Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

Nincs szükségünk ellenérvekre

2017. július 28. - A te embered

A Facebook korában ne csodálkozzunk, ha az egyet nem értések és viták kialakulásakor az emberek egyetlen érve a személyeskedés lesz.

Internetes generációnk legfontosabb alappillére a Facebook. A polgár számára a Facebook jelenti a netes jelenlétet. Be van jelölve a szomszéd, a rokonok, a munkatársak, mindenki, szóval bármi közbe jön, gyorsan tudnak nekik írni. Nagyszerű és ingyenes megoldás az SMS vagy a telefon helyett. Aztán amikor szembetalálkozunk a szabad véleménynyilvánítás különleges hatásaival, már nem minden ennyire szép és jó.

A hírek, a lájkok térnyerésével a Facebook egy tartalomszolgáltató lett, az ismerkedés és kapcsolattartás mára másodlagos része lett az oldalnak. Zuckerberg tálcán kínálja neked a hirdetéseket, a honlapokat, formálja az ízlésed, megmondja mi a trendi, te pedig megköszönöd és felhasználod azt, amit kapsz.

Ami a leggyönyörűbb, hogy nincs olyan korosztály, ami ez alól kivétel lenne. Hiszen ez a hatalmas kis ékszerdoboz minden embert tökéletesen kiszolgál és egy fejsimogatás után odaadja a gumicsontot: tessék, látod milyen jó vagyok?

Ne legyen bizonytalanság afelől, hogy miért csinálják ezt. Azon egyszerű okból kifolyólag, mert van rá igény, mi több, az egész világ ezt akarja. Mi történik a Facebookon 2017-ben? Bekapcsoljuk a gépet vagy a telefont, beszélgetünk azokkal az ismerőseinkkel, akiket még nem tiltottunk le egy vita után, belájkoljuk a képeit, elolvassuk a híreket és tájékozódunk. 

De hogyan tájékozódunk? Úgy, mintha a Facebook minden szava igazság lenne. Mintha azt éreznénk, hogy ezen nyolc betű beírása feljogosítana minket valami/valaki, hogy higgyünk annak a szövegnek, képnek, amit látunk. Miközben teljesen evidens, hogy csak azokat az oldalakat látod, amiket te is lájkoltál. A legnagyobb hibás tehát te vagy.

clinton.jpg

Kép:BBC

Ha bizonyíték kell, akkor menj fel egy nyíltan balos és egy nyíltan jobbos ember oldalára. Hidd el nekem, hogy egyik tábor részéről sem fogsz a kommentszekcióba vitára érdemes hozzászólást találni. Színtiszta egyetértés, Marcsika is, Tibi is meg a Zsuzsa is azt mondja, hogy igazad van, ez pedig többet jelent számodra mindennél. A vita, az nem kell, hiszen neked szent meggyőződésed van egy ügyben, mondjuk abban, hogy MSZP-s vagy, és erről senki nem tud lebeszélni. Hát akkor már érdemesebb olyan emberekkel körülvenned magad, akik egyetértenek veled, nem?

Így sokkal könnyebb. Talán észrevétlenül, a tudatalattiban dől el a magyar ember fejében, hogy aki csak apró jelét mutatja az egyet nem értésnek, annak hátsó szándékai lehetnek. Véletlenül sem az, hogy meggyőzön téged egy jobb érdekében, ergo neked akar jobbat.

Nem! Mi sértésnek vesszük, még a szemhéjunkat is felhúzzuk, ha ilyet látunk. A Facebook pedig csak egy a sok platform közül, ahol ez bebizonyosodik. Úgy gyomláljuk ki szánalmas kis virtuális életünkből az ellenérveket, mintha ettől a mi érvünk erősebb, igazabb lenne. 

Kicsit azt érzem, mintha a demokrácia működésének csimborasszója, a szabad választás egyes társadalmi csoportoknál mostanra feleslegessé vált. Mert jöhet bármilyen CEU, bármilyen szar minőségű e-jegy és annak kommunista időket idéző hatásai, őket senki nem fogja eltántorítani abban, hogy a hősképükben szereplő politikus pártja ellen szavazzanak. Lehet ez Orbán, Gyurcsány, Vona, mindenki helyettesítse be azzal, akivel akarja.

Nem elsősorban a személyről szól ez a dolog, hanem a stílusról. Arról, hogyan viszonyulunk a médiához, mit hiszünk el, mit veszünk be. 

lincoln.jpeg

Kép: Medium

Véleményem szerint a Facebook hibáztatható a politika médiává alakulásáért. A politika maga mindig a mainstream része volt, de az utóbbi években egy olyan átalakuláson ment keresztül, amit lehetetlen nem észrevenni. Itt van az Egyesült Államok elnöke, aki úgy kommunikál Twitteren a néppel, hogy azt talán még a tanácsadói sem tudják. A stílusról nem beszélve.

Ha nem is tűnik annak, de borzasztóan veszélyes dolog, ha a politika lesüllyed a bulvár szintjére és egy platformon fogyasztják azt. Ezt a Ripost megtette, együtt tudhatjuk meg a "Momentum hazugságait" és Kiszel Tünde aznap felvett bugyijának színét. Persze a Ripost csak a hazugságokból él, tehát ez nem egy releváns példa, az például sokkal riasztóbb, hogy a választásokat kamu híroldalak fogják eldönteni. 

A Mindenegybenblog-féle szánalmas lájkhajkurászás is megér egy misét, de azért az egy kicsit komolyabb dolog, amikor a lájkokat egy ország politikai berendezkedésének megváltoztatására használják fel. Ezek a honlapok mára nem léteznének, sőt, sosem születtek volna meg, ha nem lenne rá igény. De mi, vak, naiv emberek még meg is köszönjük a felkínált lehetőséget, hogy a médiából tájékozódjunk! Akkor együk is meg!

2017. 07. 28.

fb.png

Kép: Vocativ

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr9212697299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kétfarkú Kutya Párt teszt és bukta 2017.07.30. 11:00:07

"Leteszteltük a Kétfarkúakat és megbuktak. Nem értik a humort csak a sajátjukat és nem valódi demokráciát akarnak, hanem ugyan ezt mint a mostani, csak más szereplőkkel." - Több mint négy év után a Szórakoztató Erkölcstan blog törölte kedvencei közül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.29. 07:17:01

"Mert jöhet bármilyen CEU, bármilyen szar minőségű e-jegy és annak kommunista időket idéző hatásai, őket senki nem fogja eltántorítani abban, hogy a hősképükben szereplő politikus pártja ellen szavazzanak. Lehet ez Orbán, Gyurcsány, Vona, mindenki helyettesítse be azzal, akivel akarja."

S miért kellene egy adott párt ellen fordulni, melynek irányával az ember egyetlrt, csak azért, mert az elkövet egy apró hibát?

Bikkfanfutyulo 2017.07.29. 19:28:50

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes:
Ezt most akkor Gyurcsányra érteted? - Mert amit a fityiszmaffia tudatosan követ el, véletlenül sem mondható apró kis hibának.

A te embered · bumerang19.blog.hu 2017.07.29. 19:35:54

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Szerinted egy kereszténydemokrata embernek nem szúrhat szemet a Fidesz "apró hibája?" Ami egyébként nem igaz, mert nem egy hibájuk van, hanem kismillió. A népszavazás érvénytelensége, a média bedarálása és propagandává tétele, Farkas Flórián és a roma haverjainak működése, az újságírónő megrángatása, Tarsoly Csaba meg a Quaestor és Gaith Pharaon eltekinthető dolgok lennének egy kereszténydemokrata számára? Most csak néhány példát mondtam, a lista folytatható.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.29. 20:14:26

@Bikkfanfutyulo:

Bárkire. Ha egyetértek pl. Gyurcsány vagy Orbán irányával, miért ne szavaznék rájuk, ha valami apró hibát vétenek?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.29. 20:15:24

@A te embered:

Egy kereszténydemokrata a kereszténydemokratákra fog szavazni, akkor is, ha azok hibákat vétenek.

kvadrillio 2017.07.29. 21:58:49

Börtönbe kerülhet a BKK oldalát meghekkelő fiú

InfoRádió

2017.07.24. 18:39
Okosrádió
Meghallgatom
Élő adás

Legfrissebb hírek
Közlekedési hírek
Időjárásjelentés
Orvosmeteorológia
Sporthírek
Gazdasági hírek

Aréna
Magazin
A Budapesti Közlekedési Központ online jegyértékesítési rendszerének feltörése miatt gyanúsítottként kihallgatott hekker nem etikusan tesztelte a BKK internetes oldalát, mivel nem volt felkérése erre a feladatra - vélekedett az InfoRádió által megkérdezett információbiztonsági szakértő. Az internetjogász szerint a 18 éves fiú akár súlyos büntetést is kaphat.

...JAHHH.......DE UGYE EZ CSAK VICC ??? MERT KOMOLYNAK ELÉG VICCES LENNE !

SZTEM ELMEBETEGEKRE NINCS SZÜKSÉG SEMMILYEN VEZETŐ POZÍCIÓBAN !

Voyager10 2017.07.29. 22:38:41

Na akkor fussunk neki mégegyszer! Ez a poszt nem arról szólt, hogy van e joga Büdösseggű Józsinak a kedvenc szektájára szavazni annak ellenére, hogy annak van "egy kis hibája". Természetesen Büdösseggű Jószi továbbra is arra szavaz akit a Führerének tart és olyan képzeletbeli barátja van neki amilyet behaluzik magának (Isten, Allah, Jehova, Buddha, Nagyszellem etc.)
Ez a poszt ellebben arról szól, hogy hogyan torzítja el a véleményalkotás folyamatatát a közösségi média (Facebook) azáltal, hogy mindenki kiszűrheti a saját meggyőződésével ellentétes véleményt és ezzel létrehozza a saját alternatív valóságát ahol minden ismerőse helikopter de Ő a "leghelikopterebb".
De nyugodtan vitatkozzatok továbbra is az aktuális agybajotokról kedves kommentbajtársaim a mátrixban. :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.30. 07:58:39

És aki nem használja a faszbukot vag a többi hasonlót?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2017.07.30. 11:02:55

BUMERÁNG: :-)

Kétfarkú Kutya Párt teszt és bukta
Leteszteltük a Kétfarkúakat és megbuktak. Nem értik a humort csak a sajátjukat és nem valódi demokráciát akarnak, hanem ugyan ezt mint a mostani, csak más szereplőkkel.
erkolcstan.blog.hu/2017/07/28/ketfarku_kutya_part_teszt_es_bukta

Az Ellenálló 2017.07.30. 13:03:21

Aki mindent elhisz a facebookon az meg is érdemli, hogy átverjék. Mondjuk én távoltartom magam mindenféle bulvármédiától.

tireless treehugger 2017.07.31. 00:37:06

Minden új dolog hullámokat vet. Ha nagy dolog akkor nagy hullámokat. Majd lecsöndesül.

Kb mint a birka és kovácsné féle szarkavarás, aka finkelstein trollbrigád. Mégha elsőnek írnak jó nagy marhaságokat csakhogy eltereljék a poszt mondandóját, akkor is mára már csak a kezdők veszik figyelembe aztán kis idő műlva meg csak a hasonlóan menedzselt kamuprofilok gerjesztik a vitának látszatát. Csak figyeljétek mennyire nincsenek érveik, milyen paneleket ismételgetnek, és hogyan rövidülnek a szövegeik ahogy mindenhol és minden témában jelen kell lenniük.

A facebook hasonló, a segglyukak körül van egy kis nyüzsi, de a többi elvan csöndesen és hasznosan vele. Talán az üzleti oldalon jön ki legjobban az előnye: biztonságos, instant, könnyen ellenőrizhető, egységes és könnyen átlátható felület, ezernyi kapcsolódási bővítési lehetőséggel, 21.századi pony express.
süti beállítások módosítása