kemény. Milyen egy levélről beszélünk? Európában is vannak feljegyzett, írásos magyar nyelvemlékek.

pl. térképpel együtt, hogy mi hol található:
nyelvemlekek.oszk.hu/tud/nyelvemlekek

Az eredeti cikk egyébként remek, grat a szerzőnek, de sajnos az látszik, hogy értelmes beszélgetést nem lehet folytatni a témában.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.10.29. 00:06:58

@tireless treehugger: a katonanép a kun volt. Lovas-nomád. A jász pedig földművelő.
Úgy volt szolganép, mint például a zsidók Egyiptomban.
Te teljesen tudatlan vagy...
Gondolom, a magyarok portyázásai sincsenek feljegyezve Európa szerte.

Mégegyszer: IV. Béla alatt jöttetek be az országba, amikor már Magyar Királyság volt, keresztény, koronás...Amikor már feljegyzések vannak arról, melyik magyar király melyik bajor, itáliai, lengyel vagy görög királylányt vette el feleségül.

Piri és Barkas 2018.10.29. 01:39:45

Köszönöm ezt a fantasztikus írást a szerzőtől. Én is írhattam volna, persze kb. 3 hét gondolkodás és felháborodás után. Mondjuk az utóbbi az permanens még mindig.
@tireless treehugger: Te magadnál vagy ember ? Troll vagy vagy szökött páciens ? Egyik sem olyan pozitív szerintem ! A Jász egy földművelő csatlósnép, akiknek örültünk. Mellesleg iráni származásúak. A Magyarokkal csak mentén rokon népek. Katonai dolgokhoz közük, konkrétan soha nem volt. Mindenki megütötte őket. Túlélték a középkort itt nálunk, ez a legnagyobb eredményük. Azért elmondom, hogy máshol ez baszottul nem sikerült nekik. De javaslom, hogy olvass történelemkönyveket is a való világ nézése helyett és máris lőn fény sometimes.

Piri és Barkas 2018.10.29. 01:47:42

@tireless treehugger: Te nagyon gáz vagy tree hugger. De az a borzalmas, hogy értelek !! De elborzadok is egyben ettől !! Tényleg vannak ilyen emberek ? LÉgyszí közöld a családneved, vagy mondjuk az anyukád családnevét. Az talán jobba segít a jelenésg megértésében. Azért üdv PB

flort 2018.10.29. 06:45:57

@szepipiktor: te beteg vagy, kezeltesd magad.

Róza mama 2018.10.29. 07:32:30

Totális baromnak érzem azokat a szerzőket, akik leírnak és elhisznek ilyen mondatokat, hogy +Trianon szellemének cipelése a mai napig nyomja Magyarországot". És ez csak egyetlen kiragadott mondat volt abból a zanzából, amit a szerző idebüfizett.
Azt gondolom, az írójának a gyerekkori traumáinak (pl bilire szoktatás) feldolgozására kellene a nagyobb hangsúlyt fektetnie.
Ja, és a balliberális szót elfelejtenei.

tireless treehugger 2018.10.29. 23:11:41

A jász-kun mondatot félreértitek , olvassátok el mégegyszer.

Pannónia, a római megnevezés, nem magyar.

Hungria és Hunnia pedig a hunokról maradt terület elnevezése, nem "magyar". A hun meg végképp nem magyar, pedig mindent megtesztek hogy egy újabb dicső múltat lopjatok tőlük, még akár saját magatok urali őshaza eredetét is megkérdőjelezve. Hosszú még a sor, lesztek ti még egyiptomi eredetűek is, csak misztikus legyen meg jól hangozzék és szép színes zörgős papírba lehessen csomagolni.

István nem magyar király volt hanem hungria királya. És a többi következők sem, volt itt sok különböző király és fejedelem egyik sem volt magyar a 18. század előtt.

A baj veletek hogy a 19századi műromantika adja a magyarságotokat, nem tudományos nem igazolható buta kis ábrándozás. De sohasem lesz belőle igazi identitás, mert hazugság az egész. És nem volna itt semmi baj ha helyén kezelnétek, és megmaradna a szórakoztatás része. De ti halálosan komolyan gondoljátok, beleéleitek magatokat, aztán egész világotokat erre építitek. És még egy egyszerű trollkodást sem tudtok kivédeni, hátmég ha valami ellenséges állam szervezi a revíziót.

Sehol sincs szó az eredetiben magyarról, te fűzöd hozzá a kiegészítésben.

Ti is elismeritek hogy a jászok nem magyarok. De a tótok sem a svábok, a szerbek, a horvátok a szlavónok, a románok, a bolgárok, görögök, ruszinok, cigányok, zsidók sem azok. Akkor kik a magyarok?, mármint kik az eredeti magyarok mert most arról van szó hogy ezer éve itt vagytok aztán semmi nyoma a sokmillió x 30 nemzedék életének. Mert a 18.századig mint "magyar" láthatatlanok voltatok.

Nem vagytok egyedül, ilyen gyökértelen kamu identitásból soktucat van.

MrCharlieFirpo 2018.11.02. 21:20:56

@tireless treehugger látom te igazi büszke jász vagy, aki nem vállal közösséget velünk, 'holmi' magyarokkal, és ezt erőteljesen tudtunkra is adod, a 'ti' megkülönböztetéssel.

Rendben, elfogadom, hogy mi magyarok követtünk el hibákat Trianon előtt a kisebbségek kérdésében. Hogy ilyesmi ne történhessen meg újra, pl. a nagyszerű jászok esetében, szívesen meghallgatnék 1-2 érdekességet a jász kultúráról.

Gondolom semmi problémát nem jelentene a következő blogbejegyzésedet jászul leírni, igazán érdekelne a jász nyelv. Esetleg a jász kultúra nagyjai is érdekelnének, írók, költők, feltalálók, és történelmi személyiségek. Elvégre a jász kultúra megfogalmazásodban magasabb szintű, a miénknél, lopott kultúrájú magyarokénál, bizonyára a jászok tele vannak tudósokkal, az emberiséget előre vivő emberekkel. Érdekelne néhány, hogy ki azok, hogy tanulhassunk tőletek, ó nagy jászoktól.
süti beállítások módosítása