Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

VITA I. - A sorkatonaság ellenérvei

2017. július 13. - A te embered

A sorkatonaság egy azon sok téma közül, melyeket Orbán Viktor és a Fidesz előszeretettel dob oda az embereknek, akár mint egy jó csontot Nárcisz kutyájának. Ebbe a kategóriába tartozik a halálbüntetés is, melynél demagógabb és populistább dumát aligha tud miniszterelnök mondani évente, esetleg negyedévente. Pláne akkor, ha mindenfajta foglalkozás a halálbüntetésről csak egy téma és nem lehetőség, hiszen állítólag Magyarország még az EU tagja.

Mivel a sorkatonaság kifejezetten nagy népszerűségnek örvend hazánkban, arra gondoltam, hogy a VITA első részének apropója lehetne ennek a komplex témának a megítélése és bővebb elemzése, ahol ti is elmondhatjátok a véleményeteket.

A Pride-os bejegyzésem után újra bevetettem magam az internetekbe, és mondanom sem kell, szörfözéseim közepette elképesztő mennyiségű tudást szívtam magamba  Ismertetnék néhány véleményt:

De értelmileg nem jutnak tovább a telefonnyomkodáson és a K. anyázáson kívül! Nem vagyok fideszes de ebben rohadtul támogatom a kormányt hogy hozzák vissza had szívassák már meg őket is mint anno az én generációmat hátha megemberelnék magukat!

Na, ki olyan szerencsés, hogy egyből megtalálja a legnagyobb fotelhuszárt a világon? Természetesen én! Nem túl hosszú a hozzászólása, ugyanakkor vicc nélkül tanulmányokat lehetne róla írni. Az első mondatokban a mai fiatal generációt illeti szép szavakkal, ami még igaz is lehetne, amikor a második sorban minden reményemet elvesztem azzal kapcsolatban, hogy itt egy megfontolt, érvekkel alátámasztott írást fogok olvasni.

sor1.jpg

Kép: hvg.hu

Gondolkodjunk el, tegyük le a kezünkben levő tárgyakat és vegyünk egy mély levegőt: mégis milyen döglött életű, szánalomra méltó emberi lény képes úgy gondolkodni, hogy "a kutya úristenit, az én generációmat úgy elbaszták, mint a szart, nehogy már ezek a fiatalok ne kapják meg azt a lelki szenvedést, megaláztatást, amit én kaptam!". Tehát még csak nem is arról van szó, hogy ő hinne ebben a rendszerben, pont fordítva: elismeri, hogy őt is keményen szívatták és borzasztóan fáj neki, hogy ez a mostani generációval nem történik meg.

A mai fiatalsággal valóban nagyon komoly problémák vannak. Teljesen igaz, hogy a többségük képtelen elleni a telefonja nélkül, sőt, lehet, hogy némelyik lusta is, meg tunya is. Kommentelőnk szerint ettől az egy/másfél évtől megemberelnék magukat.

Én viszont élnék a visszakérdezés lehetőségével és megtudakolnám, ő vajon mennyire érzi magát emberségesnek? Nem lehet, hogy ezt a sok nyomorúságot és szenvedést, amit ebben a három sorban látunk, pont azok a traumák okozták, amiket azóta nem tudott feldolgozni? Teljesen evidens lenne, ha az az ötvenes, munkanélküli, esetleg alkoholista szekció fröcsögne így, akik a legsúlyosabb tragédiákat élték át akkoriban.

Ennél a témánál fontos, hogy az ember sose magából induljon ki. Te, kedves olvasó, lehet, hogy tudsz olyan pozitív történetet mesélni, amin még az unokáid is nevetni tudnak majd, azonban ettől függetlenül nem kellene úgy tenni, mintha nem látná minden épeszű ember a sorkatonaság teljes értelmetlenségét. Az anyámasszony katonái, vagyis akiket annak hívnak, nem azért sírtak esetenként, mert hiányoztak a szerettei, hanem mert úgy hiányoztak a szerettei, hogy közben teljesen célszerűtlennek érezték azt, amit csinálnak.

Többek is a férfiasság hiányát látják a fiatalokban, ami lehet egy érdemleges felvetés, ha utána az illető nem úgy folytatja, hogy majd a kaszárnyában megtudnák, mi az a fegyelem. Nem tudnák meg. Mégpedig azért nem, mert azok az alkoholista, gyakran teljesen idegbeteg őrült pacákok, akik rend és tisztesség helyett azt tanították, hogy bakának kuss a neve, semmiféle morális vagy erkölcsi szempontból nem voltak többek egyszerű szétcsúszott, de kifejezetten nagyhatalmú embereknél, akik, legalább úgy, mint egy diktátor, fürdőztek a hatalomban.

sor2.jpg

Kép: origo.hu

Lehet, hogy csak rossz társaságba keveredtem, de minden ismerősöm, aki katonasztorikat mesélt, azt mondta, hogy a csókosok meg az állományt őrzők úgy osztogatták a bort meg a szalonnát, hogy rendszerint közös bebaszás lett a vége. Ezt nyilván röhögve meséli, sőt, a közönsége is röhög, de a kérdés már senkiben nem merül fel, mennyire jobb lett volna, ha ez mondjuk nem 200km-re az otthonától történik meg, hanem mondjuk egy olyan helyen, ahol igazából szeretne lenni. Amikor emberéletek tönkremenéséről beszélek, akkor azt hosszú, évtizedes viszonylatba kell érteni. Mert miért ne vedelne egész nap az ember, ha a körülette levők ugyanezt teszik? De akkor csodálkozni sem kellene, amikor 45-50 évesen a község falujában, rosszabb esetben egyik árkában osztja az észt a társadalom hanyatlásáról, amibe ő személy szerint szervesen részt vesz.

Akkor azt képzeljük el, hogy mi történne a mai korosztállyal, ha ugyanabba a helyzetbe kerülnének, mint mondjuk az apjuk. Tényleg azt gondoljátok, hogy félévtől, egy évtől, másfél évtől kicserélődik egy egész ember? Hogy leszerelve majd a nyugat mocskos eszközének tekintik a mobiltelefont, a számítógépet meg a tabletet? Hogy annyira megtetszik nekik a kopaszság, hogy elhagyják az ecsetfejüket? Vagy az eddig is rengeteg alkoholt fogyasztó fiatalság pont a katonaság miatt fog megtérülni és arra a következtetésre jutni, hogy inni, cigizni, drogozni rossz? Nem ártana ezeket a kérdéseket feltenni magunknak.

Ki védené meg az országot ha háború lenne ...

Erre csak nagyon röviden válaszolnék: biztos, hogy nem a sorkatonák, akik a kinectet keresik, ha a kezükbe adsz egy fegyvert.

cc.jpg

Kép: Magyar Nemzet

Azt már inkább hagyjuk is, hogy egy jól működő államot is milyen mértékben megsebezne, ha a bevonuló emberek elhagyják tanulmányaikat, munkáikat, nem hogy amikor Magyarországról van szó, arról a helyről, ami egyre inkább szétesni látszik. 

A mostani kölykök már csak a csavargással, szerelemmel vannak elfoglalva. 

Ejj, azok a rohadt kölykök miért nem saját maguk verődnek egy csapatba és írnak egy kérvényt a magasságos Orbán Viktornak, hogy hozza már vissza azt a jó kis sorkatonaságot, annyira nem szeretnének már csavargással, szerelemmel foglalatoskodni. Tényleg ilyen világot akarunk? Ahol holmi "mostani kölykök" ide-oda csavarognak, meg szerelmeskednek. Skandalum! Napi 8 óra padlónyalást nekik, akkor majd megértik a balkáni romantikát. A kiberbiztonságról, kiberhadseregről meg ne is beszéljünk, van AVAST a gépen.

Végezetül pedig álljon itt egy 1990-es idézet Kövér Lászlótól, attól az embertől, aki tavaly még a sorkatonaság visszaállítást pedzegette, aztán persze nem lett belőle semmi.

„A bunkók még bunkóbbak lesznek, a másik fölött uralkodni vágyók megtalálják a maguk terepét. A kisszerűség, az aljasság, hogy azok érvényesülnek, akik gerinctelenek vagy teljesen gátlástalanok. Az az érzés alakult ki bennem, hogy Kalocsa – ott voltam – egy mini-Auschwitz. Csak mennyiségi különbség van köztük, a logikai elv ugyanaz: az embereket megtörni, péppé gyúrni, aztán egyformán kis agyagfigurákat csinálni belőlük.”

 

A VITA első részében a sorkatonaság hátrányairól, annak értelmetlenségéről volt szó. De a te véleményedre, meglátásodra is kíváncsi vagyok, amit nyugodtan kifejezhetsz komment formájában, kulturált keretek között. Nagy álmom, hogy ez a hely egyszer egy olyan fórum legyen, ahol értelmesen lehet vitázni, bízok benne, hogy így is lesz. Ha esetleg témafelvetésed van, azt is nagy örömmel venném.

 

aor3.jpg

Kép: CIVILHETES

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr212644281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.07.13. 23:15:12

Imádom ezeket a sorkatonaságot méltató cikkeket, mert ezen lehet legjobban lemérni mekkora nyomorék, minden megúszni akaró (de persze mindenből mindig a legjobbat akaró) társadalom a miénk.

whale 2017.07.13. 23:15:15

@komisz_kölök: Orbánpatkány pont így gondolkozik. Takonygerinc rulez, igaz? Jogokért óbégatunk, kötelességről kussolunk. Gratulálok...

whale 2017.07.13. 23:17:45

@komisz_kölök: A törökök azt érték el jóbarát, hogy a környéken senkinek eszébe se jut baszakodni velük. Ez már elég is honvédelemnek, ennél több nem kell, jó esetben...

Bambano 2017.07.13. 23:19:11

@csentecsa: mi meg pedzegethetnénk trumpnak, hogyha nem cowboyoskodna folyton, kevesebb pénzből is meg lehetne oldani mindent.

"Miért olyan nagy baj az, ha fél évre be kellen vonulnia a fiataloknak, ahol jó kondícióba hozzák őket, rendet, regulát tanulnak, és megtanulják a géppisztoly és a maroklőfegyver használatát, valamint megismerkednek az ország védelmi doktrínáival?": haha. te komolyan azt hiszed, hogy a sorkatonaságban valaha is történt bármi ilyesmi? rendet, regulát nem tanulnak, csak sunnyogni. a jó kondíció az elhízást jelent, a sorkatonák zöme elhízik. géppisztolyt meg minek?

az oroszoknak meg azért van nagyobb befolyásuk, mert nagy olaj és gázkitermelők.

@indygo: ki ellen kell megvédeni a családodat? reguláris hadsereg ellen? nem jellemző. a családomat leginkább terroristák veszélyeztetik, akik ellen nem hatásos a reguláris kiképzés.

whale 2017.07.13. 23:24:15

@BiG74 Bodri: Elég lenne, ha a NATO kötelezettségünket teljesítenénk. Ez kb. 600-650 milliárd forint lenne, a jelenlegi 250 helyett. Ebbe beleférhetne a sorkatonaság is akár. Persze csak, ha a Mészáros és a főnöke el nem akarja lopni. Akkor ennyiből csak egy babkonzerv jön ki, természetesen...:D

2017.07.13. 23:25:31

@6.Lenin: "Abban biztos vagyok, hogy nem lenne ennyire szétesett a társadalom"

Nálunk fejlettebb társadalmaknál, is magától értetődő hogy a honvédelem a lakosság feladata. A magyar eleve azt hiszi, hogy itt örökké béke lesz, eddig is az volt, teljesen nyilvánvaló, hogy eztán is az lesz. De ha mégis bekövetkezne valami, inkább fotelből nézné lapostévéjén, popcornnal a kézben, hogy majd hátha valaki megharcol az ugarért. Csak nehogy fészbúkról le kelljen szakadni fél órára.

2017.07.13. 23:29:44

@Bambano: "ki ellen kell megvédeni a családodat?"

Sosem tudhatod előre ki mikor kattan be, és indul ellened. A honvédséget ezért tartják.

winterrain 2017.07.13. 23:34:23

@whale: Ha ha... Pénztáros Lőrinc babkonzervje drága dolog. Jót nevettem. Köszi :)

komisz_kölök 2017.07.13. 23:35:21

@whale: nem tudlak követni. Hogy jött most ide orban?

A kerdesekre ha valaszolnal...

Bambano 2017.07.13. 23:35:46

@Jankove: tegyük már végre utoljára tisztába:
1. reguláris hadsereg támadása nem várható. nulla az esélye. így ellene felkészülni pénzkidobás, semmi több.
2. reális esélye van gerilla/terrorista típusú támadásra, az ellen viszont a reguláris hadsereg nem jó.

régen a hadsereget katasztrófa elhárítás-jellegű feladatokra is alkalmazták, de erre már másfajta "haderőt" soroznak be.

következmény: az ország védelme irányából nézve nulla értelme van a sorkatonaságnak.
egyéb helyeken kitárgyalt következmény: az egyén nevelése szempontjából kifejezetten káros a sorkatonaság. a gazdaság szempontjából is.

2017.07.13. 23:37:05

@a távoli rokon: "nálunk szívatás, mint olyan nem létezett"

Nálunk sem. Kizárólag azt szopatták nevelési célzattal, aki feszt az árral szemben akart úszni, és azt hitte különbet szarik mint a többi.

Bambano 2017.07.13. 23:37:06

vegyük még figyelembe azt is, hogy a határok jelenleg nyitva vannak.
csak nyugodtan találja ki valamelyik agyhalott barom, hogy sorkatonaság, a fiatalok értelmesebb része másnap reggelig disszidál és nem is jön vissza többet.

tehát sorkatonaság nem lesz.

whale 2017.07.13. 23:41:16

@Bambano: Miért ne lenne hatásos? Kapnátok -jó esetben mind a ketten- önvédelmi képzést, hogy egyáltalán észleljétek magatok körül a potenciális veszélyeket, amikre most a legtöbb civil képtelen és alkalmatlan. Alap közelharcképzés, hogy legyen fogalmad a támadásról-védekezésről, amire szintén képtelen a legtöbb ember manapság. Csupa hasznos képesség és tulajdonság...:)
A reguláris képzés nem a jobbra át-balra átból áll, felejtsd már el az MN-t...

2017.07.13. 23:43:06

@Bambano: "reguláris hadsereg támadása nem várható"

Ezt Nosztradamusz jóslatai között olvastad?

"az egyén nevelése szempontjából kifejezetten káros a sorkatonaság."

Félreértések elkerülése végett, a sorkatonaság célja sosem az volt, hogy a neveletlen tahó kisfiúkból kezesbárányt csináljon. Nem is azért soroztak be, hogy széttörjék a kicsi lelkedet, és beléd töröljék a bakancsot. Ez nem nevelőintézet, hanem egy hiearchikusan működő szervezet. A demokráciába totálisan belehülyült társadalom egyik legnagyobb kényszerképzete, hogy mindenki azt hiszi, hogy joga van bármibe belepofázni, és mindent felülbírálni a saját szája íze szerint. Ezt a seregben nem kultiválják. Amikor szopatásról van szó, akkor jellemzően mindig azok voltak a szenvedő alanyok, akik képtelenek voltak megérteni a honvédség alapelvét: Ha kilógsz a sorból, akkor szopni fogsz. Akik ezt elfogadták mint kötelességet, azok meg tudták találni a hasznos dolgokat.

Nem mondom, hogy a honvédség abban a formájában jó volt, ahogy volt. De bűn volt kidobni a kukába.

whale 2017.07.13. 23:46:30

@komisz_kölök: Válaszoltam. Értelmezz. Jogokért akkor óbégatunk, ha a kötelezettségünket teljesítettük. És nem fordítva. Ezt megtanulni is jó lenne a katonaság pl....

komisz_kölök 2017.07.13. 23:48:54

@whale: tenyleg? en ugy lattam az öreg bajszos tövig nyalt putyinnak, a lelöt gep miatt. A kurdok akkor robbantanak a nagyvarosaikban, amikor kedvük tamad. A minisztereiket sorban zavarjak haza a nemetek meg osztrakok.
Jo nagy presztist hozott a nagy hadsereg. Gratulalok.

whale 2017.07.13. 23:54:05

@komisz_kölök: "en ugy lattam az öreg bajszos tövig nyalt putyinnak, a lelöt gep miatt."

Bizonyára azért, mert az oroszok katonailag komolytalanok, igaz? :D Gondolkozz már kicsit...

whale 2017.07.13. 23:57:35

@csentecsa: Mivan, báncsák az alcsuti napoleont?:)) Fáj az igazság, mi? TÉNY, hogy 2010 óta, mind GDP arányosan, mind abszolút értékben LÉNYEGESEN kevesebbet költöttünk honvédelemre, mint előtte. Evvan, barátkozz a gondolattal. Biztosan ez is azért van, mert jobban teljesítünk, igaz? LOL

2017.07.13. 23:59:23

@Bambano: "csak nyugodtan találja ki valamelyik agyhalott barom, hogy sorkatonaság, a fiatalok értelmesebb része másnap reggelig disszidál és nem is jön vissza többet"

Ebben a mondatban nagyjából benne van, milyen csicska országban is élünk. Amikor a nagy közös asztalra kéne tenni, mindenki menekül. A béke, a nyugodt kis élet, meg az hogy elmondhatjuk, hogy van egy hazánk, olyan természetes, mint a levegővétel, közben senki nem gondol bele, hogy vajon hány ember hullatta a vérét 1100 éven keresztül, hogy egyesek a legteljesebb nyugalomban kijelenthessék itt és most: a honvédelem úgy ahogy van egy baromság. Sőt engedjünk be ide mindenkit.

Bambano 2017.07.14. 00:01:30

@whale: önvédelmi képzést? kitől? ahol én voltam katona, a szomszéd században volt pár igazi feketeöves szabolcsi bicskás gyerek. azok megmutatták a századparancsnoknak, hogy nem kellene ugrálni.

másrészt milyen önvédelem van egy tömegbe hajtó teherautóval szemben? egy babakocsiban betolt, majd felrobbantott ird-vel szemben? mit csináltál volna, ha ott vagy a csárlihebdóban és szétpuskárolják az ajtót, veled meg a titkárnővel egyetemben?

az önvédelem is egy mítosz egyébként. ahhoz, hogy profin elháríts egy olyan támadást, amire számítasz, kell 5-6 év kőkemény edzés. nem katonaság szintjén, annál jobban. és az ellen semmi nem véd, ha 800 méterről hátbalőnek, vagy beáll mögéd a sorba, mikor dominó kártyát egyeztetsz és hátbaszúr. vagy szór rád egy kis port, amitől két nap múlva feldobod a talpad.

itt egy járható út van: sz.rni bele magasról. különben bolondokházába kerülsz.

whale 2017.07.14. 00:02:05

@komisz_kölök: "A kurdok akkor robbantanak a nagyvarosaikban, amikor kedvük tamad."

Ja, és akkor ezt is tegyük tisztába gyorsan, mert ez nagyon beakadt nálad, úgy látom. A terrorizmus NEM katonai, honvédelmi kérdés, hanem belügyi, nemzetbiztonsági, ha úgy tetszik rendőrségi, teccikérteni?

komisz_kölök 2017.07.14. 00:03:59

@whale: pontosan azert, mert az oroszok a gazdasagi szankcioikkal - turistak kitiltasa, gazüzletek felmondasa, atomerömü epites lemondasa, stb - szivattak a török gazdasagot. Vagy te lattal katonai nyomasgyakorlast orosz reszröl? Felvonultak orosz tankok a török hatarra, fenyegettek atommal? Akkor hogy is van ez?

whale 2017.07.14. 00:06:04

@Bambano: Utolsó mondat. Olvas. Értelmez. Az, hogy hogy működött az MN, a kutyát nem érdekli már. Nyilván nem az a cél, nem az a szint...

Bambano 2017.07.14. 00:06:09

@Jankove: hát ja, mer amikor a bruttó árbevételem kétharmadát leteszem a "nagy közös asztalra", az lóf... meg amikor az adózott jövedelmem után leadózom az adóját, ha házat akarok építeni... meg amikor áfát fizetek a jövedéki adóra is a benzinkúton...

senki nem mondta, hogy a honvédelem baromság, szelektív a funkcionális analtabétizmusod. a sorállományt barmoljuk, nem a profi hadsereget. és ezt is azért, mert semmi értelme.

komisz_kölök 2017.07.14. 00:09:46

@whale: ertem. Tehat pintosan leirod, hogy a törökök a katonasag helyett a belbiztonsagot kene hogy fejlesszek, mivel onnan jön az igazi fenyegetes. Vö hany török aldozata volt az utobbi idöben a hadsereg illetve a belbiztonsag altal megakadalyozhato incidensben.

Ugyanez igaz az EUra is. Tovabb egyenlö, hogy a katonasagra es a sorkatonasagra költeni kevesbe erdemes, mint a belsö vedekezesre. Köszönjük.

whale 2017.07.14. 00:11:02

@csentecsa: Én? :)) Téged ver a víz, ha megint kiderül a jobban teljesít kamu...:) Már a számok sem igazak, mi?:)) Az sem zavar, hogy 10 óta a fidesz hamisítja a statisztikát, tehát a saját bevallásuk szerint is csökkentették a honvédelmi költségvetést.... LOL Ennyire nem lehetsz narancsbirka, már bocs!:))
A szemednek higgy, ne a működnek!?:DDD

whale 2017.07.14. 00:13:38

@komisz_kölök: Nem ezt írtam. Tanulj meg olvasni.

BiG74 Bodri 2017.07.14. 00:13:46

@whale:
Ott kezdődne, hogy a NATO kötelezettséget teljesítjük. A hivatásos sereget jól tartjuk, napjaink színvonalára emeljük korszerű technikával, és folyamatosan biztosítjuk a gyakorlást neki. Mehetne néhány milliárd az olyan önkéntesek képzésére, akik érdeklődnek a honvédelemben használható tevékenységek iránt. A régi, idióta sorállományt soha!

Bambano 2017.07.14. 00:14:31

@whale: hogy működött és hogy működik az mn??? milyen naaaaagy hatalmas és JÓÓÓ változás történt az mn-nel mostanra?

elmondom neked:
jelenleg NINCS LÉGI SZÁLLÍTÁSI KÉPESSÉGÜNK. van egy-két antonov repülő, nincs repképes helikopter, pláne nincs repképes harci helikopter. a helikopterrel összefüggő ÖSSZES KÉPESSÉGÜNK eltűnt. van néhány gagyi grippenünk, mindegyikhez két-két rakéta raktáron, amit nem lőnek el még gyakorlaton se, mert nincs helyette másik.

van pár btr-ünk, ami, ha jól tudom, 80-as évekbeli cucc. van mutatóba pár darab t-72-es harckocsi. a közúti szállítást a német hadseregből levetett man teherkocsikkal oldják meg.

ez nemhogy úgy működne, mint a 80-as években az mn, ez még úgy SE működik. de legalább több asztal mögött ülő tisztje van a seregnek, mint harcoló alakulatba beosztott katonája. meg van egy teljesen civil hadügyminiszterünk rotfl. lehet, azt se tudja, mikor és hogyan kell tisztelegni.

ja, meg van pár nagyarcú tisztünk, akinek még az is bonyolult, hogyha leszálltam a repülővel, visszatolom a gázkart. de jogsi nélkül repülni nem büdös.

na ezt a szervezetet akarod megborítani párszázezer sorállományúval? nem fog menni. amikor én katona voltam, más világ volt, fegyelem terén is, más téren is. ha ugyanolyan stílusban ugatna nekem egy tiszt, ma már nem úszná meg, hogy a honvéd elvtársak összefogjanak és helyretegyék az agyát is, meg a fogsorát is. ha bevonultatnál annyi fiatalt, létszámfölénybe kerülnének és elzavarnák a komplett tisztikart a p-be.

whale 2017.07.14. 00:19:34

@komisz_kölök: Úgy van, jóbarát, hogy a nyomásgyakorlásnak vannak szintjei. a gazdasági szankciók a puhák közé tartoznak. Attól csak a jólétben elhülyült idióták fakadnak sírva. A végső érv a nyers katonai erő, a nyílt konfliktus. Nyilván nem véletlenül nyalogatták körbe egymást óvatosan, mivel mindkettőnek elég izmos hadereje van, + a törökök NATO tagok is. Szóval inkább megegyeztek, mindannyiunk szerencséjére...

Treff Bubi 2017.07.14. 00:22:24

Többen írták, hogy nem lenne itt háború, mert ki akarná az orbánmaffiát megvédeni bármitől is... hát, a háború jórészt propagandából, gyűlöletkeltésből és "ő ütött először" sémából jön létre. A legnyugodtabb emberből is ki lehet hozni az állatot, ha mondjuk két megyével arrébb élő szerettei faluját "véletlenül" találat éri, és a rakéta "véletlenül" épen maradt része egy bizonyos állam azonosítóját rejti. Így megy ez.

whale 2017.07.14. 00:36:21

@BiG74 Bodri: És mi van akkor, ha önkéntes alapon nem jön össze a kötelezettségnek megfelelő létszám? Tehát megvan a zsé, de nincs kire elkölteni? Mert nincs elég zsoldos? Akkor hogy lesz ütőképes sereg?

whale 2017.07.14. 00:39:11

@Bambano: Nem ezt a szervezetet akarom. Ez, jelenlegi formájában nyilvánvalóan alkalmatlan. De még ez sem jelenti azt, hogy ne lenne értelme a sorkatonaságnak....))

CSL 2017.07.14. 00:43:45

Háborút sorkatonákkal csak olyan országok tudtak megnyerni mint a Szovjetunió ahol nem számított az emberveszteség és egy anyag háborúba felülmúlták az ellenséget. Nekik nem számított, ha 10 millió emberük pusztul is el. Ezzel szemben Magyarország egy 200 ezer fős veszteségbe is belerokkanna, ezért inkább legyen 50.000 fő profin képzett hivatásos, mint egy 200.000 rosszulképzett sorkatona!
Legyen inkább a legmodernebb technológiánk vadászgépeink, helikoptereink, páncélosaink, híradástechnikánk, elektronikai zavaróink és legyen saját, piacképes hadiiparunk. Nem kell vadászgépet gyártani, de drónokat kézifegyvereket, elektroniai eszközöket, éjjellátót, stb simán gyárthatnánk, akár exportra is így a befektetett pénz is megtérülne. Helyette se profi haderő, se hadiipar, se korszerű gépek nincsenek. Képzelem mi lenne ha még sorkatonaság is lenne.. még kevesebb pénz.
Annak meg mi értelme, hogy ki lőhetsz 8 lőszert, abból 3 egyes lövés, meg 5 sorozat?

2017.07.14. 00:52:15

@whale: te mennyit lőttél?
Én egy nap a civil lőtéren többet lőttem, mint egész sorkatonaság alatt.

whale 2017.07.14. 00:52:43

@CSL: A profin képzett hivatásos sem golyóálló. Ha elfogynak, mi lesz? Megadjuk magunkat?:)
Igen kellenek a hivatásosok. Meg melléjük rotációban a sorállomány, hogy ha kidől a hivatásos, legyen helyette, aki harcol tovább.
Helyettünk senki nem védi meg a seggünket...

whale 2017.07.14. 00:53:45

@karandash: Ezen pl. érdemes lenne változtatni...

whale 2017.07.14. 01:00:21

@csentecsa: Látom, beakadt a fideszbrossúra.:DD Birkameneten ne felejts el bégetni...
Melyik számot nem értetted a felsoroltakból?:)) 2010 előtt 300+ milliárd, 2010 után 250 milliárd. GDP arányosan 2010 előtt 1,2% körül, 2010 után 0.8% körül.
Hasít a gyorsnaszád... LOL

komisz_kölök 2017.07.14. 01:04:07

@whale: ja ertem. Az oroszok nem a gazddasagi szankciokkal ertek el a benyalast, hanem, mert a törökök feltek egy finom kis atomcsapastol.

A nemetek is azert uraljak Europat, mert ha nem Siemens gepeket veszünk, barmikor jöhet a Luftwaffe, es megszorja Budapestet.

Remelem a Brexitet megusszuk egy Angol - Francia atomhaboru nelkül.

whale 2017.07.14. 01:04:31

@csentecsa: Ja, és még egyszer, emlékeztetőül. 2010 óta a fidesz hamisítja a statisztikát, szóval lehet, hogy még ez sem igaz...:DDD
Ébresztő!:)))

CSL 2017.07.14. 01:05:49

@whale:
Ezt hívják háborús sorozásnak.
Addig meg pénz és mindenféle erőforrás pazarlás lenne, nem beszélve a tönkre tett életekről.
Ja és így sincs pénz a honvédelemre ha azt a kicsit meg tök fölösleges sorkatonaságra pazaroljuk még profi hivatásosaink sem lesznek!
Ez nem más, mint demagógia! "Nekem szar volt legyen másnak is szar"

whale 2017.07.14. 01:10:12

@komisz_kölök: Kezded már kapisgálni, látom.:) Az megvan, hogy eddig minden évszázadban volt több nemzetre kiterjedő "világháború"? Kb. 100 évenként. Az utolsó mikor is volt?
Az megvan, hogy fogynak az erőforrások és egyre többen leszünk, egyre kevesebb vízre, pl.?
Mennyire kell tunya, életképtelen idiótának lenni ahhoz, hogy ezt letolt gatyával, ütőképes sereg nélkül várjuk?

whale 2017.07.14. 01:12:36

@CSL: És a haditechnikát mikor és kitől fogják megtanulni kezelni? Majd a fronton, élesben?:))

whale 2017.07.14. 01:16:41

@karandash: Emlékeim szerint egy tárat kaprunk, az 30 lőszer volt. De lehet, hogy csak 15-öt kaptunk? Már nem emléxem...

CSL 2017.07.14. 01:26:21

@whale:
Milyen hadi technikáról beszélsz? Nincs hadi technikánk! Ha meg lenne korszerű fegyverrendszerünk, azt úgy sem tanítanád meg egy civilnek pár hónap alatt kezelni! Vagy mire gondolsz mindenki legyen sorkatona 20 évig? Mi ez Észak-Kórea?
Gondolkozz már ember! Egy mai korszerű Abrams tankot nem tanulsz meg kezelni 2 hónap alatt! Dekára kimérik a lőport, meg magasszintű számítás technikai ismereteket igényel a célzás, a kommunikáció.
Az analóg XX. századi gépeidbe ültetheted a sorkatonáid, mind halálra van ítélve kb 20 perc alatt!

CSL 2017.07.14. 01:32:26

Pl
Öbölháború
Irak:20-200.000 halott
75.000 sebesült
65.000 hadifogoly
Szövetségesek:
358 halott
776 sebesült
41 hadifogoly

komisz_kölök 2017.07.14. 01:49:31

@whale: az megvan h hülyeseg, amit irsz? Europaban szinte folyamatosan volt ilyen olyan szövetsegek közötti haboru. A legutobbi 70 eve. Hogy ez ne legyen igy a jövöben, letrehoztak az un EUt.

Az megvan hogy a szamottevö katonai erövel rendelkezö orszagok, az un feljett allamok nepessege stagnal vagy csökken? Az eröforrashianyt illetve vizhiany altal generalt migraciot es terrorizmust nem tudod katonai eszközökkel kezelni. Hacsak nem lösz a bevandorlok hajoira, de ehhez nem kell nagy technika.

A katonai nagyhatalmak nem haboruzhatnak, mert mindnek van atomfegyvere. A kicsik ugyanebböl az okbol nem tamadhatjak a nagyokat. Akkor mi ertelme is van tankokra meg repülökre költeni? Itt jön be a kerdes amit azota sem valaszoltal meg, hogy ki is lenne az ellenseg?

Lehet apokaliptikus kepekkel ijesztegetni, meg megtöbb fegyvert eladni, csak felesleges. Kb annyi ertelmevan, mint a terrortamadasok utan geppisztolyos katonakat az utcakra küldeni. Hamis biztonsagerzet. Csak ezt a penzt jobban is el lehetne költeni, pl afrika fejlesztesere, vagy az energia ill vizhiany kezelesere.

2017.07.14. 03:09:18

@whale: sorkatonai szolgálatom előtt én is meg voltam győződve arról, hogy ez fontos, hasznos, minden férfinak kötelező. Aztán gyorsan kiölték belőlem a lelkesedést. Pont katonai vonalon nem sokat sajátítottunk el, de fókázásban, wc-pucolásban jók voltunk. Megtanultunk káromkodni, egy pipogya, félbuzi haveromból krumplivirágos vadember lett, akire rá se ismertek a szülei, de neki jót tett a katonaság, megemberesedett. Meg magamfajta alsóközéposztálybeli gyereknek érdekes volt a társadalom aljával találkozni. Mert jellemzően az olyanokat vitték el sorkatonának, akik nyírségi, zempléni falvak utolsó házaiba laktak és nem idén barnultak le. Ők nem tudtak kibújni, nyitott hátgerincet, szuicid hajlamot, meg méhen kívüli terhességet igazoló orvosi papírt szerezni. Mert ugye emlékszünk, ez volt a népi sport: felmentést kapni valahogy. Protekcióval, pénzes borítékkal, orvos ismerőssel...
A társadalom legaljával érdekes volt szembesülni nekem, lakótelepi "luxusban" felnőtt fiatalnak.
Ha ez a cél, hogy a társadalom minden rétegét összeömlesszék és egy pár IQ-negatív tiszthelyettes szórakozzon velük, akkor szuper dolog a sorkatonaság.

Fegyverrel bánni ott senki se tanult meg, állítom, hogy egy tizenéves texasi lány, akinek a családja otthon annyi fegyvert tart, amennyit akar és hétvégenként vadásznak, többet ér, mint egy sorozott magyar fiatal.

Ma profi katonák működtetnek fejlett technikákat, mellettük sorozott katonaságnak helye nincs. Aminek lenne helye, az a fegyvertartó polgár. Belőlük tud ugyanis meríteni a profi hadsereg, az ő fiaik lesznek esetleg beoltva azzal a lelkesedéssel, ami kell ahhoz, hogy hivatásul válasszák a katonaéletet.

2017.07.14. 03:22:42

@whale: haditechnika nincs ma Magyarországon.
Nincs helikopter.
Van pár Gripen, amiknek a pilótái gyakorlaton még soha nem indítottak rakétát, csak gépágyúztak kicsit.
Páncélosok nincsenek. De szükség sincs nagyon rájuk. Ma a volt szovjet technika kudarca szemmel látható Szíriában. Olyan páncélelhárító fegyverek vannak a piacon, ATGM típusok, mint az orosz Konkurs vagy az amerikai TOW, Javelin, amiknek a kezelését egy iskolázatlan arab is megtanulja két nap alatt. Vagy youtube videókból. Nem vicc.
Csak hát pont ezeket a fegyvereket nem szerzi be Magyarország, mert minek...
Csöves tüzérség irreleváns ma már. Oda még kellett hosszú kiképzés. Ma egy vállról indítható rakétával egy szíriai dzsihádista, aki a Koránon kívül mást még nem olvasott, eredményesen küzd le egy T-72-est.

Van a csúcs haditechnika, amit csak több éves kiképzéssel tud üzemeltetni egy profi katona, meg van a lebutított, leegyszerűsített kezelésű modern haditechnika, amit egy afgán paraszt is tud használni. Pont a kettő közti haditechnika avult el mára, az, amit egy sorkatona üzemeltetett.

BiG74 Bodri 2017.07.14. 04:09:25

@whale:
Na ne röhögtess! Haditechnikai vonalon nem lesz mire elkölteni 6-700 milliárd kemény forintot? Ember, ha csak a pilotáink normális mennyiségű repórát és ellőtt hipermodern kütyüt kapnának gyakorlásra, már alig maradna a lóvéból. Másrészről, ha a hivatásos állomány, és az önkéntes tartalékos nem elég, behívható a katonakorú férfi lakosság és kiképezhető golyófogónak, rövid idő alatt pont annyira, mint ha lett volna sorállomány. Ha erre meg nincs idő, akkor ott ette meg a fene az egészet.

eßemfaßom meg áll 2017.07.14. 07:08:06

A "Boldog békeidők"-ben az utolsó Nagy Háború után mindig azt gondolja az akkor élő polgár, hogy mostmár aztán biztosan soha nem lesz újabb háború, a világ innentől örökre változatlan marad békében, szeretetben.

2017.07.14. 08:51:43

@eßemfaßom meg áll: szerintem senki se gondolja, hogy soha többé nem lesz háború. Lesz. És akkor olyasmi lesz, mint Boszniában, Jemenben, Ukrajnában vagy Szíriában.
A nagyhatalmak egymást sakkban tartják atomfegyverekkel, azokat nem vetik be, leginkább felfegyverzett proxikon keresztül harcolnak egymással.
Magyarország akkor tudna felkészülni erre a jövőre, ha a profi hadsereg mellett lenne szabad fegyvertartás, fegyverkultúra. Magyarország ugyanis nem az atomhatalmak sorába tartozik, tehát szabad préda, senki nem fosik tőle. Hamar meg fogja szállni egy ellenség, mert mint a történelem mutatja, a Nyugat nem hajlandó egy ilyen ütközőállamért véráldozatot hozni.
Pont mint ma Ukrajnában. Az ukránok harcolnak, de jobbára csak egészségügyi meg non-lethal felszerelést kapnak a Nyugattól. Az ukránoknak annyi előnyük van, hogy van saját hadiiparuk.
Magyarországnak az sincs.
Amit tehetne Magyarország, hogy kézifegyverekkel látja el a lakosságit, megtanítja nekik, hogy kell IED-t barkácsolni meg ATGM-eket kezelni. Ugyanis a magyar honvédség akkor se ért lófaszt se, amikor én sorkatona voltam. Meg amikor az apám volt, akkor se ért semmit... csak akkor 2 év ment el a szopatással. ZSU-2-essel megtanultak lőni, ami azért nem egy atomfizika.
A magyar honvédség akkor is 3 nap alatt kapitulálna egy erősebb ellenséggel szemben, ha felduzzasztanák százezer főre.
Túlélni kell megtanítani az embereket meg gerilla harcra. Magyarország földrejzi, gazdasági helyzete lehetetlenné teszi, hogy védeni lehessen másként.

6.Lenin 2017.07.14. 09:10:53

@Jankove:

"Nálunk fejlettebb társadalmaknál, is magától értetődő hogy a honvédelem a lakosság feladata."

Igen, mert túl tudnak lépni az egyéni érdekeken. Van felelősség érzetük a közösségük iránt is. Ezt pedig csak valamilyen közösségben eltöltött idő alatt lehet megtanulni/kifejleszteni.

Mellesleg azok is veszítettek, akik kiharcolták az ilyen közösségek megszüntetését. most, amikor az ellenzéknek szüksége lenne valamilyen közös érdek mellett összefogni, képtelenek túllépni az egyéni érdekeken. A bumeráng visszaütött.

komisz_kölök 2017.07.14. 09:58:52

@csentecsa: nem, abbol indulok ki, hogy az atomfegyverek miatt nem lesz a nagyhatalmak között hagyomanyos haboru. De esetleg te megoszthatsz velem egy eselyes scenariot. Szoval ki tamadja meg tankokkal es repülögepekkel az EUt? Miert?

komisz_kölök 2017.07.14. 10:00:13

@karandash: brillians ötlet. Kezdjük a felfegyverzest egyböl a jol vedhetö borsodi falvak lakossagaval.

Bambano 2017.07.14. 12:29:35

@csentecsa: "És akkor miért öl bele egy valag pénzt az USA Ororszország és Kína pl. az 5. generációs vadászgép, vagy harckocsi fejlesztésbe?":
1. mert hülyék?
2. mert van egy valag pénzük, amivel a helyi lobbi a helyi ipar fejlesztését erőlteti?
3. mert szeretik a kirakat fejlesztéseket?
4. mert támadó hadsereget tartanak fent?
5. oké, beleöltek, pl. az usákok. és mire mentek vele? az usákok már vietnamban is akkorát pereceltek a hagyományos háborúra tervezett hadseregükkel a vietkong ellen, hogy azóta is nyögik. se a tálibokat, se az al-kaidát, se az isis-t nem tudják legyőzni.

nettó pénzkidobás az egész.

Bobby Newmark 2017.07.14. 13:37:25

@whale: Oké, nem teljesítettük. Ezen mit változtatna az, ha elkúrnánk még egy rakás pénzt sorkatonaságra, de nem a NATO kötelezettségünkre továbbra sem?

Bambano 2017.07.14. 14:15:17

@csentecsa: én meg igen. nem hiszek benne, hogy politikai célokért bárki megvívna vagy megfinanszírozna egy hagyományos háborút. semmi értelme, túl drága. háborút gazdasági célokért vívnak, viszont gazdasági kizsákmányolást sokkal olcsóbb kapitalista piaci módszereken keresztül elérni, mint lerohanni, tönkretenni és háborúzni. tehát a civilizált világ irányából nem fog jönni hadüzenet.

az is látszik, hogy ideológiai célokért sem feltétlenül a hagyományos háborút választják, sokkal olcsóbb lopni egy teherautót és elmenni vele karácsonyi vásározni, mint felállni mondjuk az Alföldön, küldeni egy hadüzenetet és megvárni, míg szembe jön az ellenfél.

az isis a szélsőséges muzulmán ideológia egy franchise-a. most levágják a hydra egy karját, nő helyette másik. se a talibánnal, se az isis mögött álló ideológiával, szervezetekkel nem tudnak mit kezdeni. pont olyanok, mint a magyar autókereskedő kft-k, megcsinálnak egy csomó balhét, leveszik a cégtáblát, eltűnnek, két hét múlva jön egy másik helyette, ugyanolyan morállal.

Gerilgfx 2017.07.14. 21:52:59

a sorkatonaság a rabszolgaság egy fajtája. aki propagálja, azt írtózatosan meg kell verni, hogy elmenjen a kedve tőle.

Gerilgfx 2017.07.15. 15:22:30

@csentecsa: ő inkább az ilyen hozzád hasonló divatkonzervatívokat szokta elfenekelni

2017.07.15. 18:25:02

@Bambano: " a sorállományt barmoljuk, nem a profi hadsereget. és ezt is azért, mert semmi értelme"

A profi pénzből kitartott hadsereged néhány ezer, max néhány tízezer fő nem több. Arról most ne beszéljünk mennyire elszánt honvédő válhat egy zsoldért-fizetésért harcoló katona, ha igazán élessé válik a helyzet, inkább azt vizsgáljuk meg, hogy mire képes ez a maroknyi profi ember: helyi konfliktusok kezelésére, elszigetelt akciókban leszerelni néhány hőzöngő droidot, meg nagyhatalmak által vívott háborúkban részfeladatokat vállalni. Ennyi. De országot védeni, ugyanmá, ehhez –ahogy nevében is benne van- mozgósítható univerzális HADSEREG kell, komoly emberszámmal, komoly haditechnikával. Olvasom itt, hogy sokan a NATO-ban bíznak. Abban sokak által istenített NATO-ban, amelyben lassan tag a fél világ, és amely nem mellesleg tele van olyan „szövetségessel” akik egy kanál vízben megfojtanának amint lehetőség nyílna rá? Ugyan! Ha van perspektíva még Magyarország jövőjében, akkor én azt mondanám, hogy lényegesen többet kéne fordítani a katonaságra, a haditechnikára, és igen, vissza kéne vezetni a sorkatonaságot, persze a 21 századi formában, megtöltetni értelmes használható dologgal. Elérni, hogy legalább középeurópai szinten tényezővé váljon a magyar honvédség, ne röhögjön rajtunk a fél világ, mint fogatlan kutyán. Értelmetlennek pedig nem nevezném a honvédséget, ilyet csak az tesz, aki eleve zsigerből gyűlöli, illetve annyira fosott bevonulni, hogy komplexusai tévhitei lettek, és így kompenzál. Én például ott tanultam meg harci monstrumokat vezetni, szerelni, a vezetési gyakorlatok a terepen pedig kifejezetten élvezetesek voltak számomra. De ugyanúgy élmény volt számomra az összes fegyver megismerése, és használata. Való igaz, hogy az idő sok mindent megszépít, de bánni akkor sem bántam és most se. Lehetett volna hatékonyabb is a kiképzés, jobban kitöltve hadászati dolgokkal, de ez jutott. Nem köpködni kell, úgy kell felfogni, mint kötelesség.

2017.07.15. 18:38:19

@Gerilgfx: "a sorkatonaság a rabszolgaság egy fajtája"

Hát igen 40 évnyi kommunizmus, + 30 év vadkapitalizmus teljesen kimosta az emberek agyát, mamár senki meg sem mozdul ha nem kap érte pénzt. Ez odáig fejlődött, hogy már családot se alapítanak az önző gecik, mert a gyerekre is csak egy vérszívó élősködőként tekintenek, aki ellopja az élményeket, akadálya a dominikai nyaralásnak, a buliknak, meg a karriernek. A család is rabszolgaság. A sorkatonaság is. A munka is. Minden az.

Gerilgfx 2017.07.15. 20:42:17

@Jankove: ,,a munka is''

talán te nem pénzért dolgozol?

BiG74 Bodri 2017.07.16. 02:03:12

@Jankove:
Maradjunk abban, hogy hülyeségeket írsz. A hívatásos magyar katona nem zsoldos, te szellemi csökevény.
A néhány tízezer jól felszerelt, kiképzett hivatásos katona messze többet ér néhány százezer golyófogónál, fent az iraki harcokból számokkal illusztrálták.

whale 2017.07.16. 06:24:26

@komisz_kölök: Az oroszok a baltikumot, pl.? Szerinted mi a búbánatos lófaxért vezették be ÚJRA a sorállományt arrafelé? Nyilván azért mert úgy gondolják, hogy a "profi" hadseregük képes lesz megvédeni az országot, igaz? A zsidók az IDF-fel ezt már 60 éve pontosan tudják és gyakorolják is. Nyilván ők is hülyék, igaz? Miért gondolod úgy, hogy csak mert az elmúlt hatvan égben errefelé nem dörgött az ég, ez most már mindig így is lesz? Nem tűnik fel, komolyan, hogy az egész világ fegyverkezik, és szép csendben mindenki a következő háborúra készül?
Itt a legtöbb bohóc úgy csinál, mintha sem a történelemről, sem a jelenről nem lennének minimális ismeretei sem. Ti 0-24-ben a faszbúkot basztatjátok és egymást hülyítitek cicás gifekkel, vagy miafasz?!?
Komolyan mondom, ennyi agyhalott zombit egy rakáson régen láttam már...

whale 2017.07.16. 06:40:49

@Bobby Newmark: A védelmi képesség megléte NATO ALAPkötelezettség, csaxólok. Az, hogy pártíz, párszáz ilyen-olyan hivatásos részt vesz mindenféle missziókban, nem meríti ki a kötelezettségeket egyáltalán....

komisz_kölök 2017.07.16. 09:43:17

@whale: a Baltikum es oroszorszag között is ott van egy baszom nagy Ukrajna? Magyarorszagot is körülveszik ellenseges allamok, es leigazva tart egy többmillios kissebbseget? Pont ugyanaz a szituacio.

Azert ne huzd fel magad. Tölem mindenki attol retteg, amitöl akar. A mergezö repülögepcsikok meg a kanyaro oltassal bevitt mikrocsippek koraban en mar sokmindent megertek. Azt ugyan nem mondod meg, hogy kitöl rettegünk, de ne hagyjuk magunkat megteveszteni elvtarsak. Majd ha egyszer talan szetesik a Nato, meg az EU akkor jön el a mi idönk, mi szoltunk elöre. Majd ha a kinai csapatok ostromoljak delbudat, jol jönne a par ezer fös magyar sorkatonasag.
Ki ne akarna sorkatonakent a magyar hon vedelmeben kiallni par szazezer orosz katona ellen, ahelyett hogy hetekkel korabban lepett volna Nyuagteuropaba.

Emeld fel a segged a monitor elöl, probald ki a paintballt vagy valami hasonlot olyanok ellen akik hetente nyomjak. Aztan sirva meseld el, mi eselye van egy sorkatonanak profik ellen. Nekem dragabb az eletem, minthogy tiz masodpercel kesleltessek egy katonai összeomlast, egy olyan orszagban, amelyik stadiont epit CTk helyett.

2017.07.16. 17:00:37

@BiG74 Bodri: Ez egy brilliáns okfejtés volt, nem is tudok rá válaszolni bazmeg.

2017.07.16. 17:07:45

@Gerilgfx: Nyilván egy profitorientált céget nem karitatív munkával támogatok, egyébként a válaszom: Nem, én nem csak pénzért dolgozom.

2017.07.16. 17:20:11

@komisz_kölök: „A mergezö repülögepcsikok meg a kanyaro oltassal bevitt mikrocsippek koraban en mar sokmindent megertek.”

Nem kell ezen érteni semmit, elég forgatni a történelemkönyvet. A háború szerves része az emberi létnek, tetszik vagy nem. Sosem az a kérdés lesz-e, hanem az, hogy mikor. Nem akkor kell felocsúdni, és szavazni a hadi költségvetésről a parlamentben, amikor az ellenség már rég lerohant, hanem erre kutya kötelessége előre felkészülnie minden kormánynak. Én például kivétel nélkül sittreb*sznék mindenkit, aki az elmúlt évtizedekben hagyta, hogy Magyarország említésre mondható honvédelem nélkül itt maradjon ebek harmincadjára. A parlamentben is ilyen idióták ülnek, hogy úgyse várható itt semmi, hameg igen, akkor úgyse tehetünk semmit, megaztán itt a nátó az úgyis majd megvéd. Szégyen.

„Emeld fel a segged a monitor elöl, probald ki a paintballt vagy valami hasonlot olyanok ellen akik hetente nyomjak. Aztan sirva meseld el, mi eselye van egy sorkatonanak profik ellen.”

Ebben a konstellációban nyilván semmi esélyed, éppen ezért kell bevonulni, hogy a nonsztop fészbúkozásban elzsírosodott segged, és anyuapu ajnározásához berendezkedett kényelmes életed megváltozzon, és legalább annyit elmondhass magadról, hogy képes vagy segítség nélkül betárazni egy AK-t. Egyébként annyira kibaszottul utálatos vonás ez a „ha nem lehetünk az univerzum elsőszámú legütőképesebb hadserege, akkor eleve fel sem kell állni a monitor mögül, mert mi a fasznak, nincs értelme” mentalitás. Amikor kitör a háború, és esetleg a családodat kell mentened, nincs középút. Nem fogod tudni felemelni a kezed, és azt mondani, „nem ér, én fészbúkozással töltöttem az elmúlt 10 évet, nem értek a fegyverforgatáshoz”, „vagy beperellek ha lelősz” egyszerűen magadra számíthatsz, ahol a legminimálisabb tapasztalat is jól jöhet.

2017.07.16. 17:25:41

@whale:" Komolyan mondom, ennyi agyhalott zombit egy rakáson régen láttam már... "

Néha tényleg azt érzem, hogy ideje lehúzni magunkat a klotyón, nem kár értünk. Reménytelenül életképtelen nemzet, aki a jószerecsére bízta a jövőjét.

komisz_kölök 2017.07.17. 01:10:21

@Jankove:

"Nem kell ezen érteni semmit, elég forgatni a történelemkönyvet" ezt mondom en is. csak ha jol forgatod, azt nem latod benne, hogy mi volt, hanem, hogy miert. Minden haborunak volt oka, valamit el akartak vele reni. Most 70 eve azert nincs az atomhatalmak között haboru, mert nem nyer vele egyik fel sem semmit. El kell fogadni, hogy a technologia olyan szinter ert, ami ertelmetlenne teszi a globalis haborukat. Emelett olyan szinten vannak gazdasagilag összekötve, hogy mindenki a stabil, bekes üzletmenetben erdekel.

Meg mindig varom, hogy elmeseljetek egy ilyen scenariot, ne csak a szorongasaitokat osszatok meg itt velem. Kinek, mikor, mi oka lenne megtamadni M.o.-ot, vagy az EUt. Halljuk.

Mondom, lehet fosni egy eleten at, meg agyhalottazni mindenkit, akinek ez nem jön be. Minden joravalo szekta ezt csinalja. Lehet atombunkert epiteni a hatsokertbe, hogy "Amikor kitör a háború, és esetleg a családodat kell mentened", minden jol menjen. Csak ne csodalkozzatok, ha ki lesztek röhögve.

Bambano 2017.07.17. 01:13:12

@Jankove: "Arról most ne beszéljünk mennyire elszánt honvédő válhat egy zsoldért-fizetésért harcoló katona, ha igazán élessé válik a helyzet": de akkor arról se beszéljünk, hogy mennyire elszánt honvédő lesz egy kényszersorozott, civil életében megnyomorított, ki nem képzett emberből.

Mer úgy elképzeltem, ahogy riadó van a laktanyában, és a századhoz beosztott 11 gépből összesen kettő indul be önerőből, a többit ezekről bikázzák...

a sorállomány alapvető problémája, hogy ahhoz, hogy jó katona legyél, fel kell készülni pszichológiailag arra, hogy ölj. Aki nem képes rá, hogy kárt okozzon egy másik embernek, az sem önvédelemre nem képes, sem honvédelemre. és legyél benne teljesen biztos, hogy a ma élő emberek elsöprő többsége erre nem képes. tehát besorozhatsz te akár kétmillió embert is, az csak annyit jelent, hogy annyival több halottad lesz az első húsz percben és nagyobb sírt kell ásni.

"Értelmetlennek pedig nem nevezném a honvédséget, ilyet csak az tesz, aki eleve zsigerből gyűlöli, illetve annyira fosott bevonulni, hogy komplexusai tévhitei lettek, és így kompenzál.": na mégegyszer: nem a honvédséget neveztem értelmetlennek, hanem a sorkatonaságot. és igen, én zsigerből gyűlölöm. miután én voltam katona, ráadásul nem operett, hanem még rendes, ezért megalapozottan alkothatok róla véleményt.

Persze értem, hogy egyesek azt hiszik, majd a szarabb gazdasági teljesítmény mellett jobb tömeghadseregünk lesz, mint a 80-as években volt. hát nem lesz, nincs miből. már ott problémás a történet, hogyha mindenkit bevonultatnál, honnan lenne pénz annyi lőszerre, hogy alapvető lőkiképzést tarthassanak. még puskáról nem beszéltem. meg arról se, hogy esetleg érdemes lenne egy katonát esetleg több fegyvernemben is kiképezni, legalább egy támadó fegyverzethez (pl. amd) és egy önvédelmi fegyverzethez (maroklőfegyver), de ha már ott vagy, az se lenne baj, ha tudnál páncélt törni, neadjisten légi célt elhárítani stb. az, hogy alaplövészeten kapsz 3 azaz három darab skulót, az nem kiképzés.

mikor lesz ennek az országnak erre pénze? hint: soha. most is arra van, hogy a gyakorló öltözetet lecseréljék, mert az olcsó.

úgyhogy hagyjuk ezt a marhaságot, hogy hazafias kiképzés, meg sorállományú honvédelem, meg stb. stb., mert csak militarista őrültek lucskos álmaiban van meg hozzá a szükséges feltétel, a valódi életben nincs. és mivel ezt mindenki nagyon jól tudja, így ha elindulna a sorozás, akkor egy lendülettel elindulna a kivándorlás is. mert az vitatható, hogy egy jól felszerelt sorállományba hajlandó lenne-e bevonulni az átlag fiatal (lehet, hogy igen), de az teljesen biztos, hogy esélytelen, lerongyolódott golyófogónak nem fog senki bemenni. akkor inkább megyek mosogatni Liverpoolba.

Élni és nem gyilkossá válni bárminél jobb.

whale 2017.07.17. 05:40:23

@komisz_kölök: "Minden haborunak volt oka, valamit el akartak vele erni."

Úgy van! Mi is az az EGYETLEN ok, ami MINDEN eddigi háborút mozgatott és ezutánit is fog? Terület és ezzel együtt erőforrás nyerése a sajátjainknak, más népek rovására. Az megvan, ha ugyanabba a méretű dobozba egyre több egyedet zársz be, mi történik? Szuper kísérletek voltak erre, de józan ésszel is beláthatóan, egymást fogják kinyírni a territóriumért. Hányan is éltünk mi a Földön száz éve? Most? És száz év múlva? Szerintem ezek szögegyszerű dolgok, amikből eddig is és ezután is csak egyféle következtetés vonható le...

"Emellett olyan szinten vannak gazdasagilag összekötve, hogy mindenki a stabil, bekes üzletmenetben erdekelt."

Persze. Amíg megy szép szóval, esetleg szankciókkal fenyegetőzve, addig megy a biznisz. De eljön a pont -eddig mindig eljött és a verkli ugyanazt a nótát játssza évszázadok óta- amikor tárgyalással, fenyegetőzéssel már nem lehet fenntartani a status quo-t. Na, akkor kerülnek elő a fegyverek. Ez egy ciklikus folyamat a kapitalizmusban. Konjunktúra-válság-háború. Józan ésszel könnyen belátható, hogy a fák nem nőnek az égig, nincs végtelen és korlátlan gazdasági növekedés. Ahhoz bizony nagyjából 100 évente le kell rombolnia MINDENT a rendszernek, hogy legyen mit felépíteni, pörögjön a biznisz. 70 éve csend van a világban, a nagyhatalmak kis helyi konfliktusokban kóstolgatják egymást. Korea, Kuba, Vietnam, Afganisztán, Irak, Irán, Ukrajna, most éppen Szíria a játszótér.
Gyakorlatilag letolt gatyával várni, hogy majd német, francia, angol, amcsi, olasz, török, spanyol hivatásosok megvédenek minket, ha szükség lesz rá, elég szánalmas, nem gondolod?

whale 2017.07.17. 05:46:28

@Bambano: Ezzel a hozzáállással, ami neked van, holnap felajánlhatnánk az országot a szomszédainknak, nem gondolod? Biztos nagyon örülnének neki, hogy különösebb erőfeszítés nélkül növelhetik a területüket és az erőforrásaikat. Mi meg majd megyünk mosogatni Liverpoolba, igaz? Hogy is szól a mondás? Gyáva népnek nincs hazája...

whale 2017.07.17. 06:03:31

@komisz_kölök: "Meg mindig varom, hogy elmeseljetek egy ilyen scenariot, ne csak a szorongasaitokat osszatok meg itt velem. Kinek, mikor, mi oka lenne megtamadni M.o.-ot, vagy az EUt. Halljuk."

Jóbarát, MINDEN ország abban érdekelt, hogy erősebb legyen, nagyobb gazdasági potenciállal rendelkezzen és ezáltal jobb életet tudjon biztosítani a polgárai számára. De mivel zárt ökológiai rendszerben élünk, véges erőforrásokkal, ez egy nulla végösszegű játék. Más szóval csak a másik rovására lehet fejlődni. Az megvan, hogy Trump papa mostanában fakadt ki, hogy a németek túl sokat exportálnak az USA-ba? Nyilván EGYELŐRE csak a szájkarate megy, aztán majd jönnek a szankciók is, nyugi. Védővámok, hasonlók. Ennek az útnak a vége eddig a történelemben mindig a háború volt és nem látom, hogy mitől lenne ez most másként.
Az oroszok imádnák, ha az EU szétesne nemzetállamokra és újra előkerülnének az évszázados sérelmek és az egymással acsarkodó országokat egymásnak ugrasztva, ők lehetnének a királyok a kontinensen. Meg is tesznek ezért mindent, amit csak tudnak. Ebben vagyunk pl. mi partnerek, sajnos...
A mi történelmünket a szomszédainkkal meg ismered, remélem, ezt talán tényleg felesleges ragozni. De abban bízni, hogy egy aláírt papír bárkit bármiben megakadályoz, elég vicces. Molotov - Ribbentrop paktum megvan?:)

komisz_kölök 2017.07.17. 06:59:12

@whale: szoval a pelda? Ami azzal kezdödik, hogy a nagyhatalmak a hatuk möge dugjak az atomarzenalt, es istenbiz nem fogjak hasznalni?

komisz_kölök 2017.07.17. 07:11:45

@whale: "A mi történelmünket a szomszédainkkal meg ismered, remélem, ezt talán tényleg felesleges ragozni."

Igen, ismerem. Veled ellentetben en osztrak, cseh, szlovak, szerb meg roman kollegak között dolgozom nap mint nap. Ha jol visszaemlekszem ukran kollegam is volt. Szerencsere sokkal normalisabbak, mint amit te gondolsz roluk. Pont azt akarjak, amit mas rendes ember. Nyugodtan elni, gyereket nevelni, boldogulni. Ja, es a fajtaddal ellentetben leszarjak a törtenelmet. Biztosithatlak, hogy nem kell nekik egy darab sem orbanlandbol.

Persze a paranoia komoly dolog. MInket mindenki utal, mindenki a mi verünkre szomjazik. Mondom, tölem elj igy, a te bajod. Sokan elnek legendak meg felelmek között. Jo szorakozast hozza.

" Ahhoz bizony nagyjából 100 évente le kell rombolnia MINDENT a rendszernek, hogy legyen mit felépíteni, pörögjön a biznisz." Az USA-ban miota nincs haboru? Kanadaban? Ausztraliaban?

"és nem látom, hogy mitől lenne ez most másként." -> Atomfegyverek? Hanyszor mondjam? A vilag megvaltozott. A te korodban talan nem könnyü feldolgozni, de probald meg atgondolni a szituaciot.

whale 2017.07.17. 08:25:40

@komisz_kölök: Igen, sajnos jól látod. Erre SINCS garancia. Csak reménykedhetünk, hogy sikerül elkerülni a globális pusztítást...
Ez persze nem jelenti azt, hogy BÁRMIKOR BÁRMELYIK proxyháború ne szélesedhetne világméretű konfliktussá. Ezt csak a magadfajta zsíragyú, jólétben elpuhult és elhülyült fogyasztóbirka gondolja így. A történelemmel ne foglalkozz, ne tanulj, bár mint tudjuk "a történelem az élet tanítómestere"...

whale 2017.07.17. 08:33:05

@komisz_kölök: "Igen, ismerem. Veled ellentetben en osztrak, cseh, szlovak, szerb meg roman kollegak között dolgozom nap mint nap. Ha jol visszaemlekszem ukran kollegam is volt. Szerencsere sokkal normalisabbak, mint amit te gondolsz roluk. Pont azt akarjak, amit mas rendes ember. Nyugodtan elni, gyereket nevelni, boldogulni. Ja, es a fajtaddal ellentetben leszarjak a törtenelmet. Biztosithatlak, hogy nem kell nekik egy darab sem orbanlandbol."

LOL. Most tényleg lemegyünk erre az egybites, földbuta szintre, hogy a jóskapista milyen rendes gyerek, nem akar háborút? Komolyan ez az érved, hogy ismersz pár csókát, akik valamilyenek? Be kell a seggnek szarni, bazmeg!:DDD
Ne haragudj, de ezek már olyan mélységei a szellemnek, ahová nem kívánlak követni...LOL

komisz_kölök 2017.07.17. 09:10:03

@whale: jovan akkor okoska. Üljel a faludban, aztan fantazialj a vilaghabururol. Beszeljetek meg a haverokkal a kocsmaba, hogy mennyire igazatok van, meg, hogy mindenki mindenkit utal.

Lehet hogy en csak par tucat szlovakot ismerek, es tudom, hogy le se szarjak a fajtadat, de te meg egyet sem, es ebböl tudod, hogy mind Mateszalkat akarja elfoglalni, mert az jo.

Latom elertünk oda, hogy erved nincs, a kerdesekre nem tudsz/mersz valaszolni, igy szemelyeskedni kezdesz. Mondom, nekem nyoc, te bajod, hogy parazva eled le az eleted. Biztos volt egy csomo barlanglako is, aki fasza gyerek volt, es nem adta fel a vadaszatot, mert az allattartas a " jólétben elpuhult és elhülyült fogyasztóbirka" nak valo. A vilag valtozik öregember. A fajtad lassan kipusztul, annyival is jobb lesz minden normalis embernek.

Nem ismersz, nem tudsz rolam semmit, de mivel nem ertek veled egyet, "zsíragyú, jólétben elpuhult és elhülyült fogyasztóbirka" vagyok.
Azert mielött a zsiragyuzasra nagyon rakattansz, elmeselem, hogy a varos ahol elek szerencsere lehetöve teszi a bicilizest. Miutan a meloba oda vissza 25kmt tekertem, meg van idöm, energiam, meg penzem elmenni sportolni. Söt a gyerekeimmel sportolni, olyan helyekre, ahova mucsajrol gondolni sem mersz. Szoval azert altalaban nem a hozzad hasonlo suttyo ötvenes magyar csavok szoktak nekem testtömegindexböl lecket adni.

Bambano 2017.07.17. 15:51:07

@whale: annyira nem akarod érteni, hogy mit beszélek, hogy az már fáj. szerintem ezt a direkt, erőltetett félremagyarázást be kellene fejezned, mert láthatóan nem érsz el vele semmit azon kívül, hogy égsz, mint a reichstag.

teszek egy utolsó kísérletet, egy példával.
elmentél nyaralni, épp vacsorázol, amior rátörnek a terroristák az étteremre, ilyen tűzerővel:
www.youtube.com/watch?v=XZ-EOg38t1o
www.youtube.com/watch?v=8RbL4PwTDsQ
www.youtube.com/watch?v=hm4nva8v_FY
ekkor te:
1. kiállsz a golyózáporba és öntudatosan szembenézel az ólommal, és közlöd, hogy nem vagy gyáva, van hazád.
2. elkushadsz és halottnak tetteted magad vagy megpróbálsz elsunnyogni.

ha az elsőt választod, akkor egyrészt hülye vagy, másrészt nézd meg ezt a filmet is:
www.youtube.com/watch?v=P2EQ0FlVks4

én biztosan a másodikat fogom választani. a sorkatonaság jelenleg és a jövőben is az első lesz.

szerintem a további ideológiai zagyvaságot már mellőzheted, nem lesz eredménye.

whale 2017.07.17. 16:09:04

@Bambano: Félrebeszélsz. A terrorizmus NEM katonai kérdés, hanem belügyi, nemzetbiztonsági, titkosszolgálati, rendőri. Nem erről beszélünk. Almát a körtével esete. Nyilván nem vagy annyire hülye, hogy ezt ne tudnád, tehát szándékosan terelsz, csúsztatsz...

whale 2017.07.17. 16:13:04

@Bambano: Az külön gyönyörű, hogy mesefilmekből veszed a példáidat. Tökéletes illusztrációk a véleményemhez az általános tunya, idióta életképtelenségről...:DDD

BiG74 Bodri 2017.07.17. 16:35:28

@whale:
A ll. Vh. -ban több százezer katonánkat küldtük az általunk akkor adható legjobb felszereléssel ( amúgy szar elavult vacakokkal) harcba. Senki nem vitatja, hogy próbáltak keményen,sokszor hősiesen harcolni, de értelme mennyi volt? Több százezer katonánk állt harcban, eredménytelenül, miközben elhullottak.
A viziónált ránk támadó haderő pedig szintén nem sorállomány lesz, hanem profi katonák.
A sorállomány alapja az állandó háborús fenyegetettség. Az állandó alatt a kialakult feszült, ingatag helyzet értendő, ahol a felek állandóan méregetik, tesztelik a másikat. A hidegháború, a trianon előtti revansista helyzet mind ilyen volt.

BiG74 Bodri 2017.07.17. 16:37:30

@Bambano:
Predator, Red, conan ? Te ez most komoly?

Bambano 2017.07.17. 18:13:05

@whale: nem is tudom, ki az életképtelen:
- én, aki nem hajlandó feláldozni az életét feleslegesen
- te, aki mindenféle ócska erkölcsi agymosás hatására akkor is beleállnál a golyózáporba, ha semmi haszna sincs.

whale 2017.07.18. 07:26:34

@Bambano: Az az életképtelen, aki nem képes magának saját életteret biztosítani, és ha szükséges, erővel megvédeni azt...

whale 2017.07.18. 07:27:54

@BiG74 Bodri: Ugyan, hagyjad már.:) Elhülyült, álomvilágban élő, nyálcsorgató idióta...:))

2017.07.18. 11:28:21

@Bambano: „hogy ahhoz, hogy jó katona legyél, fel kell készülni pszichológiailag arra, hogy ölj. Aki nem képes rá, hogy kárt okozzon egy másik embernek, az sem önvédelemre nem képes, sem honvédelemre”

Szerintem az, hogy egy ember képes-e ölni, az mindig körülmények függvénye. Mivel civilizált emberek vagyunk, erről mindketten csak elméleti síkon tudunk beszélni. Nyilvánvalóan a legtöbb emberben van egy alapvető morális értékrend, arra kódoltak gyerekkorunktól kezdve, hogy védjük segítsük embertársainkat, és ölni eredendően bűn. Amikor viszont a tét a saját életed, vagy a gyerekeid élete, gyorsan eljön ám az igazság pillanata! Ugyanezen logika mentén, a lövészárokban a golyózápor kellős közepén ülő ember gondolkodása is valszeg leredukálódik arra, hogy ha nem képes használni a fegyvert, akkor otthagyja a fogát, nincs középút. Egyébként ne legyünk naívak: nagyon sok embert most sem az tart vissza az öléstől, mert lelkileg képtelen rá, hanem mert elvették tőle a jogot –nagyon helyesen-, hogy önkézzel osszon igazságot. Különben úton útfélen hullahegyekkel találkoznál, egy szimpla elsőbbség meg nem adása is vérfürdőbe torkollna. A katona helyzete egy kicsit könnyebb: ő egyenesen fel van hatalmazva, hogy adott körülmények között –indokoltan- használja a fegyverét. Nem azért adtak neki tökig töltött AK-t, hogy dísznek lógjon vállán, hanem azért, hogy adott esetben használja. Ha úgy tetszik ez a feladata. Például, egy objektumot őrző katona egy figyelmeztetés, majd figyelmeztetőlövés után tüzet nyithat, (ha nincs más tüzet kell nyitnia) ha eme protokoll szerint jár el, senki nem fogja felelősségre vonni emiatt. Ha beengedi az illetéktelent az objektumba, hadbíróság. Amikor fiatalon bevonultam, és kiültem a toronyba le se esett baszki, hogy mi van rám bízva, csak most visszagondolva ver le a víz. De a szolgálati szabályzat azért komoly erkölcsi béklyótól szabadítja meg az embert! Egyébként nézzük meg mondjuk vietnámot, vagy méginkább a második világháborút, ahol besorozott amcsi civileket hoztak át európába harcolni, némi ideológiai képzés (pokolra a gaz gonosz nácikkal, aki amerika, és a demokrácia ellenségei) után nekik sem jelentett gondot nyírni az ellenséget. Hamár hollywoodi giccsfilmeket linkelgettek, akkor a legjobb példának a ryan közlegényt tudnám felhozni, ami még mindig a legtárgyilagosabbnak számít a témakörben. Nagyjából bemutatja, hogy a katonáknak az egész szolgálat egy megoldandó feladattá silányul, ahol az első számú direktíva: életben maradni, bármi áron.. Hát ennyit erről, papírvékony lehet a határ, hogy a civilizált emberből újra állat legyen.

„szarabb gazdasági teljesítmény mellett jobb tömeghadseregünk lesz, mint a 80-as években volt. hát nem lesz, nincs miből”

Lenne miből, azért látjuk, hogy semmi sem drága ha rongyrázásra kell költeni. Valamiért a katonaság erősítése nem cél.

„alaplövészeten kapsz 3 azaz három darab skulót, az nem kiképzés.”

Ez így van. Azért azt is hozzá kell tenni, hogy a sorkatonától sajnálták a lőszert, de ingyen odaadni iraknak egy percig nem haboztak:
www.origo.hu/itthon/20140821-loszerszalitmanyt-kuld-a-magyar-kormany-irakba.html

Ahogy az amúgy is szegényes magyar haditechnikát fű alatt az ukránoknak átjátszani:
index.hu/kulfold/2014/08/29/valami_nem_stimmel_eltuntek_a_magyar_tankok/

2017.07.18. 11:52:18

@komisz_kölök: "Persze a paranoia komoly dolog."

Ne keverjük már a paranoiát az egészséges előrelátással, ami ráadásul múltbéli tapasztalatokon nyugszik. Attól hogy a lehetőségeidhez mérten mindent megteszel, és próbálsz felkészülni várható, és előre nem látható dolgokra, nem paranoia, hanem felelős viselkedés. Biztos vagyok benne, hogy minden nap hét lakatra zárod a lakásod/házad ajtaját, használsz risaztót, és van ingatlanbiztosításod is, annak ellenére, hogy se földrengéssel, se betörőkkel még nem találkoztál eddig. Akkor ez most paranoia?

BiG74 Bodri 2017.07.18. 12:25:20

@Jankove:
Ez az ölni, nem ölni azért nem teljesen így van. Nem tudom hol olvastam, talán a Csata arcában, hogy tény, a katonák jelentős része képtelen, legalábbis az első esetekben arra, hogy szemtől-szembe lelőjön valakit. A kidugom az ak -t és elrittyentem a tárat valamerre, az megy mindenkinek, de a célzott, gyilkos lövés nem. Waterloo -t hozták példának. A szemben álló sorfalak, csak akkor kezdték egymást tizedelni, mikor a lőpor füsttől már alig látták egymást, az első két sortűz látványosan nem ért semmit, álló soroknál, a frissen sorozott és kiképzett egységeknél. A veteránok már hatékonyabban gyilkolták egymást.
Lőni megtanulni és ölni megtanulni az két teljesen más dolog. Bár ha már valakit sorozunk azt illene komolyan megtanítani pontosan, hatékonyan, takarékosan használni a fegyvereit.
Emberek vagyunk, mindig készülni kell a konfliktusokra, de mindig a kor kihívásainak megfelelően. A kötelező sorkatonaság elavult, drága, felesleges képződmény.
A honvédelem viszont soha nem lesz az. Én 43 évesen is elmennék önként, hogy modern haditechnikai eszközökre kapjak kiképzést, hogy alkalom esetén hasznomat vegyék, de sorkatona nem lennék, és nem is voltam. Anno inkább önként jelentkeztem mélységi felderítőnek, mintsem kaszárnyai csikkszedő, fűfestő hagyományőrző legyek, de a főiskola, ,majd az egyetem révén elkerültem a sorkatonaságot, később pedig egy csúnyább pattanással is kizárták az embert.

komisz_kölök 2017.07.18. 13:24:40

@Jankove: a kerdes az, hogy mennyit költesz ezekre a dolgokra? Te a fizetesed ket szazalekat stabilan a lakasod biztonsagi rendszerere költöd? Inkabb, mint hogy a gyereked oktatasara, meg az egeszsegedre költenel?

komisz_kölök 2017.07.18. 13:29:18

@whale: az elöbb rakerestem, hogy mennyi a NATO vallalas, es veletlenül pont ezt talaltam:

www.nytimes.com/2017/05/26/world/europe/nato-trump-spending.html

Ha jol emlexem, te vergödtel, hogy a NATO majd jol nem ved meg, mert nem fizetjük a ket szazalekot.

"Are NATO nations violating a rule?
No. The 2 percent standard is just a guideline, not a legally binding requirement. In 2006, even as the United States was increasing military spending because of the wars in Afghanistan and Iraq, European allies were shrinking their military spending. NATO defense ministers that year adopted a guideline suggesting that each spend the equivalent of 2 percent of its annual economic output on its military — but it was a target, not a rule, and not endorsed by heads of state.

Only in 2014, after Russia annexed Crimea and intervened militarily in eastern Ukraine, did NATO leaders meeting in Wales agree to the 2 percent standard, and even then they urged members to “move toward” that goal by 2024, still seven years away."

Tuco Ramirez 2017.07.19. 10:29:59

@Bobby Newmark: Én meg azt szeretem amikor személyeskednek velem olyanok akik semmit sem tudnak rólam. 8 évet szolgáltam egy ismert európai zsoldoshadseregben. Mára nyugdíjas vagyok mert ott ennyi szolgálati idő után nem csak állampolgárságot, hanem nyugdíjat és életfogytig tartó szállást is kap az ember.
Haha, most nem mondtam igazat, de éppen úgy igaz is lehet, igaz?

Szűklátókörűségre vall, hogy nem tud elvonatkoztatni a fegyver fogalmától.
Segítek. Nem csak a kézifegyver fegyver, hanem például egy légelhárító rakéta is, de fegyvernek nevezhetjük a hírszerzést és a politikát is. Nekem azt tanították, az ember sosem fegyvertelen mert a legveszélyesebb fegyvere mindíg nála van. Az emberi agy.
Szóval, milyen messze kell lenniük, hogy tettekre ösztönözzön?

Tuco Ramirez 2017.07.19. 10:35:37

@bandigyerek: Megírom önnek is.
Szűklátókörűségre vall, hogy nem tud elvonatkoztatni a fegyver fogalmától.
Segítek. Nem csak a kézifegyver fegyver, hanem például egy légelhárító rakéta is, de fegyvernek nevezhetjük a hírszerzést és a politikát is. Nekem azt tanították, az ember sosem fegyvertelen mert a legveszélyesebb fegyvere mindíg nála van. Az emberi agy.
Szóval, milyen messze kell lenniük, hogy tettekre ösztönözzön?

bandigyerek 2017.07.21. 17:29:42

@Tuco Ramirez: Hát ebből már nem jön ki jól, polgártárs...az emebri agy csak annyira fegyver, mint egy műanyagkanál: Alapvetően nem ártó szándékkal jött létre, de az ember alapvető tlálékonysága, ha ölésről van szó, képes felruházni egyszerű tárgyakat is a pusztítás képességeivel. Viszont egy Pathfinder, vagy egy AK-47-es semmi másra nem jó, csak ölésre, hiszen ezért hozták létre. Nem keverjük már az alapvető fogalmakat...

Tuco Ramirez 2017.07.24. 09:31:26

@bandigyerek: Nem tetszett válaszolni az eredeti kérdésre.
Milyen messze kell lennie a számára fenyegetést jelentő ellenségnek ahhoz, hogy érdeklődni kezdjen melyik a fegyverek veszélyes vége?

bandigyerek 2017.07.25. 17:04:17

@Tuco Ramirez: Értelmezhetően megfogalmazott kérdésre szívesen válszolok... Kinek a számára, ki kezdjen érdeklődni? Vagy hogy?
süti beállítások módosítása