Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

VITA II. - Meddig zárható ki a politika?

2017. augusztus 25. - A te embered

A VITA első részében a sorkatonasággal és annak hátrányaival foglalkoztam. Ha érdekel, ide kattints!

Ma Magyarországon nemigen találni olyan embert, aki bármilyen szinten is jóban lenne a politikával. Gyakran mondogatjuk, hogy minden politikus lop, a saját pecsenyéjét sütögeti és csak azok kapnak a jóból, akik közel vannak a fazékhoz. Nagy közhelyek ezek, általában azonban valós problémákra reflektálnak. 

Teljesen érthető, hogy a társadalom nagyobbik része elzárkózik attól a világtól, aminek munkájának következményeképp aligha alakultak túl jól a magyarság dolgai a rendszerváltás előtt és után sem. De vajon a csalódás, a sokszor hangoztatott elmaradt rendszerváltás, a folyamatos hazudozás, lopás és hatalmi harcok vajon elég indokok ahhoz, hogy egy ember teljesen kivonja magát a közélet történéseiből? Mi több, tudatosan kerülje?

Aki esetleg nem ismerné, Tibi atya, a Facebookon hatalmas sikert arató és Magyarország egyik népbetegségét csodálatos humorral reklámozó brand működtet egy blogot is, melyen meglepően értékes gondolatokat oszt meg híveivel, már legalábbis azokkal, akik kicsit több szellemi táplálékot szeretnének fogyasztani a csúcsra járatott alkoholista poénok mellett. 

Egy ilyen bejegyzés után akadt ki egy hölgy a Facebookon, akit nem tudnék szó szerint idézni, de lényegében felháborodását fejezte ki amiatt, hogy ő nem ilyen politikai, meg társadalmi kérdések megvitatására lájkolta az atyát, hanem hogy röhöghessen egy jót a mémeken. Hozzátette, teljesen tudatosan kerül mindenfajta médiát. 

Ebben az esetben elég sok kérdéses dolog merül fel. Az egyik nem tartozik a témához, de azért szívesen megkérdezném tőle, hogy miért is vár el, sőt, követel számára megfelelő tartalmat úgy, hogy közben egy büdös vasat nem fizetett ezért soha. De ez még mindig eltörpül amellett, hogy egy komolyabb (értsd: nincs benne csöcs, poén, fröccs) téma láttán úgy menekül, mintha szatírt látott volna. 

Amikor az ország túl van több évtizednyi kommunizmuson, néhány MSZP-s és Fideszes kormányzáson tele korrupcióval, hazudozással és botránnyal, a társadalomnak fel kell tennie saját maga számára a kérdést, hogy a legjobb mód ezek elkerülésére valóban a teljes elzárkózás? Hiszen négyévente azt hisszük, az egész ország lázban ég a választások miatt, miközben nevetséges, hogy mennyire nem így van: a 2014-es önkormányzati választásokon 3 619 286 ember szavazott, ez pedig tényleg csak a töredéke a népességnek. Az igazi tény az, hogy valakinek élet-halál harcot, valakinek pedig semmit nem jelent ez az állampolgári jog.

vona.jpg

Kép: Index

Aki ennyire kivonja magát a közéletből, jogosan mondhatja azt, hogy semmi olyan tényező nincsen, ami miatt őt ez érdekelné. Csak néhány esetet mondok az elmúlt napokból, amikor a kormány és annak rendszere ezredik alkalommal mutatta ki a foga fehérjét: M. Richárd ügyének kezelése, Semjén Zsolt és a (nép)csoportok, valamint az undorító telefonálgatás és megtévesztés Vona Gábor facebookos posztja után. Néhány pillanat a NER életéből, amik valószínűleg egyáltalán nem jutnak el például ahhoz a hölgyhöz, aki kikérte magának a komolyságot az atyánál. És nemcsak hozzá, hanem még milliókhoz, akik hasonlóképpen gondolkodnak, mint ő.

Ezeknek az embereknek nem kellenek a tények, ugyanakkor a választójogra sincs szükségük. Íme ők azok, akikért  borzasztóan epekedik az összes hataloméhes párt, de nyilvánvalóan sosem fogják őket bekebelezni, jöhet ide milliónyi pálfordulás és középre, balra, jobbratolódás. Hiszen a Chuck Norrisos, Tibi atyás és Trollfocis viccek tökéletesen kielégítik azt a vágyat, amire ennek a csoportnak szüksége van.

A félreértések elkerülése végett közlöm, hogy nem tartom célravezető és normális dolognak, ha az embernek egész nap azon forr az agyvize, amiket különböző sajtóorgánumokban olvasott, mondjuk egy egyszerű hír vagy egy publicisztika után. Magamat veszem alapul: reggel felkelek, a kávé mellett átbújom a híreket és egészen kora estig nem is foglalkozok velük. Élem a saját életem, dolgozok, magyarán minden felém jövő információt a helyén kezelek. Az már a saját hülyeségem, hogy ezekről írok is. 

222.jpg

Kép: sikerado.hu

A tudakozódás, érdeklődés a közügyekben nem tesz gyűlölködő, ideges emberré. A vérnyomásom rendben van, a körmöm nem rágom, minden teljesen oké. Viszont emellett, hogy élek, igenis szeretnék tudni sok mindent arról a világról, ami engem körülvesz. Kitágítva, és leszűkítve is, vagyis külföldről és a hazámról is. Azzal, hogy egyes csoportok szemet hunynak a politika felett, egyúttal azok felett a korrupt, megtévesztő, kormányzásra nem alkalmas emberek felett is szemet hunynak, akik rengeteg ember életét megkeserítik Magyarországon. Nem újdonság, hogy a csendben maradás, pontosabban az otthon maradás a mindenkori kormánypártot erősíti, nem pedig az ellenzéket.

Senki nem szeret azzal szembesülni, hogy az adóforintjaikat akkor viszik el Fideszes, régen MSZP-s zsebekbe, amikor csak akarják. Ha a mérleg egyik serpenyőjében a kényes témák átbeszélése áll, a másikban pedig Kasza Tibi vagy Tibi atya, akkor nem kérdés, hogy a tömeg melyik serpenyőt fogja jobban szívlelni. Annyira egyszerű, sőt, nagyon is jó dolog nevetni. Gondolkozni, felismerni a valóságot viszont borzasztó nehéz. 

Az arany középút itt is megoldás lenne. Végezetül azokhoz szólnék, akik netalán ráismertek magukra: az internetes térben azt csinálsz amit akarsz, a lehetőség tehát megvan arra, hogy kicsit meggondoltabban nézz a világra. Tudom, hogy szomorú tény, de van élet Kasza Tibi viccein és fotóin kívül is. Az pedig, hogy milyen élet, nagyban köszönhető neked is, aki évek óta nem olvasott el egy híroldal cikkét sem. De tudsz változtatni!

2017. 08. 25.

A VITA második részében a politika kizárásáról, annak veszélyeiről volt szó. De a te véleményedre, meglátásodra is kíváncsi vagyok, amit nyugodtan kifejezhetsz komment formájában, kulturált keretek között. Ha esetleg témafelvetésed van, azt is nagy örömmel venném.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr8312772542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.08.25. 19:06:22

Hogy átpolitizált lenne az élet?, ááááá dehogy!!!, csak éppen ez az egyik legösszetettebb téma, mindenkit vitára késztet, meg itt lehet legkönnyebben ellentmondani.. (főleg ha tudatlanság van a tudás mögött) A többi téma aránylag nyilvánvaló, a pénz/gazdaság/politika homályban van, ideje eloszlatni.

" global political awakening ",. nyugi nem új dolog, semmi libsi, semmi hókuszpók, csak simán a megértés és öntudat egy újabb fokozata.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.08.26. 06:29:44

Nincs arany középút, nincs "megfelelő mértékű" érdeklődés, ez maximum a te mostani igényeidet elégíti ki, ezért látod fontosnak. A valóság az, hogy egy átlagos állampolgárnak NULLA ráhatása van bármire is a politikában, illetve a közéletben. Érdeklődni a politika iránt körülbelül annyira realisztikus, mintha véletlenül Bill Gates, Waren Buffet és Mark Zuckerberg beszélgetését hallanád, amint yachtok közül válogatnak, és magadban megjegyeznéd, hogy az egyik milyen menő. Csak ez a "részvétel" még akár érdekes is lehetne, de azt nézni ahogy az arrogáns maffia mindenféle szégyenérzet nélkül rabolja ki és rombolja az országot, mindezt milliós rajongótábor tántoríthatatlanul homokba dugott feje mellett, közben a többi meg igazi kretén és pont ugyanúgy szénné szeretné lopni magát.
A politika, és a közélet olyan mereven beállt, hogy valós párbeszéd nem lehetséges, sose használtak az észérvek, mára meg egyenesen vicces ilyesmivel próbálkozni. Nincs olyan, hogy a legkisebb rosszra való szavazás, az is egyfajta önáltatás.
Az ember szerintem inkább forduljon a családja, a mikrokörnyezete felé, próbáljon teljes életet élni, nem pedig részt venni ebben az össznépi epeokádásban. Persze a példában felhozott merev és hisztérikus elzárkózás értelmetlen, főleg, ha az ember netezik.

ekat 2017.08.26. 09:22:53

Én pont hogy egyre inkább elfordulok, az okát tökéletesen leírta before.
süti beállítások módosítása