Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

Megállíthatatlanok a törpepártok

2018. február 13. - A te embered

A 2014-es országgyűlési választások alkalmával olyan pártok kaptak tízezer feletti szavazatot, mint az Együtt 2014, a Seres Mária Szövetségesei, a Zöldek Pártja, a Munkáspárt vagy a Szociáldemokraták. A felhozatal ezen kívül tartalmazott még több tucat kétes célokkal bíró alakulatot is és két hónappal az idei választások előtt hasonlóan hosszú szavazólapokra számíthatunk, mint négy évvel ezelőtt.

Egy igazi kihívás tanulmányozni az ellenzék vergődését: remek példa erre a V18 csoport, ahol számos korábban levitézlett miniszter, államtitkár és anno a húsos fazékhoz közel álló "szakember" fejti ki véleményét a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. Ezek közé tartozik, pontosabban tartozott Lévai Katalin volt szocialista miniszter, aki a csoport azon felhívásával egyetértett, hogy közös indulás kell az ellenzéki pártokkal, majd nem sokkal később felfüggesztette tagságát és útjára indította a Lendülettel Magyarországért nevű pártot, ami saját közvélemény kutatása után az összes választókerületben fog jelöltet indítani. Mondanék erre valami frappánsat, de azt hiszem szükségtelen.

Fontos leszögezni, hogy egy - ebben az esetben - baloldali párt indulása nem azért probléma, mert a saját múltjától lassan összeroskadó MSZP-t vagy a Fideszhez hasonló uszítással szavazatokat szerző DK-t ne lehetne egy friss csoportosulásnak felváltania, hanem az, hogy pontosan tudja itt a vezetőségtől kezdve az egyszerű állampolgárig mindenki, hogy indulásuk egyetlen következménye néhány ezer szavazat lemorzsolása lesz. Se valódi értelme, se eredménye nincs még egy ellenzéki pártnak, épp ebből kifolyólag egyáltalán nem számít paranoiának vagy a kormánypárt démonizálásának, ha egyesek ilyen érdekeket sejtenek az indulásuk mögött.

De vétek lenne kihagyni a legújabb kihívót, pláne akkor, ha sokak számára nosztalgikus érzéseket kelt az a név, hogy Független Kisgazdapárt. Ugye, hogy máris érezzük a chilei cseresznye és Torgyán doktor parlamenti felszólalásinak kellemes utóízét? A koalíció itt sem maradhat el, hiszen többségben az erő, így Lattmann Tamás nemcsak az FKgP, hanem az Egészséges Magyarországért, a Változást Akaró Szavazók Pártja és a Színes Magyarországért Párt miniszterelnök-jelöltje is. 

Elsősorban mélységes sajnálatomat kell kifejeznem Lattmann Tamás irányába, hiszen még kora őszi írásomban a nevéből lehagytam egy n betűt, amit azóta is röstellek, illetve miután kíméletlenül rávilágított tudatlanságomra, most kötelességemnek érzem még egyszer tisztázni, hogy az azóta sajnos megszűnt - pardon, Botka lemondása után okafogyottá vált - Magyar Progresszív Mozgalom nem befolyásolta a szeptemberi közvélemény kutatásokat. 

Ettől függetlenül újra veszem a bátorságot, hogy Lattmann Úrról írjak, aki ezúttal az ATV-ben beszélt jövőbeli terveiről. Bár a drága ellenzékünk szerény támogatottsága ellenére szívesen mesél Karácsony-kormányról, Szél-kormányról vagy Vona-kormányról, sajnos Lattmann-kormány még nem került szóba, pedig hivatalos miniszterelnök-jelöltté avanzsálása után ugyan mi olyan lehetetlen van abban, hogy márciusban a nulláról indulva a vidéki szavazókkal való beszélgetés után bejussanak a parlamentbe? 

kep.png

Kép: Vasárnapi hírek (Németh András Péter)

Pontosan idézném az elhangzottakat:

Én márciusban azzal fogom tölteni azt az egy hónapot, hogy végig fogom járni az országot a társaimmal együtt, a választókkal fogunk beszélni, a választók problémáiról fogunk beszélgetni.

Ezeket a szavakat olvasva gyanítom nem én vagyok az egyetlen, akiben felmerül néhány aggály az indíttatást és a célt illetően. A Fidesz-bérenc kifejezést manapság már pont úgy ráaggatják mindenkire, mint a kommunistát vagy a nácit, és nem is szeretem használni, ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, hogy néhány esetben van létjogosultsága.

Naivan azt a kérdést tenném fel az ellenzék összes fel-felbukkanó figurájának, hogy miért nem értik meg, hogy nem ebben a politikai helyzetben és nem 2018 Magyarországán van helye a különböző projekteknek? Elég nagy szégyen az, hogy kényszerből olyan politikusok pártjára is kell majd szavazni áprilisban Orbán 2/3-ának megakadályozása érdekében akik egy demokratikus országban inkább a cellához lennének közelebb, mint a hatalomhoz. Mondhatnám úgyis, van elég baja a magyar politikának és közállapotoknak Lattmann, Lévai és még sok más önjelölt hős nélkül is, akik a megmentő szerepében tetszelegnek és határozottan elutasítják, hogy létrejöttükkel az ellenzéket bontják még kisebb szeletekre amellett, hogy "106 választókerületi indulással" próbálják elhitetni, hogy valóban komolyan vehetőek. 

Rónai Egon azon kérdésére, hogy ezen szövetség megalakulása nem osztja-e meg az ellenzéket, Lattmann Tamás úgy válaszolt, hogy

az ellenzék már megosztott

Igen, ennyi. Ez a válasz az indulásra. 

Nyilvánvaló, ha lenne egészséges ellenzékünk, ami nem levitézlett és bukott emberek sokaságából áll, édesmindegy lenne, hogy eggyel több vagy kevesebb párt indul a választáson. Ilyen helyzetben viszont, amikor a Fidesz véglegesen elvesztette a kontrollt maga felett és úgy robog előre, mint egy megállíthatatlan sebesvonat, az egyetlen reménysugár az, ha a lehető legtöbb párt összeáll és alternatívát mutat a bizonytalanoknak, Lattmann Tamást, Lévai Katalint és a többieket látva viszont reálisabb az az elképzelés, hogy a Fidesznek saját maga lesz a végzete. Majd egyszer.

2018. 02. 13.

kep2.jpg

Kép: 24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr3413665486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2018.02.14. 23:35:47

A sok új párt az elégedetlenség jele. Mégha nyer is a fidesz, az instabilitás terjedni fog. Mára az állam félig működésképtelen, gyorsan erodálódik. A magángazdaság menekül, a kivonulás miatt évi sokszázmilliárdnyi céget ingatlant kell a nemzethy vagyonkezelőbe (mészáros-orbán-matolcsy) átvenni, nehogy látszóvá váljon a mélyrepülés és nehogy esni kezdjenek az árak. A "recesszió" szó mindennemű használata szigorúan tilos, egyrészt azért mert önbeteljesítő, másrészt azért mert megzavarná az erős és büszke show közvetítését.

na mindegy, előre!!, kicsinyes népünk győzni fog!!.

DFK 2018.02.15. 08:56:07

@tireless treehugger: kár, hogy amit mondasz, abból semmi se igaz.

Sir Galahad 2018.02.15. 08:56:35

Mi ezen az érdekes? Ugyanez megtörtént fordítva is, 2002-ben pl. a Centrum Párt vitt el szavazatokat jobbról, elütve a Fideszt a győzelemtől. Ilyen a politika.

DFK 2018.02.15. 08:57:18

A poszt utolsó előtti mondatában ugye Lévai Katalin akart lenni és nem Lévai Anikó... Nem mindegy...

Bolshevik 2018.02.15. 09:37:33

@tireless treehugger: 2010 óta minden egyes kibaszott évre megjósoljátok az összeomlást, oszt nézd már milyen hírek jöttek, gondolom a közelgő összeomlás jelei:

www.portfolio.hu/gazdasag/meglepetes-meg-gyorsabban-nott-a-magyar-gazdasag.2.276549.html

Bolshevik 2018.02.15. 09:39:43

Összeomlások küszöbén szoktak emelkedni a fizuk meg csökkenni a munkanélküliség. Ne feledjétek, most már csak párat kell aludni, és tényleg mindjárt összeomlunk!

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/csak-most-jon-az-igazi-mennyorszag-a-magyar-dolgozoknak.1.276079.html

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.15. 09:47:04

2014-ben összesen 201887 szavazatot kaptak az 5 % alatti pártok, ez az összes leaadott szavazat 3,9 %-a. Tényleg akkor gond ez?

conchita wurst 2018.02.15. 09:54:04

a magyaroknak semmi hasznuk nem volt 90 utan a demokraciabol

ha 1990 ota Orban lenne a kiraly akkor mar mi hiteleznenk a vilagot es minimum szloven szinten lennenek a fizetesek, a 12 ev alapjan amikor o volt a gore

nem csoda h ezzel h "demokracia" mo-n nem sok embert lehet mexolitani

conchita wurst 2018.02.15. 09:55:57

@tireless treehugger: elmennek a bankok. orban kilepteti, vagy ha nem akkor kirugjak

mint 2014ben

ha ha ha

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2018.02.15. 10:01:41

meg kell magyarázni a várható ellenzéki fiaskót valahogy. hát, ez is egy ilyen próbálkozás.

CCnick 2018.02.15. 11:01:44

@triumphator: Nincs azon mit megmagyarázni.

egyjózsi 2018.02.15. 11:08:44

Mondom is, meg nem is, hoztam is, meg nem is. Katyvasz az egész írás. Vagy az LMP-t sajnáltatni akarja. Vagy a Momentumot...

konrada 2018.02.15. 11:34:09

...olvassatok utána, miért csukták le most Zuschit.

...s ha elolvastátok, rájöhettek, nem is volt olyan hülyeség, amit kitalált, csak nem vásárolni kell az adatbázist, hanem bejelentkezni érte azoknál, akiknek érdekük, hogy a demokrácia minél jobban kiszélesedjék a másik oldalon...;)

chrisred 2018.02.15. 11:43:40

@tireless treehugger: Kinek az elégedetlensége? Legfeljebb a húsosfazék mellôl kiszorult politikusoké, akik pénzhez akarnak jutni munka nélkül. Az emberek meg ugyanazt mondják, mint harminc éve, amikor szóba került a többpártrendszer bevezetése: "Több párt? Nekünk abból az egybôl is elegünk van."

chrisred 2018.02.15. 11:49:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ha a választási kamupártoktól be lehet hajtani azt a költségvetési támogatást, amit felvettek, akkor semmi. De a tapasztalat nem ezt mutatja.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.15. 12:02:16

@chrisred:

Ez egy valós probkléma.

Egyrészt: ha csak az indulhat választásokon, akinek van rá pénze, az antidemokratikus, s ezzel csak a már hekyzetbe került pártok, plusz a gazdagok pártjai képesek indulni.

Gondold el: te nem egy kamupárt vagy, komolyan vannak terveid. De csak 0,9 %-ot érsz el a választásokon. Legyen büntetésed a teljes csőd?

A helyes az ELLENKEZŐJE lenne: mindenki csak áűllami pénzből kampányolhasson! Azaz ne lehessenek adományok se. Ez teremtene egyenlőséget.

A kamuzás ellen pedig szerintem amegoldás az indulás magasabb követelménye. Kelljen 10-szer annyi ajánlás, mint mpst, s 1 ember = 1 ajánlás legyen a maximum.

chrisred 2018.02.15. 12:42:47

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Karrierterveim politikusként? Miért pont ebben a szakmában járna támogatás közpénzbôl a pályafutás elindításához? Tanuljon, menjen el táskahordozónak, kérjen ösztöndíj támogatást a Soros alapítványtól. Másoknak már bejött.

A te embered · bumerang19.blog.hu 2018.02.15. 12:57:47

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: 2014-ben Kunhalmi Ágnes baloldali ellenzéki jelölt és Kucsák László fideszes jelölt között 56 szavazat különbség volt az utóbbi javára. Emellett olyan bal- és jobboldali pártok indultak, mint (nyilván) a méltán híres MRPP, JESZ, KTI, SEM, Szociáldemokraták, ÚMP, MSZDP, SZDP, összesen nagyjából hét-három százalékot elvéve összesen.
Nem kell feltétlenül országos szinten gondolkodni, hogy baj-e ez, elég lokálisan körülnézni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.15. 13:26:13

@chrisred:

Azt mondod, a pollitika legyen az elitek hobbija, s mindenki másnak legyen kuss?

A te embered · bumerang19.blog.hu 2018.02.15. 13:34:39

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Azt mondom ne indulhassanak kamupártok, aminek megállapítása persze egy külön dolog (a kormánypárt nem nagyon töri magát ennek megállapításáért), de pl az SMS, vagyis a Seres Mária Szövetségesei elég csúnyán befürödtek azután, hogy nem tudtak elszámolni a kampányköltségekkel (és emellett nyilván semmilyen ellenzéki munkát nem végeztek sok más párttal egyetemben, ami jogosítaná őket arra, hogy helyük legyen a szavazólapon).
Csak halkan teszem hozzá, az SMS jelöltje is indult Kunhalmi ellen és 316 szavazatot kapott

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.15. 13:43:15

@A te embered:

S ki dönti el, ki kamupárt? Honnan lehet ezt megállapítani?

conchita wurst 2018.02.15. 13:46:43

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: javaslom soros dontse el, mi a kamupart

azt hogy mi a populista part, eddig is o mondta meg

az infrastrukturaja mar megvan hozza, hat minek meg egy

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.02.15. 14:08:32

Azért a szerző megpróbálhatná értelmezni a demokrácia jelentését. 28 évvel a nem létező rendszerváltás követően még nem lépett túl azon, hogy nem csak a Pártra, a Népfrontra, meg a Munkásőrségre lehet szavazni...
Hihetetlen, hogy 2018-ban ilyen antidemokratikus írást kell olvasni.
Annyiban jó, hogy engem igazol. 1990-ben nem történt meg a rendszerváltás!

A te embered · bumerang19.blog.hu 2018.02.15. 14:09:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Hát én azt gondolom azért kisebb utánajárással nem nehéz kideríteni, hogy melyik kamupárt és melyik nem. Amióta megszűntek a kopogtatócédulák és a választásra jogosultak bármennyi pártot támogathattak az aláírásukkal, sokkal jobban elterjedtek azok a formációk, akik minden jelölt után bezsebelték az őket megillető fél milliót, elindultak a szavazáson, kaptak XY szavazatot majd szépen felszívódtak. Ergo az én meglátásom szerint kamupárt az, aki csak a támogatásra hajt és tényleges ellenzéki munkát nem végez. Milyen érdekes, hogy a Tállai vezette NAV a 2014-es választásokon induló pártok által felhalmozott kétmilliárd forintos bírságot nem hajtotta be, sőt, elengedte.
De hogy egy példát is mondjak: a Magyar Demokrata Unió 54,8 millió forintot nem fizetett vissza 1080 ajánlóív után, a Nemzeti Választási Iroda pedig az eljárást megszüntette ellenük, mondván, hogy a pártnak nincs vagyona.
Mit ad isten, néhány nappal később bejelentették, hogy indulnak a '18-ason. Na ezt nevezem én kamupártnak.

A te embered · bumerang19.blog.hu 2018.02.15. 14:14:25

@Hungarian Geographic: soros ezt rendelte meg, nem tudok mit csinálni...

CCnick 2018.02.15. 14:22:09

@A te embered: és miből gondolod, hogy a "kamupártokra" szavazók egyébként automatikusan ellenzéki szavazók lennének? Benne van a pakliban, hogyha a "kamupártok" nem indulnak akkor nem 56 hanem 600 szavazattal győz a fideszes.

Egyébként 2010-ben volt kopogtatócédula, így is indult 44 párt a választáson.

Megjegyzem volt olyan amikor egy kamupár (centrum párt) miatt bukta a fidesz a választást. A fidesz jó tanuló.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.15. 14:24:51

@A te embered:

Szerintem a megoldás az, ami Oroszországban van. Azaz nagyszámű ajánlás kell az induláshoz.

Mondjuk legyen kötelező országosan 30 ezer aláírás pártonként, ez kb. a szavazásra jogosultak 0,5 %-a. S 1 ember csak 1 pártot ajánlhasson. Azaz ez egyfajta első forduló lenne.

De tudod mi lenne, ha ilyet bevezetne Orbán? Éppen a ballibek üvöltenének az égig, hogy micsoda diktatúra van.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.15. 14:28:05

@CCnick:

A Centrum Párt nem volt kamupárt. Én személyesen ismerek embert, aki a jelöltjük volt.

S a nagyvárosokbann meg is lett az 5-6 %-uk, csak a kisebb településeken alig kpatak voksot, így országosan a küszöb alá kerültek.

Ők egyfajta korai LMP voltak, azaz "ne legyünk egyik táborral se". Csak míg ez az LMP-nek bejött, a Centrumnak még nem, mert sok régi arc volt náluk.

chrisred 2018.02.15. 14:32:57

@CCnick: Elég logikátlan verzió. Ha a kormánypárt jelöltjére akartak szavazni, így is megtehették volna.

rallus 2018.02.15. 14:41:44

Nem kamupártok. Egyszerűen az történt, hogy Kádár, Aczél, Maróti, Horn, Lendvai és a többiek által teremtett pozitív légkörben rájuk hajazó számtalan klón jött létre. Senkinek nincs joga ahhoz, hogy megakadályozza a fény áttörését a komor fellegeken, elzárja őket a haza naggyá tételének lehetőségétől! Virágozzék száz virág! ahogy a Nagy Kormányos megénekelte!

rallus 2018.02.15. 14:51:44

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Lehet, hogy nem kamupárt, de a választások után hálás körök a Mol felügyelőbizottságának elnökévé tették...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.15. 14:56:23

@chrisred:

Mert ez lenne az eredmény. Ha nem vagy nagyon gazdag, nem vagy képes pártot csinálni.

GyMasa 2018.02.15. 14:58:19

@CCnick:
...Nincs azon mit megmagyarázni. ..
Nem neked!
Önmaguknak!
Rajtuk kívül mindenki világosan látja, hogy mi a dörgés. Ezért nem szavaznak rájuk.

GyMasa 2018.02.15. 15:02:29

@A te embered:
..nem tudok mit csinálni...
Ööö...
Lehet pl nemet is mondani ;-)

GyMasa 2018.02.15. 15:07:26

@chrisred:
...Elég logikátlan verzió. Ha a kormánypárt jelöltjére akartak szavazni, így is megtehették volna...
Ez is elég logikátlan verzió. Ha az mszp-re akartak volna szavazni, így is megtehették volna.

chrisred 2018.02.15. 15:41:15

@GyMasa: Mármint melyik verzió?

chrisred 2018.02.15. 15:42:28

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: És ebbôl hogyan következik, hogy a többieknek kuss?

GyMasa 2018.02.15. 16:02:00

@chrisred:
Jajj, ne mondd már, hogy nem érted!!!
Az, hogy sem az mszp-re sem a fideszre nem szavaztak, az csak annyit jelent, hogy a kispártok által nyújtott ígéretek voltak a számukra a legvonzóbbak.
Tehát, azt feltételezni, hogy ha nem lettek volna a kis pártok, akkor _BIZTOSAN_ az mszp-re szavaztak volna, az helytelen logikai következtetés.
Ugyanis, ha biztos mszp szavazók lettek volna, akkor az mszp-re szavaztak volna.
(Tehát, nem azt írom, hogy biztosan a fideszre szavaztak volna, mert az is ugyanolyan megalapozatlan kijelentés lenne)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.15. 16:07:16

@chrisred:

Csinálsz egy sikertelen pártot = elveszik teljes vagyonodat, mert nem tudod visszafizetni az állami támogatást.

chrisred 2018.02.15. 16:15:25

@GyMasa: Ilyen feltételezésem nem volt. Csak azt írtam, elég logikátlan, hogy valaki elégedett a kormánnyal, ezért elmegy szavazni egy másik párt jelöltjére. Legfeljebb akkor, ha valami felülírja a választási preferenciáját, mondjuk rokon, barát vagy ismerôs. Szvsz pont ezek a kamupártok, amik nem közéleti szervezetként, hanem valamilyen zárt körû klubként mû

chrisred 2018.02.15. 16:18:12

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ezért nem kéne âllami tâmogatást adni nekik.

GyMasa 2018.02.15. 17:03:57

@chrisred:
OK, értem.
Ebben igazad van. De az a következtetés sem logikus, hogy aki egy kispártra szavazott, az az mszp elől vette el a szavazatokat. Mert, mint mondtam, az mszp-re leadhatta volna a szavazatát így is.
:-)
süti beállítások módosítása