Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

Politikusok helyett szakszervezeti vezetőket, civileket a tüntetések élére!

2018. december 26. - A te embered

Az elmúlt hetekben történtekre való reflektálásom a csönddel jelentett egyet. Nem az a csönd ez persze, amely a kormánypárt által gründolt propagandalapokban szokott uralkodni egészen addig, amíg a minisztériumból meg nem kapják a kilövési engedélyt az adott időben éppen ellenségnek tartott emberre vagy társadalmi osztályra. Ez másféle csönd. Ez a korán felszólásból fakadó tudatlanság és egyoldalúság elkerülésének csöndje, amely egyszerre adja meg a lehetőségét, hogy ne kiáltsak az ellenzéki paprikajancsik valóságshow-jának láttán forradalmat és ne gondoljam azt, hogy a színvonalas produktumaik ellenére Kunhalmi Ágnessel, Vadai Ágnessel, vagy Varju Lászlóval fogják leváltani a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Semmiképpen nem akarom tagadni viszont annak a látszatát, hogy az ellenzékiség egy másfajta, az eddigiekhez képest jóval radikálisabb irányzata ütötte fel a fejét, amelynek nem a megjelenése szokott kérdés lenni egy ilyen és ehhez hasonló paternalista, félfeudális rendszerben, hanem annak ideje, ezzel pedig, valljuk be, jócskán megkéstek mind a parlamentben helyet foglaló, titulusukban ellenzékieknek nevezett honatyák és honanyák, mind az aktív szavazópolgárok csaknem fele, akik - erre pedig a Mérce, az Index, a 444 és más portálok élő közvetítéseinek nézettségi adatai minden tüntetés alkalmával bizonyosságot adnak - még mindig inkább a kényelmes ágyuk vagy kanapéjuk kényelméből nézik a valóságshow-szereplőkké váló VV Ágit, VV Lacit és a többieket, mintsem, hogy saját jelenlétükkel, utcai erejükkel demonstrálják azt a kritikát, amit áprilisban egy X formájában, jóval kényelmesebb módon már kifejeztek.

kep1_1.jpg

Kép: Infostart

Bár a forradalmi radikalizmusnak van egyfajta romantikája és igen, kifejezetten imponálna, ha látnám, hogy Magyarországon valós és a nagysága által valid tüntetéssorozat, esetleg sztrájk zajlana a kizsákmányoló nagytőke ellen, amelynek kegyeit annak ellenére is keressük, hogy a neoliberális gondolkodásmód eddig csak szegénységet és kilátástalanságot hozott ebbe a világba, ez azonban aligha fog megtörténni, ha az állítólagosan még létező szakszervezetek és civil figurák önként adják át vezető szerepüket a kamerákat, mikrofonokat egy kilométeres távolságból is levadászni képes politikusoknak. Látható, hogy a magyar baloldal XXI. századi megrontójának, a neoliberális Tony Blair hű magyar követőjének, a szintén neoliberális Gyurcsány Ferencnek a szintén neoliberális pártja, a DK prominens képviselői egyből a tüntetések kellős közepén tűnnek fel, kezükben megafonnal és mobiltelefonnal: bal- és jobboldali társaikkal együtt ők azok, akik a hősiesség, mi több, a mártírság álcáját magukra vetve hitetik el, hogy egyébként gondolnak valamit a világról azon kívül, hogy tisztában vannak vele, Orbán Viktor van hatalmon, ők pedig nem, ez pedig roppantul bántja őket. 

Hiszen lehet-e az értékalapú politizálás vádját aggatni arra a ZÖLDpolitikusra, Karácsony Gergelyre, aki a szimbolikus mellényfelvételével az üzemanyagárak emelkedése ellen induló francia tüntetéshullám mellé áll? Lehet-e ugyanezen jelzőt illetni az ellenzéki pártok egészére, akik bent a parlamentben büszkén mondanak egyet, kettőt, majd hármat is, de cselekedeteikben a megfontoltság és az előrelátás szikrája sincs meg azzal ellentétben, hogy minden alulról, fölülről vagy bárhonnan induló kezdeményezésre ráugranak, ahonnan szavazatokat várnak, majd ha ezek a kezdeményezések az ő megjelenésükkel elhalnak, úgy tűnnek el és állnak bele egy másikba, mintha ott se lettek volna? Ez az a csoportosulás, amely most forradalmat játszik és uszítónak, esetleg bomlasztónak bélyegez mindenkit, akik nem gondolják, hogy minden értelmes polgári elégedetlenség, sztrájk és tüntetéssorozat mellé ezernyi megbukott politikus kell reklámarcnak.

Bár úgy gondolom, termelt annyi nárcisztikus, magamutogató politikust ez az ország a rendszerváltás óta, hogy a túlóratörvény után indult kormányellenes mozgolódás tüzét is le tudják önteni egy jó nagy adag vízzel, kis hozzáértéssel és akarattal megakadályozható, hogy az igazságtalan 2/3-os törvényhozási szabadságban lubickoló Orbán Viktorék alaposan elgondolkodjanak a piros vonal meghúzásának pontos helyén. Eddig magától értetődő dolog volt, hogy ennek a társadalomnak, lévén, nagyon régóta elfogadta a fehérgalléros politikai elit által lefektetett szabályokat, nincs ingerküszöbe, így pedig nincs akadálya Orbán terveinek abban sem, hogy Magyarország összeszerelő-műhellyé váljon és abban sem, hogy ne a kormányzatnak kedvező bírók töltsenek be magas pozíciókat.

Hogy a piros vonal helye változott volna meg, esetleg előbukkant az a bizonyos ingerküszöb?

kep2_1.jpg

Kép: Mandiner

Ezt aligha lehet most megmondani, ugyanakkor nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a semmiből feltűnő, a megszokottnál jóval harciasabb, elégedetlenebb tömeg csak akkor ér el valós eredményeket és nem fullad ki pár hét után, ha egyrészt - ez a nyilvánvaló része - egyre nagyobb és nagyobb lesz, másrészt ha megszervezi önmagát. Ez a nyilván a legbüdösebb mindenkinek főleg egy olyan országban, ahol a sztrájk fogalma valami sosem látott proletár mulatság, de mégsem lehetetlen. Az én véleményem szerencsére csak egy vélemény a sok közül, de mégis veszem a bátorságot, hogy azt mondjam: többségben vagyok azokkal a társaimmal, akik nem az egykor ugyanilyen módon kizsákmányoló, most pedig sosem látott kizsákmányolást kiáltó síró, ajtónak ugró és kiabáló bulvárpolitikusokkal képzelik el az elmúlt évek két év első potenciális lehetőségét az ellenzéki erő visszanyerésében, hanem kompetens, talpraesett civilekkel, szakszervezeti vezetőkkel vagy a tömeg elejéből megafonhoz jutó dolgozókkal, akinek nem népszerűséget, szavazatot vagy a politikai tőkéjükvisszanyerését jelenti ez az egész, hanem az utolsó esélyt.

fideSS-es blogger, tucc e mást csinálni mint a zellenzéket szidni????? netán Orbáncc bérence vagy????

Az ellenzéki pártokkal szembeni ellenérzéseim az MTVA-s akció ellenére sem változtak meg elismerve azt, hogy a képviselőkkel szembeni jogsértések pont úgy a NER, mint az intézmény létezése önmagában az elhazudott rendszerváltásunk szimbóluma. A kritikák kihangsúlyozása és a személyi kérdések mellett azonban igenis üdvözölni kéne, hogy a Jobbik, az LMP, az MSZP és a DK is jelentős mozgósítást hajtott végre, miközben nem azzal vannak elfoglalva, hogy ki nevezheti magát a legnagyobb ellenzéki pártnak. 

Ne felejtsük el: a pártok vezetőivel ellentétben a szavazóikra annál nagyobb szükség van. Ők azok, akik egy mókuskerékbe ragadva próbálnak négy évről négy évre meghozni olyan döntéseket, amelyekről maguk is tudják, hogy értelmetlenek. Látják a NER összes visszásságát, a hatalommal való pofátlan visszaélést, de tisztában vannak a saját pártjuk piszkos ügyeivel is, miközben teljesen tehetetlenek. A Jobbik, az LMP, az MSZP és a DK egy ügyért való kiállása, szavazótáborának mozgósításának interpretálása nagyjából úgy hangzott, hogy a "komcsi összefog a nácival, a náci összefog a komcsival". A Fidesz propagandastábjának semmitmondó cikkeiből messzemenő következtetéseket nem akarok levonni, de a közgondolkodásban is megfigyelhető az az alapvető hiányossága a társadalomnak a demokrácia megértését illetően, hogy egy elérendő, közös cél érdekében nem foghat össze vagy segíthet egymásnak két, radikálisan különböző nézeteket valló párt.

A magyar munkavállalókért és a rendszer humanitásának hiányából fakadó védtelenségüket feloldozni próbáló akciókért akkor is bátran állok ki, ha a bal oldalamon egy kommunista, a jobb oldalamon pedig egy náci áll, mert ez most nem pártpolitikáról van szó. Ugyanakkor arra kérem a Jobbiktól a DK-ig minden ellenzéki politikust, hogy ne is tegye azzá: segítse a tüntetések, sztrájkok megszervezését, legyen ott a tömegben, lobogtasson zászlókat, de színpadra ne álljon, mikrofont ne fogjon. Hagyja meg azt azoknak, akiknek valódi mondanivalójuk van.

2018. 12. 26.

E-mail: bumerangblog19(kukac)gmail(pont)com

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr2914506026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2018.12.27. 01:23:01

Problémás lesz a politikusokat eltávolítani a tüntetésekről mivel ők csinálják a feszültséget egy kis "szakszervezeti" segédlettel. Minden át lett politizálva. A saját magát felmorzsoló, egymást kinyíró "ellenzéki politikusoknak" mostanra valóban megélhetés miatt kell napi szinten műsoron maradni valamivel. A levitézlett politikusok nem fognak félre állni a tüntetésekkor, mert műsorról lekerülve a valódi munka réme fenyegeti őket. A megjelentek összetétele is mutatja, hogy nem a valóban érintettek vonultak utcára.

szepipiktor 2018.12.27. 06:21:25

Egyetértek, ezt ugatom bagyon régen!
De a vágy hamis!
"Politikusok helyett szakszervezeti vezetőket, civileket a tüntetések élére!"
A szakszervezeti vezetők alapból politikusok, a baloldali ideológia képviselőik.
A mai civilek meg nem civilek, akik most szerepelnek, azok egytől egyik valamilyen (ismeret vagy ismeretlen helyről finanszírozott) ál-civil szervezet.
Amely "civil" szervezet nem külföldi irányítású (nem sorosra gondolok, lehet az ENSZ, az EU is), azok meg rendre aktuálpolikiai származásúak.
Civil az, amikor "mi", egyszerű állampolgárok kezdünk valamibe, a saját dolgainkért, és ebből lesz nagyobb mozgalom.
Ha azonban egy problémára - oktatás, egészségügy stb. - szervezetten, az aktuális politizálás érdekében jön létre bármi is, az nem civil, csak annak nevezi magát.
Sok "civil" mozgalom mögött aktuális párt/pártok állnak.

szepipiktor 2018.12.27. 06:27:02

Egyébként nem csak az a gond a napi eseményekkel, hogy leszerepelt senkiházi paprikajancsik és támogatottság nélküli szektások rerepülnek az aktuális eseményekre és azt a saját politikai céljaikra használják fel, sajátítják ki (vajon a kunhalmiék hol voltak, vannak, amikor a dolgozók érdekeiért kellene kiállni? A momentumosok hol voltak, vannak, amikor az egészségügy, az oktatás valódi problémáiért kellene fellépni és nem a ceu-ért???)
Az is a baj, hogy a komplett ellenzéki média, bloggerek stb. egy az egyben őket szolgálják ki!
Őt azt közvetítik, mintha ez most valami össznépi forradalom lenne, jó kollaboránsként kussolnak a valóságról.
De feleslegesen teszik, az "utca népét" már nem tudják becsapni.

Buchhalter 2018.12.27. 07:27:06

Varjút kár volt említeni az egyik legvacakabb ellenzéki politikus . Egy igazi senkiházi köpönyegforgató MSZP-ből DK-ba . A süllyedő hajót elhagyva egy Fidesz által jóvá hagyott kis motor csónakba. Amíg van Gyurcsány és DK addig nincs igazi ellenzék.Legelőször őket kéne kitakarítani a közéletből.

Commandante Jayasuriya 2018.12.27. 07:40:56

@Buchhalter:
Ja, meg azt az 500 ezer embert, aki a dk-ra szavzott. Tudod az a helyzet, hogy nem takarítást kell emlegetni, hanem értelmes programmal, és politikusokkal elfogadható alternatívát kínàlni számukra, mert a többségük nem Gy,F. hatalomra juttatásában érdekelt, hanem a fideszt váltaná le.. Csakhogy ez nem megy, mert a fidesz nótáját fújni, gyurcsányozni, és másokra mutogatni könnyebb.

BiG74 Bodri 2018.12.27. 08:59:23

Basszus, te miről beszélsz?
Politikusok, bammeg! Ez a "dolguk"! Sehol nem érnek semmit, erről tettek ők, és a konszolidációra képtelen fityisz, de ettől mégvannak! Miről beszélsz? Kimentek és tüntetnek! Akármennyire is porszemek, de ha már tíz választója van, akit képvisel, akkor már ott a helye. Szarok? Tény! De a gond nem ott van jelenleg, hogy megjelennek egy konkrét ügyben adott tüntetésen.
Szakszervezeti vezetőket akartok ? Mert ők jobbak? Na, ne röhögtessetek!
Sok a kitaláció, kevés a tett. Amiről te beszélsz az a fityisz hangja, az ő szájíze. Nem kell foglalkozni vele! Az ellenzéki politikusok csak részei az ellenállásnak, nem grál lovagok. De ez a lényeg, hogy tudjuk kik ők. Nem sztárolni kell őket, dolgoztatni, ellenőrizni.
Ha ők nem mennek tüntetni, kibe fogtok belekötni? Az előnytelen külsővel rendelkezőkbe? A narancsszínű kabátosokba?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.27. 09:01:48

S miért harcolna egy szakszervezetis ballib pártcélokért?

Európai téridő 2018.12.27. 09:12:42

A címben kifejtett ötlet nagyon rossz. A szakszervezetek hitelessége a rendszervált(oz)ással nem javult, sajnos.

Ellenzéki BOHOC kommandó 2018.12.27. 10:01:00

"A politikusok által veszti értelmét a tüntetéssorozat?"

Azert vesziti ertelmet, mert kulfoldrol penzelt politikai bunozok akarjak idegen erdekek szolgalataban megbuktatni a kormanyt.
Ezek az emberek nem a magyar erdekeket kepviselik, hanem idegen hatalmak erdekeit.
De meg a legjobb esetben is, ezek a politikai celebek a hatalomra jutasuk erdekeben gatlastalan kiszolgaljak, egyuttmukodnek az orszaggal ellenseges kulfoldi szervezeteket. Es nem erdekeli oket, hogy az arulasukkal mekkora karokat okoznak az orszagnak, mikozben hatalomra tornek.

fidesz maszop dk egykutya 2018.12.27. 10:43:18

@Ellenzéki BOHOC kommandó : hol lehet jelentkezni a pénzemért? Eddig csak egy gyuribácsi arcképével díszített tízezrest kaptam.
De legalább kaptam, miközben ay fideszes komcsik csak elvesznek, főleg #O1G

gomboc7 2018.12.27. 10:54:56

@Commandante Jayasuriya: mondjuk még így is sok, de az az 500 csak 308 ezer.

ulpius66 2018.12.27. 12:03:10

Szerintem a Fidesz küldte rá a dékásokat, Hadházyt, Széll Bernit, Márky-zay-t, stb, stb...a tüncizőkre!

David Bowman 2018.12.27. 14:23:01

@Bkkzol: Ezért aztán sose fognak nyerni. Marad a NER. Ezek Orbán legfőbb szövetségesei.

David Bowman 2018.12.27. 14:25:37

@szepipiktor: "Az is a baj, hogy a komplett ellenzéki média, bloggerek stb. egy az egyben őket szolgálják ki!"
Ez a cikk pl nem.

David Bowman 2018.12.27. 14:26:34

@Buchhalter: Alighanem Orbán fizeti őket.

David Bowman 2018.12.27. 14:29:11

@BiG74 Bodri: Ne dühöngj. Inkább olvasd el megint a Piszkos Fredet.

David Bowman 2018.12.27. 14:30:20

@maxval balcán bircaman: Nem Orbán ellen. A hülye túlóratörvény ellen.

David Bowman 2018.12.27. 14:31:33

@Európai téridő: Ezen lehetne változtatni. Nekem amúgy sokat segítettek.

David Bowman 2018.12.27. 14:32:29

@Ellenzéki BOHOC kommandó Pontosan.

kutyás majmok népe (törölt) 2018.12.27. 14:54:03

"segítse a tüntetések, sztrájkok megszervezését, legyen ott a tömegben, lobogtasson zászlókat, de színpadra ne álljon, mikrofont ne fogjon"

Én nem akarok olyat állítani a bloggerről, hogy hülye. Csupán egy agymosott, akinél termő talajra hullott az a tézis, hogy a hiteles ellenzéki vezetők azok, akiket Orbán Viktor elismer vagy kinevez, azon jogánál fogva, hogy ő a hiteles felkent magyar uralkodó. Ezzel a förmedvénnyel jön elő ilyenkor, hogy a szolgálatos Orbán-trolloknak teret adjon a megbízatásuk akadálytalan elvégzésére. Köszönjük szépen!
Csak akkor nem kellene értetlenkedni a tüntetéseken és az ellenzéken, hiszen van egy hiteles kormányunk, amelyik nem lop, nem csal és nem hazudik, ergo ellenzék nem is kell, ugyebár. Mi lenne, ha valami konyhai témáról firkálnál valamit? Nem neked való a politika.

nemecsekerno_007 2018.12.27. 15:28:06

Az ellenzéknek ez már a hattyúdala, eltűnnek a sűlyesztőbe...

Ez a folyamatos politikai cirkusz nem tesz jót az országnak, így még nehezebben megközelíteni az osztrák gazdaság szintjét. Mert az országos politikában csak vicces ez a balfaszkodás, de a gazdaságban eurómilliókban mérhető...

A kormány is lehetne egyébként nagyvonalúbb, bevonhatná jobban a normálisabb ellenzéki politikusokat, szakértőket a döntésekbe, mert így a felelősség is megoszlik ill. vállalhatóbb eredmények születnek.
Ha valaki nem tudja elképzelni, hogy milyen lenne egy ellenzéki győzelem után egy ellenzéki kormány az nézze meg Hódmezővásárhelyt MZP győzelme után...

Európai téridő 2018.12.27. 18:11:57

Sajnos a szaxervezeti rendszervált. is félresiklott, ami sokat ártott a hitelességüknek. A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének alternatív szakszervezete, a TDDSZ-t (Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) a Károlyi Mihállyal, öszirózsás forradalommal foglalkozó Hajdu Tibor párttitkár elvtárs alapította, ennek tisztségviselője vplt Pető Iván is, az SZDSZ későbbi elnöke. Aztán sok ilyen "független szakszervezet" érdekvédelmi tömörülése lett a LIGA, amelynek híres-nevezetes elnöke volt a vasúti gördülő sztrájkok atyamestere, Gaskó István. Bizony, bizony, ezek ismeretében én ezt nagyon rossz atnácsnak tartom. Persze, ha a "munkaadói oldal" az eddigieknél is jobban túltolva a dolgokat a kormányra, Parlamentre terheli a balhét, sok minden történhet. Akár még ez utóbbi vissza is táncolhat és akkor a "munkaadói oldal" is nézhet, mint Rozi a moziban, de a multi könnyedén elhúzhat az országból. Szóval "sokegyenletes" a probléma.

ben2 2018.12.27. 18:27:12

Ha ez a műsor a túlóráról vagy bármilyen más szakpolitikai kérdésről szólna, akkor jogos lenne távoltartani a politikusokat.
Viszont a tömeg nem a túlóra (vagy korábban az oktatás, egészségügy, stb.) miatt vonult az utcára, hanem általában véve a kormányzat ellen. Azaz nem az ellenzéki pártok csinálnak pártkérdést a szakpolitikai ügyekből, hanem maguk a tüntetők.
Skandálják, hogy "Orbán takarodj", a médiájuk rendszerváltó forradalomról agitál, de az ellenzéki politikusok tartsák távol magukat?
Ez nonszensz.

A szerző abszurd elvárása abból ered, hogy hiába az ellenzéken belül a fenenagy rendszerváltó indulat, ha nincs se egységes koncepció, se komolyan vehető ellenzéki politikai elit, ami megvalósítsa.

Így viszont az egész tüntizés önmagában hordozza a saját sikertelenségét:
- valamilyen apropó folytán közösen akciózik az ellenzék
- azon, hogy egyáltalán sikerül közösen fellépniük, az ellenzéki média könnyes szemmel forradalmat vizionál, elbagatelizálva azt a tényt, hogy nem az ország, hanem csak a sok kis ellenzéki mikroszervezet mozdult meg
- rövid úton nyilvánvalóvá válik, hogy a tüntetők száma idővel csökkenésnek indul, mert csak a szokásos ellenzéki törzsgárda vonult ismét utcára, az akcióknak nincs szélesebb társadalmi támogatottsága
- így viszont kínos pofáraesés lesz az akcióból, mert már be lett igérve a kormányváltó forradalmi néphevület, ami - érdeklődés hiányában - újfent elmarad
- elindul hát a görcsös agitálás, hogy gyerünk mindenki mozduljon meg, aki nem Orbán sógora, mert itt az idő most, vagy soha
- ekkor páraknak bevillan, hogy Fletóval, Hadházyval, Kunhalmival és a többi agyhalottal az élen nem lehet a felülről amúgyis korlátos ellenzéki tábort bővíteni, ezért felszólítják az ellenzéki politikusokat, hogy maradjanak távol az ellenzéki politizálástól

Itt tartunk most.
És ami jön:

- az ellenzéki politikusok természetesen nem vonulnak vissza
- némi hullámzó részvétel után a tüntik elmaradoznak és idővel még a legvéresszájúbb ellenzéki ultrákban is felmerül a kétely, hogy talán mégsem ők a többség
- az ellenzéki média újfent az ellenzéki politikai elitet fogja ekézni, hogy ők kúrták el, mert politikusként volt pofájuk politizálni

Aztán némi kihagyással új ürügy mentén kezdődik az egész cirkusz előlről.
süti beállítások módosítása