Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

5 remek kormánykritikus dal

2017. augusztus 19. - A te embered

Az köztudott tény a magyarokról, hogy igen nagy létszámban szoktak részt venni különböző internetes szavazásokon, ahol hazai érdekelt van, ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a kormánykritikus paródiavideók kategóriájában is az élen vagyunk. Egyáltalán nem volt könnyű feladat összegyűjteni 5, számomra kiváló Fidesz-ellenes nótát, tekintve, hogy a műfajban meglepően sok együttes és egyéni szerző is képviselteti magát. Kinek nagyobb, kinek kisebb népszerűsége van, de egy közös bennük: "a maguk magyaros módján" felvették a harcot Orbánékkal szemben.

 

Adam's Sound Invasion - Hittem neked oly sokáig Viktor

 

Angliában mosom majd a tányért

S ha rád gondolok földhöz is verem

És bár édesanyád biztos derék asszony

Néha lesz, hogy őt emlegetem

Számomra talán az első helyet foglalja el az Adam's Sound Invasion parádés dala, a Hittem neked oly sokáig Viktor, mely a '30-as, '40-es évek cigarettafüsttől bűzölgő szórakozóhelyeinek hangulatát idézi meg, pláne, hogy a dalt maga "Szérey Kazimir" énekli, a kísérő pedig a "Mátra Zenekar."

Maga a videó is nagyon profi annak ellenére, hogy ezúttal képet nem látunk, csak Kazimir hangjában fürdőzhetünk. Még a régi lemezek lejátszása után hallható sercegés is megvan, illetve a szóhasználat is tökéletesen illeszkedik abba a korba. (Egy-két kivételtől eltekintve, ezt majd hallani fogjátok.)

Kazimir a dalban elkeseredését fejezi ki amiatt, hogy hat éve várja a csodát, de csak nem jön el, a végső lehetőséget pedig az elvándorlásban látja. Valódi problémáról beszél, de közben olyan stílusban, hogy nem lehet nem sírva nevetni rajta. 

 

Apa Zenél + WNTS: Magyar vagyok

Mindenki érzi és mindenki mondja,

Isten tenyerén a magyarokat hordja

A magyarok hangja el nem fogy,

Magyar vagyok ezért tudom hogy

Mindenki magyar e földtekén,

Mindenki magyar, de főleg én.

A magát közepesen szar humoristának tartó Pataki Balázs az interneten tért vissza stand-upos visszavonulása után, az Apa Zenél művésznévvel pedig első dala, a Baszódjál meg KDNP akkora siker lett, hogy egyből fel is kellett lépnie vele. Az egymilliós hallgatottságú remekmű után több dala is készült, volt viszont egy különösen fontos, bár kicsit komolyabb hangvételű nóta a WNTS nevű, szintén kormánykritikus bandával közösen: a Magyar vagyok egy meglepően érett és a legtársadalomkritikusabb száma, ami tűpontossággal gúnyolja ki a "Szíriuszról jött magyarok" mesében hívő embereket, akik magyar nemzetiségük által felhatalmazva azt gondolják, hogy a világ trónján ülnek, és ők határozzák meg, ki az árja nép.

 

WNTS - Köszmédia

Akkor amikor, 

Olyan, amilyen,

Díszlet van, de tartalom nemigen,

Nyithattunk volna 11 klinikát,

De bazdmeg a kritikád,

80 milliárd!

A Köszmédia az a szám, amire a teljesen részeg, magukról sem tudó Fidelitasosok is simán buliznának, annyira cool és lendületes stílusa. De nemcsak ennyiből áll a WNTS dala, baromi hatásos szövegeket nyomnak megállás nélkül, alig tudtam kiválasztani egyet. Elég nehéz lehetett bemutatni az M1 összes kínos bakiját három percben, de a WNTS tökéletesen megoldotta: van itt ugráló képernyő, Timi, akit bár a műsorvezető hall, a közönség nem, illetve az időjós, aki szerint éjszaka is napsütés várható. Hiánypótló alkotás!

 

Erzsébet brutalvány: Simicska és a régi csibészek

Közel volt egy grund

Mindig ott voltunk

Vagy messze

Elcsavarogtunk

A kék ég alatt

Ránk sütött a nap

Rágcsáltuk a tökmagokat 

Az Erzsébet brutalvány elég régóta szerves részét képezi a magyar politikai remixeknek, ezúttal pedig Simicska, Áder, Kövér és Orbán nagy barátságát mutatja be ez a másfél perces videó, az Omega után szabadon. Bár maga a dalszöveg nem annyira erős és vicces, mint az előzőek, de a grafika és a profizmus itt minden eddigit überel. Látunk itt szintis Kövér Lászlót, focizó Simicskát és gitározó Lázárt. Már ezért megérte.

 

Ricsárdgír - Mindenki boldog

És elhiszek bármit, amit mondtok

Magyarországon mindenki boldog!

Néhány napos dalról van szó, az internet népe viszont egyből felkapta és lassan eléri a nyolcvanezer megtekintést is. Maga a klip láttán egyszerre éreztem azt, hogy ez valami irdatlan nagy hülyeség és egyszerre azt, hogy lehengerlő királyság. Talán a kettő között van valahol. Az elborultságáról meg annyit, hogy feltűnik benne Marty McFly, Doki, a fiatal, szakállas Orbán és egy furcsa narancsos rezesbanda is.

Végezetül egy kommentelőtől idéznék, ő foglalta össze a legjobban a Ricsárdgír dalát:

Hallgathatatlan, szutyok underground zene, ötletesnek szánt, de keményen liberális klip.

 

2017. 08. 19.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr1912762636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.19. 15:11:57

Izzadságszagú szánalom, erre pazarolják Soros gazda pénzét?

2017.08.19. 19:48:38

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Gazdád csak neked van. Amúgy meg mi a faszért nézed, ha nem tetszik?

2017.08.19. 20:34:49

@Ylim: Ahhoz, hogy véleménye lehessen, talán nem árt megnézni. (Tudod, az előítélet a rasszizmus zigótája)

axolotl77 2017.08.19. 20:43:57

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Mert akinek a tiédtől eltérő véleménye van az csakis egy mocskos gazember lehet, ugye?

VaradiJanos 2017.08.19. 23:09:02

@Ylim: nehéz eldönteni, hogy tetszik-e vmi ha nem nézi meg az ember

$pi$ 2017.08.20. 06:26:43

"Angliában mosom majd a tányért
S ha rád gondolok földhöz is verem"

Pedig csak magadat okolhatnád öreg. Miért nem tanultál? Ha lett volna eszed, hogy tanulsz valamit, amire kereslet van, akkor nem mosogatócsicska lennél és nem lennél ennyire megkeseredett. Lehet, hogy akkor is külföldön élnél, de jobban és akkor legalább joggal szidnád a rendszert.

Merthogy ez a "kint sem vittem semmire, de itt jobb senkinek lenni" azért nem olyan erős érv ám!

2017.08.20. 06:39:00

@$pi$: Látom tudatlan, buta és ostoba is vagy. Csak hogy tudd, aki kint mosogat, annak a java része fiatal, iskolázott és nyelvet--nyelveket s beszél.
És te mit is tudsz ? És ezt a seggnyaláson, a soros csicskázoson kivüli lakájkodásra értem. Igaz ahhoz nem kell nyelvtudás, csak nyelv amit te mindig használsz . Mert a lényeg ez, , ostoba arschloch !

$pi$ 2017.08.20. 07:05:47

@jános515: "Csak hogy tudd, aki kint mosogat, annak a java része fiatal, iskolázott és nyelvet--nyelveket s beszél. "

Tényleg? És ezt mivel gondoltad bizonyítani?

"És te mit is tudsz ?"

Iskolázott vagyok és beszélek nyelveket. A mai világban ez az alap. Amúgy én programozásból élek. És te?

Aegopolis2 2017.08.20. 08:15:38

@$pi$: Ha azt írta volna, hogy térdszalagot műt Angliában, az épp ennyire életszerű lenne, csak nem jön ki a rím. Szerintem nem nagyon sikerült megfognod a mondandó lényegét.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.20. 09:01:22

@$pi$:

Dühös, mert élete álma az volt, hogy média-balneológia szakos diplomájával elhelyezkedik egy Soros által fizetett teljesen független és civil intézetbe, ahonnan szidhatja Orbánt, de nem vették fel őt. Így haragszik Orbánra.

Az ilyenekről mindig a Fawlty Towers egyik jelenete jut eszembe, ahol Mr. Fawlty szidni kezdi a kormányt, mert saját hibájával beverte a fejét a recepciós pultba.

axolotl77 2017.08.20. 09:01:24

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Izzadságszagú szánalom, erre pazarolják Soros gazda pénzét?"
Most komolyan? Magyaráznom kell a saját soraidat? Kisegítős tanári munkára nem vagyok felkészülve.

midnightcoder2 2017.08.20. 09:03:05

Na te büdös kulák, akarsz-e hallgatni csasztuskát ?

axolotl77 2017.08.20. 09:05:53

@VaradiJanos: Sajnos ismerem a ténykedését. Ahol egyetlen kormánykritikus hang feltűnik, ott ő aktivizálja magát. Nem tudja elfogadni, hogy egy demokráciában (amennyiben ez még az) lehetnek ELTÉRŐ vélemények is.
Nem is tudom, hogy ha ez a jóember ennyire ráér, dolgozik-e mellette bármit is.

$pi$ 2017.08.20. 09:16:19

@Aegopolis2: "Ha azt írta volna, hogy térdszalagot műt Angliában, az épp ennyire életszerű lenne, csak nem jön ki a rím. Szerintem nem nagyon sikerült megfognod a mondandó lényegét."

Életszerű lenne? Ha orvosi diploma nélkül térdszalagot műtene? Mióta műtenek mosogatófiúk térdszalagot?

Egy ismerősöm most jött vissza fél éves külföldi munkáról. Keményen melózott, félretett valamennyit. Örül neki. Jó. Nem mondtam neki, hogy én itthon, a saját nappalimba melózva többet teszek félre egy hónap alatt. Hát erről beszélek: tanulni jobban megéri mint külföldre menni, tenni valamit a sorsod javításáért többet ér, mint orbánozni.

Amúgy meg az orvosok mióta is keresnek többet nyugateurópában mint nálunk? Hatvanas évek? Ötven éve? Akkor milyen messze menő következtetéseket tudsz ebből levonni az elmúlt hét év gazdaságpolitikájáról? Én nem a jelenlegi politikát védem, csak jelzem, hogy a következtetéseket nem támasztják alá a tények.

$pi$ 2017.08.20. 09:21:22

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Az ilyenekről mindig a Fawlty Towers egyik jelenete jut eszembe, ahol Mr. Fawlty szidni kezdi a kormányt, mert saját hibájával beverte a fejét a recepciós pultba. "

Egyszerűen csak felületes, érzelmek, féligazságok, közhelyek alapján véleményt nyilvánító emberekről van szó. Lehet szidni a kormányt, mindegyiket lehet. Persze!

Az alapvető kérdés viszont nem az, hogy egy tökéletes, nirvánához hasonló, csodálatos világhoz képest (ahol három év alatt felzárkóztunk volna a hatvan éve gyorsabban fejlődő nyugateurópához) akarod -e igazítani az érveidet vagy valós tényekre akarod alapozni, amit mondasz.

midnightcoder2 2017.08.20. 10:12:56

@kvadrillio: Mondjuk a kivándorlás oka alapvetően az a szarabb életszínvonal amit a szocializmus alapozott meg, és a gengszterváltás rablóprivatizációja teljesített ki. Csak a cuculizmusban eleinte lelőtték a határon azt, aki disszidált, később csak a családja szívta meg, végül pedig már mehettél, csak szinte lehetetlen volt munkavállalási engedélyt szerezni.

Ez az EU-ba lépés után változott meg, plusz egyre több fiatal beszél nyelveket, plusz a netnek hála kb. csak az nem tudja hogy hogyan kell kinn elhelyezkedni akit nem érdekel, és csak az nem tudja hogy kinn 4x annyit kaphat a melójáért aki analfabéta. De ez a 4x-es szorzó végig megvolt kb. az 50-es évek óta, sőt igazából ma jóval kisebb az életszínvonalbeli különbség mint mondjuk a 90-es években.

Proud Mary 2017.08.20. 10:19:28

hú ezek nagyon szánalmasok (igen, ha a "demokratákról" szólna, akkor is ezt mondanám)

Andy73 2017.08.20. 10:24:22

Ha valaki mosogatásból él, akkor nem szerencsés földhöz vágni a tányért, mert nem sokáig fogják alkalmazni sehol sem. Nem fogják megkérdezni, hogy miért csinálta. És ha tényleg ezzel indokolná, elég furcsán néznének rá.
Egyébként elképzelve a szitut, érdekes lenne egy olyan klip, amelyik egy ilyen jelenetet mutatna. Kiváncsi lennék az angolok reakcójára. Nem valószínű, hogy ismernék a magyar politikusokat, ahogy a magyarok sem sok külföldit tudnának felsorolni, főleg a távoli, kisebb országok közül - szerintem még a szomszád országok vezetőit sem tudnák.

A te embered · bumerang19.blog.hu 2017.08.20. 10:38:38

@Andy73: Drága uram, elmagyaráznád most miről beszélsz?

tireless treehugger 2017.08.20. 10:45:25

@midnightcoder2:

Bármikor lehetett disszidálni, pl az ibusz szervezésében 1 hetes müncheni/római út. Hét elején leadták a bevándorlási kérelmet 3-4 célország képviseletén, pénteki visszaindulás előtt megvolt a válasz, a visszaúton már félig üres busz jött.

Vagy triesztnél átsétáltál és aztán onnan tovább, de isztambul beirut és tel-aviv is kilépési pont volt.

És voltak ügynökök és fejvadászok, a legjobbakat egyéni ajánlattal keresték meg, kész picsa meleg málé landoltak a megállapodott új életben.

Munkavállalásit nagyon sok ország adott, aztán idővel bevándorlási ügyvéd elintézte az új állampolgárságit.

Az egyetlen kivétel hogy most az iskolázatlan és leszakadt is mehet és ugyanúgy befogadásra talál. Ez meglátszik a számokon is, a kommik alatt átlagban évi 20ezer elvándorló volt, (75 után évekig 40.000!!!) ma ez sokszorosa és egyenlőre gyorsul.. Viszont nem csak a lehetőség miatt mennek mert az úniós kivárdorlás 2004 óta lehetséges és csak 2009-2010-ben indult el a nagy roham, szóval én úgy gondolom hogy az otthoni nyomás növekedett meg, indulj már nem látod hogy nem kellesz!!!.

Akkor is és most is egy biztonsági szelepként működik, az elégedetlenek szétrúgnák a rendszert.

$pi$ 2017.08.20. 10:57:46

@tireless treehugger: "Bármikor lehetett disszidálni,"

Mesélj még öregem, hát persze. Igaz, hogy ha kicsit nem tetszett a pofád, akkor útlevelet sem kaptál, nemhogy kinn maradhattál. Főleg, ha valaki megsejtette, hogy mire készülsz, mert akkor a nagy utazási terveknek hamar vége volt. Nem tudom elképzelni, hogy lehet olyan ostoba valaki, hogy azt állítja a 70-es években épp úgy ki lehetett menni, mint most.

eßemfaßom meg áll 2017.08.20. 11:02:47

@tireless treehugger: "az úniós kivárdorlás 2004 óta lehetséges és csak 2009-2010-ben indult el a nagy roham"

Azért némi köze annak is van az emelkedéshez, hogy 2011-ben lett teljesen szabad a német-osztrák munkavállalás.

"Akkor is és most is egy biztonsági szelepként működik, az elégedetlenek szétrúgnák a rendszert. "

Ebben az a vicces. hogy Magyarorszáról kevesebben mennek ki külföldre mint a térség többi országából szóval ezek szerint itt utálják legkevesebben a rendszert

GMS 2017.08.20. 11:05:54

@$pi$: tudod, az a helyzet, hogy en pl ezt a mosogatos nepesseget nem ismerem. Minden ismerosom a szakmajaban dolgozik kint, vagy esetleg nem dolgozik, mert a ferje fizetese is eleg, igy gyerekeket terelget (s sajatjait), Van olyan is aki vegzettseg nelkul modellkedett, vagy jol meno ertekesito lett. Szoval ez a mosogatas valahogy megragadt a fejekben, mintha egesz Anglia egy kozkonyha lenne. Vicces, de nemsok intelligenciat, kepzeloerot feltetelez, es meg annal is kevesebb koze van a valosaghoz. Vszont a kinti fizubol sokkal lazabban elnek, osszeraknak pikk-pakk egy eletet, lakassal (nem alberlet, sajat), kocsival, nyaralassal. Ja, es meg az itthoniakat is tamogatjak. Tovabba, ha nem lenne, aki mosogat, akkor te se tolhatnad be a nagy arcod a fancy ettermekbe, mert bizony meg egy Michelin sef se tud egy ettermet egyedul uzemeltetni. Lenezed a mosogatot, az utcaseprot, a szemetest, a tuzoltot, es folytathatnam a sort mindazokkal, akinek nincs diplomaja (ez egyebkent mindenhol a vilagon a tobbseg) , de ha hirtelen kiesne a melojuk, akkor azt megerezned te is. Egy tarsadalom nem diplomasok tomegebol all, es mindenki munkajat meg kell becsulni.
Bircat meg hagyjatok beken. Hisz vmi szorakozas is kell, na. O egy kedves, oreg, konzetvativ konyvelo neni, akinek a mellbosege mar nem ellensulyozza a uszogumijai meretet es almaban megint fiatal es Vityesz udvarol neki. :)
A klippek egyebkent jok, lenyegretoroek. Zeneileg lehet rajtuk vitazni, de itt pont nem a zene a lenyeg, hanem a szoveg, meg a kepek.

Andy73 2017.08.20. 11:06:18

@A te embered: Olvasd el a cikket, amelyiket kommentálunk. Hátha akkor rájössz.

Andy73 2017.08.20. 11:08:48

@A te embered: Most látom, hogy te vagy a cikk szerzője. Már tényleg nem emlékszel rá, hogy mit írtál?

A te embered · bumerang19.blog.hu 2017.08.20. 11:11:14

@Andy73: "Elolvastam", de még mindig nem értem. Te most csak viccelődsz azzal, hogy komolyan veszed ezt a tányértörős szöveget vagy tényleg így gondolod?

midnightcoder2 2017.08.20. 11:36:22

@tireless treehugger: Eleve nem mindenkit engedtek. Pl. a 80-as évek elején még a szocialista országba utazáshoz is a munkahely javaslata kellett. Anno az első Csehszlovákia-Lengyelország utunkra a szüleimnek nem is nagyon akarták megadni, pláne mert hogy engem is vittek, és egész családot nem szívesen engedtek ki. Eleve, minek akarnak az elvtársak külföldre menni ? Mondom, ez saját tapasztalat.

Anno a gengszterváltás után amikor a számítóközpontok bezártak, én is filóztam a külföldre menésen. Huszonéves voltam, szoftverfejlesztő, volt némi angol nyelvtudásom is. De fogalmam sem arról, hogy mit is kellene csinálni, hogy kell kinn munkavállalást intézni, melót találni, szállást keríteni. Próbáltam olyan cégnél elhelyezkedni, ahol volt lehetőség a külföldi kiküldetésre, de azt láttam, hogy szó szerint ölni kell egy ilyenért.

Ma már ez egy "picit" egyszerűbb a mai fiatalnak.

Andy73 2017.08.20. 11:38:43

Miért, nem komoly a cikk, vagy a dal? Mégsem akar senki tányért törni? És senki sem Viktort okolja a kudarcaiért? Csak úgy dalolgat, össze-vissza?
Lehet, hogy tényleg félreértem, de senki sem jelezte, hogy csak viccel, mint a Sas Józsi vagy a Hócipő.

VaradiJanos 2017.08.20. 12:37:07

@jános515: és miért mosogat kint? Mert nincs szükség ott sem kommunikációs managerre, genderszakértőre vagy hulladékgazdálkodási pr-esre?

$pi$ 2017.08.20. 12:57:25

@GMS: "tudod, az a helyzet, hogy en pl ezt a mosogatos nepesseget nem ismerem. Minden ismerosom a szakmajaban dolgozik kint"

Okés, akkor ez mot egy kicsit mellé ment. A mosogatós csávóról írtam és arról, hogy mia csodáért nem tanult, akkor nem kellene mosogatnia. Te azt írod, hogy ezeket nem ismered... jó... és?

"Vszont a kinti fizubol sokkal lazabban elnek, osszeraknak pikk-pakk egy eletet, lakassal (nem alberlet, sajat), kocsival, nyaralassal. Ja, es meg az itthoniakat is tamogatjak. "

Anglia melyik részén raktak össze pikk-pakk egy lakást? Mennyibe került az a lakás? Mennyi volt a keresetük? Még egyszer mondom, én éveken keresztül dolgoztam kint, jó szakmában, de azért erre kíváncsi vagyok, mert ez megintcsak elég meseszagú.

Nick a banya 2017.08.20. 13:16:38

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: az egész bandátoknak volt, most meg már szidjátok. Az állatok nem szarnak a saját ételükbe, ti bezzeg...

tireless treehugger 2017.08.20. 13:44:00

@$pi$:

Ha nagy pofág volt akkor még kérni sem kellett az útlevelet. Mondjuk nagy pofára nem azt értem hogy 8 általánossal a kocsmában hőbörög, az olyat csak pofánvágták. A rendszer nagyon tisztelte és félte az értelmeset, ha menni akart akkor mehetett.

Csak úgy általában: semelyik rendszert nem érdekli hogy a buta ugribugrik mit csinálnak, nekik elég a kalács vagy korbács. viszont az értelmesekre szükség van, őket nem lehet sem ütni sem lefizetni, ütni azért nem mert a maradék elveszíti a hitét a rendszerben lefizetni pedig nincs miért nem pénz kérdés.

Legközelebb válasz előtt gondolkodj, vagy ha az nem megy, várj egy-két órát hátha elmúlik a marhaság írási ingered. Arról nem tehetsz hogy nem élted meg, viszont ez újabb indok a csöndben maradásra.

$pi$ 2017.08.20. 13:56:58

@tireless treehugger: "Ha nagy pofág volt akkor még kérni sem kellett az útlevelet. Mondjuk nagy pofára nem azt értem hogy 8 általánossal a kocsmában hőbörög, az olyat csak pofánvágták. A rendszer nagyon tisztelte és félte az értelmeset, ha menni akart akkor mehetett."

Hát persze, ez is hihető. Azért volt aknazár, nyomság meg éleslőszer a határon, mert amúgy útlevelet még kérni sem kellett.

És mondcsak, mégis, ennek mi volt a menete? Bementél a rendőrségre útlevelet intézni... ó, nem, hát még kérni sem kellett. Egyenesen a rendőrség jött hozzád, hogy "hoztunk egy útlevelet kovács elvtárs"...

"Legközelebb válasz előtt gondolkodj, vagy ha az nem megy, várj egy-két órát hátha elmúlik a marhaság írási ingered."

Hagyjuk szerény személyemet, azokról mesélj, hogy a Kádár rendszer alatt még útlevelet sem kellett kérni mégis itthonmaradtak az emberek. :D Azon olyan jókat kacarásztam. Figyelj! Szülinapi zsúrokat is vállalsz?!

"Arról nem tehetsz hogy nem élted meg, viszont ez újabb indok a csöndben maradásra. "

Hát sajnos megértem. Nekem kellett menni a munkahelyemen a személyzetishez, aki pont olyan hazudós tajparaszt volt mint te. Aztán szépen vájkált egy kicsit a magánéletemben, hogy miért is akarok én külföldre menni, mik a céljaim.

A csönbe maradásról meg annyit, hogy annak a világnak, amikor ti mondtátok meg ki maradjon csönbe vége van. Akárhogy is szeretnéd szépíteni a te általad fényezett rendszerben nem azért maradtak itthon az emberek, mert jól érezték magukat, hanem azért, mert embereket lőttek hátba a határon.

Ja és még egy: arról mesélj, hogy aki disszidált az mindenét elveszítette, mert ha előtte eladta a házát, akkor lebukott, ha itthagyta, akkor meg vitte az állam. Meg arról, hogy egész családokat nem nagyon engedtek ki egyszerre! Ezekről regélj!

Ekrü 2017.08.20. 14:05:03

@tireless treehugger:"A rendszer nagyon tisztelte és félte az értelmeset, ha menni akart akkor mehetett."-Szerintem te olyasmiről beszélsz amit nem ismersz.Mert ha ismerted volna és benne éltél volna nem beszélnél ilyen baromságokat.A 60-as években születtem és hidd el nem terítettek vörös szőnyeget azok elé akik menni akartak még a 80-as években se,nemhogy előtte.

midnightcoder2 2017.08.20. 14:14:44

@tireless treehugger: Szerintem sem élhettél abban a rendszerben. Egy diktatúrának nemigen volt félnivalója egy szál értelmiségitől. Ha valaki nagyon kivívta a rendszer ellenszenvét, a KGB simán kinyírta még nyugaton is, az országon belül pedig kb. azt csináltak vele amit akartak. Ez max. a 80-as évek közepe tájától változott valamelyest, de ott is legfeljebb a nyugati kapcsolatokkal rendelkező értelmiség esetén.

közép dunántúli régió 2017.08.20. 14:54:47

@$pi$: a kommentelő bizonyára Halász Péterékre vagy Baksa-Soós Jánosra gondolt, akiknek tényleg nem kellett útlevél, szabályosan kiebrudalták őket az országból.

tireless treehugger 2017.08.20. 15:05:27

@eßemfaßom meg áll:

A magyarok későn indultak meg, a lengyelek már a csatlakozás után egyből aztán a románok is hasonlóan. Mert náluk rossz volt nálunk meg még sokat bántott medgyessi-gyurcsány-bajnai is élhetőbb volt mint most. (egy mentség van a válság, de ez nem mentség mindenre!!!!)

>>Ebben az a vicces. hogy Magyarorszáról kevesebben mennek ki
>> külföldre mint a térség többi országából szóval ezek szerint
>>itt utálják legkevesebben a rendszert

Én ezt másképpen látom. Nem az egyén utálja a rendszert hanem a rendszer zárja ki a neki nem tetszőket. Az egyén csak életlehetőséget életminőséget akar, a rendszer viszont megtagadja tőle. A határátkelő blogot olvasgatom, meg a kollégák ismerősök rokonok barátok elbeszéléseiből nekem az jön le hogy a legfontosabb elindító tényező a munka/munkahely. Lehet hogy utálja a rendszer de amíg jut hely neki a nap alatt addig hajlandó tűrni. Viszont ahogy a rendszer felrúgja az élni és élni hagyni elvet menekülőre fogja és aztán már vissza sem tér. Az pedig vitathatatlan hogy a legújabb rendszer mindent megtesz a neki nemkívánatosak elüldözésére.

A mostani rendszer nagyon törékeny, borzasztó társadalmi átalakítás történik, régen ilyen esetekben bebörtönözték-kivégezték az ellenállás tagjait szimpatizánsait. Most elüldözik őket, így nem kell külföldi beavatkozástól tartani. (egyelőre)

tireless treehugger 2017.08.20. 15:28:41

@Ekrü:

Ha 60-as vagy akkor nem ismerhetted a nehéz időket, 65-66-ra megszűnt az ideológiai harc, kiengedték a gyeplőt és kinyitották a határokat.

Kikérte a nyugati útlevelet, benne a gyerekei képével, előkészült, befizette a 3.000 ft/fő buszos utat, a határőr sok sikert kívánt neki.

A kádár rendszer nem véres volt hanem óvatos, a belső nyugalom volt a legfontosabb, és ennek tökéletesen megfelelt, mindig akadt lehetőség a póráz és nadrágszíj lazítására.

Azt hiszem sok filmet néztetek, csak óvatosan azokkal, mert a sokszor ismételt filmek áltai beültetett memória felülírja a megtapasztaltat.

tireless treehugger 2017.08.20. 15:35:36

@midnightcoder2:

A rendszer nem nyírt ki egy sima ellenállót. Az árulókat nyírták ki, akik a felső körből dobbantottak, de rájuk más törvények vonatkoztak, amúgy is felesküdtek, a szovjet doktrína pedig az árulók kivégzését írja elő.
Ugyanúgy nem kérdezte hogy "minek neki útlevél"?, háttérinformációt pedig mindenkiről gyűjtöttek.

midnightcoder2 2017.08.20. 15:51:50

@tireless treehugger: A szüleimet kérdezték, pedig nem voltak sem ellenállók, a felső körbe pedig messze nem tartoztak. Hidd el, a rendszer a sima polgárok távozását sem igazán szerette volna, nem véletlenül volt az a csúnya nagy vasfüggöny. Ha nem lettek volna lezárva a határok, így is kiürült volna az ország. A rendszer vége pedig ugye a pán-európai piknik volt.

Nick a banya 2017.08.20. 15:51:54

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: inkabb hogy a kepmutatok es koponyegforgatok szerzodese.

Nick a banya 2017.08.20. 15:53:11

@Nick a banya: marmint kedvezmenyezett oldalrol, a masikrol miert lenne az, Soros biztos nem gondolta, hogy a kutya abba a kezbe harap, amelyik enni adott neki

$pi$ 2017.08.20. 16:07:17

@tireless treehugger: "Viszont ahogy a rendszer felrúgja az élni és élni hagyni elvet"

Úgy konkrétan mit értesz ezen? Nem hagy élni a rendszer? Hogy csinálja ezt? Én kiváltottam a vállalkozást, reggel bementem az irodába, 11 óra körül már tudtam számlát kiállítani. Azóta befizetek havonta 50 000 forintot és békén hagyjuk egymást. Be van állítva a bankom, minden hónapban utal 50 000 forintot és ebben benne van minden, TB, SzJA, nyugdíjjárulék, minden.

Hát nem mondanám, hogy nem hagynak élni.

tireless treehugger 2017.08.20. 16:19:11

@$pi$:

Zöldhatáron nem illik átkelni, hol itt a probléma?.
Hogy elveszítette mindenét?, és??????, az ország nevelte fel, az ország tette emberré, teljesen természetes hogy visszahagyja amikor elmegy, szocializmus volt, szocialista haza,

te olyan vagy mint az agresszív kismalac, ott a lehetőség ott az alkalom, de mennyivel jobb azt mondani hogy nem engedték, pedig te így úgy de nagyon elmentél volna, csakhát ezek a gonoszok, minden bajnak az okozói..

$pi$ 2017.08.20. 16:30:18

@tireless treehugger: "Hogy elveszítette mindenét?, és??????,"

Nos, arról volt szó, hogy ezért nem mentek ki, mert jól érezték magukat, ehhez képest most kiderül, hogy azért nem akartak kimenni, mert nem akarták elveszteni mindenüket. :D Azért haladunk, ha lassan is. :D

"az ország nevelte fel, az ország tette emberré"

A kádár rendszer nem tett "emberré" senkit. Sokakat gazemberré tett, másokat elnyomott, de emberré nem tett senkit.

"ott a lehetőség ott az alkalom, de mennyivel jobb azt mondani hogy nem engedték,"

Hát azért arra, hogy elveszíted mindenedet, ha a törvény ellenébe elköltözöl nem mondanám úgy, hogy "ott a lehetőség".

"pedig te így úgy de nagyon elmentél volna"

Nem mondtam, hogy elmentem volna. Még csak nem is utaltam rá.

"csakhát ezek a gonoszok"

A saját állampolgáraik köré vontak aknazárat, a saját állampolgáraikat tartották szögesdrót mögött. Nehezen lehetne erkölcsösnek vagy akár elfogadhatónak nevezni ezt.

tireless treehugger 2017.08.20. 16:30:51

@$pi$:

Na most látom a legújabb agymenésedet. Az hogy neked speciel bejön a rendszer az gondolom azért van mert még nem kerültél rá a rendszer kivetettjeinek listájára. Mások már túl vannak rajta, vagy épp most keresik a menekülés útját.

Valószínűleg ez a te rendszered, te magad is a rendszer vagy, neked épül, téged szolgál te meg őt. vagytok még néhány milliónyian, és ugyanúgy további milliók akik lelépnének és csak a kezdőrúgást várják. Lehet hogy sohasem fog megtörténni az egyes személyekkel, de évi soktízezer emberrel megtörténik. És miattad is történik, hogy neked helyed házad kényelmes életed legyen, ne kelljen az ablak mögül rettegve nézned hogy az elégedetlenség lebontja a rendszert.

Viszont aki elment az legalább megszabadult. Tőled.

tireless treehugger 2017.08.20. 16:38:01

@$pi$:

Pont azt magyarázom hogy nem önszántából megy.

Eltévedtél a saját mondandódban, kezd előről.

>>A kádár rendszer nem tett "emberré" senkit.
>>Sokakat gazemberré tett, másokat elnyomott,
>>de emberré nem tett senkit.

Azt hiszem tükörbe néztél miközben írtad.

Duplaxiii 2017.08.20. 16:38:19

Remek irányított kamuposzt!
Illet volna megírni, hogy ez egy mai, genderalapú ellenzéki lista!
Ugye a Hétköznapi Csalódások "Viktor" dala még 2000-ből nem játszik?
Vagy a Proszektura? Gondolom az "Antiglobális anarchia" zavarná a szélsőbalos hívőket?
.
"Ott fut a Gyula a pénzemmel
Valaki kapja el!
Ott fut a Viktor a pénzemmel
Valaki kapja el!
Ott fut a Péter a pénzemmel
Valaki kapja el!
Ott fut a Fletó a pénzemmel
Valaki kapja el!

Refr.:
Óó, tolvajtempó, tolvajtempó
Hajtóvadászat, és én vagyok a hajtó

Fut a rabló a szívemmel
Valaki kapja el!
Fut a haramia a lelkemmel
Valaki kapja el!
Fut a bandita a hitemmel
Valaki kapja el!
Menekül a zsivány a jövőmmel
Valaki kapja el!

Refr.:
Óó, tolvajtempó - Gyurcsány Ferkó
Te vagy az üldözött és én vagyok a hajtó
Megvagy!!"

Duplaxiii 2017.08.20. 16:39:40

A "Tolvajtempó" a PiCsa 2007-es dala...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.20. 16:49:17

@Nick a banya:

Sötétség rámutatni arra, hogy hülyeségeket írsz?

Modern ballib tézis Orbán ellen, hogy ő köpönyegforgató ember.

Lásd Soros-ösztöndíjas volt, ma meg Soros eszmei ellenfele.

Csuhásozott, most meg hívő keresztény.

Liberális politikus volt, most meg szidja a liberális eszméket.

A valóságban kevés az olyan gondolkodó ember, aki egész életében ugyanahhoz az eszméhez hű. Ez inkább nem-gondolkodó emberekre igaz, akik papagájként bemagolnak valamit, majd azt ismételgetik a végtelenségig.

Gondolkodó emberek akkor szoktak egész életükben hűek lenne egy adott eszméhez, ha stabil, nem változó, rögzült viszonyok közt élnek, azaz semmi sem változik, ami nézeteik felülvizsgálatára késztetné őket.

Dehát az utóbbi 30 év magyar közélete minden volt, csak nem stabil. Az egyetlen stabil pont az örökös változás volt. Sőt, manapság az egész világ is változóban van.

Ráadásul vicces amikor olyanok vádolják Orbánt nézetei változtatása miatt, akik maguk is meredeken megváltoztatták nézeteiket. Ismétlem immár sokadszor: kommunistából liberálissá lenni hatalmas változás, e két eszme szinte mindenben egymás 180 fokos ellentéte.

Mi is a valóság?

Orbánnak ki lett szemelve a 80-as évek végén, mert az egyik legtehetségesebb politikusnak tartotta őt a háttérhatalom. Hát fogták, simogatták, pénzelték, pici pártját sikeresen benyomták a parlamentbe.

Aztán mi lett: a láncos kutya elkezdett gondolkodni, s arra jutott: felülvizsgálja az összes addigi tant és átáll a nép oldalára.

A háttérhatalom meg dühöng, nincs egyszerűen jelenleg más magyar politikus, akit képes lenne kiállítani Orbán ellen. Talán csak Gyurcsánynak van meg a szükséges szellemi képessége, de ő – bár támogatja a háttérhatalmi elnyomást – szintén túl önfejű alak, akit nem lehet alakítani. Meg már túl öreg is ehhez.

Így Sorosék most kétségbeesetten keresnek valaki újat, aki kiállhatna érdekeik kérlelhetetlen képviseletére. De jellemzően minden kiszemelt alak hipergyorsan bukik, lásd esztergomi polgármester, éhségmenetelő milliárdosok csicskása, Pumukli, Fekete és Fehér Növér, Nővér a szürke 50 árnyalatában, stb.

Nick a banya 2017.08.20. 16:52:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: próbalod mosdatni a szerecsent, de attol szaros marad...

midnightcoder2 2017.08.20. 16:58:34

@tireless treehugger: Akiket a rendszer "kivetett" azok többnyire azért mentek el, mert kis hazánkban Pl. a multinál ahol én is dolgozom egy szoftverfejlesztő kb. a negyedét keresi mint az anyacégnél. Ami nem jelenti azt, hogy itt éhen hal az illető, csak azt, hogy kinn sokkal többet megkeres. Azok viszont akik itt szarul élnek, kinn is úgy fognak, mert hogy a munkaerőpiac eléggé globális, és amire itt nincs kereslet arra elég jó eséllyel kinn sem lesz. Persze a tányérmosogató is 4x annyit keres mint idehaza, de ott azért a megélhetés is többe kerül (igen, nem annyival, és a tányérmosogató Londonban ha együtt lakik 10 pakisztánival, akkor egész szép pénzt össze tud rakni pár év alatt, amire idehaza esélye sincs).
De ez ugyanígy volt Fletóék idején is, és ugyanígy lesz ha Orbánék eltűnnek a színről.

$pi$ 2017.08.20. 17:08:17

@tireless treehugger: "Valószínűleg ez a te rendszered, te magad is a rendszer vagy, neked épül, téged szolgál te meg őt."

Hát te beteg vagy öreg.

tireless treehugger 2017.08.20. 17:15:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Egy kérdés: mikor volt orbán liberális????, mármint tudod olyan valódi liberális, modok példákat, cigányokat segített szabad idejében, virágvasárnapon büszkén mutogatta a saját nevelésű muskátliját, nevetve bulizott a pride menetben, migráncssimogató, nem lopott (fiúk a bányában, székházügy, kayaibrahim, nemvoltközgyűlés, gripen, ezek még a "libsi" idők vagy nem???), nem hazudott, nem volt nacionalista, irredenta, soviniszta, nem kereste a balhét a felhajtást a szélsőséges marhaságokat, újságíróknak órákig válaszolt előre nem egyeztetett kérdéseket, civil szervezetben aktív pozíció, felsöpri a járdát a háza előtt, értelmesen elbeszélgetett még az ellenfeleivel is, ..... és talán ami a legfontosabb: csinált-e bármit passzióból vagy az egész élete csak piár és görcsös erőlködés hogy ránk erőltesse magát és egetverő butaságát?????

Egyáltalán tudod-e mit jelent az hogy liberálisnak lenni?????????????

tireless treehugger 2017.08.20. 17:52:45

@midnightcoder2:

Ha rendszer otthon kiveti magából akkor már csak a lecsúszás marad.
A nyugat nem 4x többet fizet hanem életlehetőséget és bónuszként magas életminőséget, annak is akit más rendszerek már kivetettek. Az egész nyugat egy jól bejáratott jól szervezett befogadótábor, 500 éve folyamatosan áramlik a máshonnan elüldözöttek tömege. A fizetés az nem csak 4x több, a költségek pedig nem olyan magasak. Érdekes megfigyelni ahogy kiválasztjátok a legalacsonyabb fizetést összevetitek egy világfőváros költségeivel aztán hurrá nem is éri meg kimenni. Mivel az egyik legnagyobb elvándorló csoport az orvos, miért nem az lesz a számok alapja, vagy a mérnök, a technikus, esetleg a szakmunkás?, és mi lenne ha mondjuk ha másként számolnánk, pl helyi átlagokkal:

www.pararius.com/apartment-for-rent/den-bosch/PR0001399148/oude-vlijmenseweg
4.000€ alapfizetés, lakásköltség összesen 1000€, szép és egészséges környezet, kellemes társadalom, könnyű és értelmes munka, biztos jövőkép.

De hasonló lenne londonban is, mert a londoni átlagfizetés 40.000 font, két főnél ez 80k, és még elég központi ealingben is van ilyen, a teljes lakásköltség 1.500 per hó.
www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-61016260.html

tireless treehugger 2017.08.20. 18:05:35

@$pi$:

Nézd, aranyos vagy meg minden, de a viág összetettebb annál minthogy a saját helyzetedből kiindulva következtess az egészre.

Még nem érted.

Viszont a baj hogy mire a mostani világot megérted már új körülmények lesznek. Ez a lassú történelem követés azért van mert nem veszünk részt a történelemben, elutasítjuk a változásokat, így azok a fejünk felett és rajtunk keresztül történnek, aztán meg bámulunk mint nyuszi a reflektorba.

$pi$ 2017.08.20. 18:06:26

@tireless treehugger: "az egyik legnagyobb elvándorló csoport az orvos, miért nem az lesz a számok alapja"

Talán azért, mert a cikk mosogatófiúról szól?

Amúgy te tényleg azt hiszed, hogy a legnagyobb csoport az orvos? Komolyan? :D

$pi$ 2017.08.20. 18:09:59

@tireless treehugger: "Nézd, aranyos vagy meg minden, de a viág összetettebb annál minthogy a saját helyzetedből kiindulva következtess az egészre. "

Amikor a kisvállalkozások egyszerűsített adózását bevezették pár hónap alatt mintegy 200 000 vállalkozás választotta ezt az adózási formát, amiből kiindultam. Ezt úgy aposztrofálni, hogy "a saját helyzeted" meg "kiszolgál téged a rendszer" elég csacskaság. Nem gondolod?

"nem veszünk részt a történelemben, elutasítjuk a változásokat"

Honnan veszed, hogy én "elutasítom a változásokat"? Ez a kijelentésed mindenféle alapot nélkülöz.

midnightcoder2 2017.08.20. 18:13:38

@tireless treehugger: Én szoftverfejlesztővel számoltam, mert hogy azt a szakmát űzöm, és ismerem. De annyit tudok, hogy a mosogatók ott is jóval szarabbul keresnek mint a szoftverfejlesztők. És persze igen, világvárosok árait veszem figyelembe, nyilván van Pl. Angliának olyan sarka ahol jutányos áron tudsz kibérelni egy barlangot, csak onnan elég macerás bejárni a melóhelyre ami azért többnyire a városokban van.

A Nyugat pedig nem 500 éve fogad be polgárokat - valójában az utolsó pár évtizedet leszámítva sokkal inkább kibocsájtó volt, a keresztes háborúktól a kontinensek "felfedezéséig". Kivétel persze az USA, de ott igazából inkább arról volt szó, hogy a derék nyugati polgárok voltak akik szépen odamentek, kiirtották az indiánok nagy részét, és szépen elfoglalták az országot. A "befogadott" népek pedig nagyrészt európaiak voltak, plusz egy rakás néger rabszolga.

Ami pedig a biztos jövőképet illeti, hát a gengszterváltás előtt 5 évvel is azt hitte mindenki, hogy biztos jövőkép van a szocializmusban, és tuti hogy mindenki a béketáborból megy nyugdíjba, hacsak ki nem tör a harmadik világháború. Ma a folyamatok ugyanúgy az EU pusztulásának az irányába mutatnak, mint anno a KGST idején, de ma sem hiszi el senki, hogy a nagy a jólét nem fog örökké tartani ott sem.

$pi$ 2017.08.20. 18:16:48

@tireless treehugger: "A fizetés az nem csak 4x több, a költségek pedig nem olyan magasak."

Attól függ, hogy mit csinálsz, mit számolsz bele a költségekbe, mihez viszonyítasz. A magyarországról külföldön munkát keresők jelentős része kimegy Londonba, melózgat pár évet és az ott keresett pénzből megalapozza az életét magyarországon. A londoni mosogatói fizetéséből teljesen esélytelen londoni lakást vennie, sőt bérelnie is elég reménytelen. Versenyelőnyt élvez, mert itthon használja fel a pénzt, amit ott keres meg. London erre épít, vendégmunkásokra.

Egy orvos meg tudja alapozni a kinti életét, családot tud eltartani, de ha azt gondolod, hogy a londoni lépcsőháztakarítók meg mosogatók egzisztenciát tudnak maguknak teremteni odakinn, akkor szerintem nagyon tévedsz. A nyugateurópai országokban az ingatlanok ára *sokkal* drágább mint nálunk, de persze, ha nem számolod bele a költségekbe, mert csak pár évet tervezel eltölteni és hajlandó vagy igen szerény körülmények közt élni, akkor tudsz félretenni. Itthon a mosogatók meg a takarítók nem tudnak félretenni. Ez a lényeg.

tireless treehugger 2017.08.20. 18:40:55

@$pi$:

Onnan veszem hogy elutasítod a változásokat hogy része vagy a rendszernek, és azért gondolom hogy része vagy és ÖNKÉNTESEN vagy része, mert magadról beszélsz hogyan csinálod, hogyan viszonyulsz a rendszerhez, mintegy vonatkoztatási egyenes a rendszer és közötted. Jól szolgálsz és kussban vagy, aranyos picike fogaskerék egy őrült rendszerben. Képzeld el ha én ugyanezt csinálnám, a magam és a rendszer harmonikus viszonyáról írnék, biztos felrobbannál.

Bogyó 2 2017.08.20. 18:49:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"Aztán mi lett: a láncos kutya elkezdett gondolkodni, s arra jutott: felülvizsgálja az összes addigi tant és átáll a nép oldalára."

Komolyan,ha korábban élsz, Rákosi pajtás udvari költője is lehettél volna. "átállt a nép oldalára." Nem érzed, hogy ez mennyire röhejesen, szánalmasan hazug? Tudom, hogy a kocsmaszinten ezt beveszik, de itt azért értelmiségi attitűddeel rendelkezők vannak, még a fideszesek se hiszik ezt el, valami komolyabbat kellene kitalálni. Mintha gyermekkoromból olvasnám Lenin lámpácskáit.
Igen a székházügy, az pl. pont a nép oldalára való átállásról szólt, igaz? Véletlenül se arról szólt a dolog, hogy rájött Viktorunk szemlélve a világ politikáját, hogy liberális pártként, főleg az SZDSZ árnyékában sosem lesz kormányfő, ellenben ritka történelmi lehetőségként a konzervatív kormánypárt összecsuklásával, és megfelelő vezető hiányában megnyílt az út a jobboldali mérsékelt hely elfoglalásához, és már Antall közeledett Orbánhoz, látva, hogy nincs a pártjában kellően tehetséges fiatal utód. S lám, Antall halála után 5 évvel Orbán miniszterelnök egy konzervatív párt élén. De szerinted nem azért, mert politikai megfontolásból ideológiát váltott az elvei feladása mellett, hanem azért, mert "átállt a nép oldalára". Hagyjuk már a süket dumát, jó?
Másik dolog, az ember valóban változhat hitelesen és nem szembeköpve a korábbi nézeteit, de nem úgy, mint Orbán, hogy '92-ben 29 évesen zakóban, szakállasan lazán hazaárulózza Antallékat a horvát fegyvereladások miatt, 35 évesen meg öltönyben, nyakkendőben már kínosan polgározik a korábbi rendszer elvtársozásához hasonlóan erőltetett módon és hű de konzervatív. Orbán ügyes, tehetséges, nagy stratéga, ravasz, de gátlástalan, érzéketlen és elvtelen is. Ne állítsuk be Jézus Krisztus második megtestesülésének, mert marhára nem követi a krisztusi elveket.

tireless treehugger 2017.08.20. 19:16:06

@midnightcoder2:

anglia olcsó vidéki részein mégjobb a fizetés/költség arány. Szerintem több magyar él ott mint bárhol máshol, eddig még nem akadt olyan hely ahol nem találkoztam magyarokkal, de sokan vannak holland-belga-német-francia vidéken is..

Aki eljött az már kiszakadt a társadalom szövetéből, visszailleszkedni nem lehet, a magyar nem befogadó nép. Kurva jól fogja magát érezni otthon a négy fal között, de a kapcsolatai megszakadtak. Idővel ismét nekiindul. (lesznek kivételek)

A nyugat nem néhány évtizede hanem a kolonializmus kezdete óta fogad be bárkit és mindenkit, legyen az volt rabszolga vagy herceg. meghódított vagy hódító, magyar vagy kínai. Mert közben évi sokmillió vándorolt ki a gyarmatokra valamint a fejlődés nagyobb populációt engedélyezett. A bevándorlás már akkor erősen kívánatos volt, a hatalom alapja földterület+populáció, na meg az embert genetikai értékén is számolták, pl a mulatt ért a legtöbbet, mert mind fizikai mind egészségi alapon jobb volt, a következő pedig a türkmén és afro-arab eredetű hadrafoghatók, és hát minden nép fiai a meglódulő kereskedelmi kapcsolatokhoz. Európa akkor lett világelső amikor százmilliókat fogadott be, ezzel gyengítve a többit és erősítve önmagát. Csak aztán amerika még erre is ráduplázott, egész jól bejött nekik.

midnightcoder2 2017.08.20. 19:43:11

@tireless treehugger: Szerintem te valami alternatív valóságban élsz. Európa az egész története során jóval nagyobb népszaporulatot produkált mint amennyit el tudott tartani. Ezen átmenetileg egy-egy járvány változtatott egy picit, de alapjában véve folyamatosan ez volt a helyzet, egészen a mezőgazdasági forradalomig, de ez már az utolsó 100 év történelme. Előtte nagyobb betelepítés leginkább csak nálunk volt, amikor a törökök egész falvakat irtottak ki. A négerek és a fehérek pedig az amcsiknál is alig-alig keveredtek, és ma sem nagyon jellemző ez. Sőt, igazából az ottani feketék, és a később betelepült afrikai négerek is elkülönülnek. Nem is beszélve a többi népről, megvan ott az arab, olasz, kínai, stb. negyed minden nagyobb városban.
Visszatérve Európára, itt legfeljebb a spanyoloknál voltak nagyobb számban betelepülve a mórok, ők is csak a reconquistáig. A mórok közül azok, akik kikereszelkedtek maradtak még vagy 100 évig - de közben sem igazán keveredtek a spanyolokkal - aztán szépen azokat is hazazavarták észak-afrikába.

$pi$ 2017.08.20. 19:50:16

@tireless treehugger: "Aki eljött az már kiszakadt a társadalom szövetéből, visszailleszkedni nem lehet"

Én két év után simán visszailleszkedtem. Egy ismerősöm kétszor volt kinn, egyszer Londonban, egyszer n émetországban, gond nélkül visszailleszkedett. Egy másik ismerősöm velem volt, visszailleszkedett. Két másik ismerősöm három hónapokat, fél évet rendszeresen kinn van, aztán jön haza. A *legtöbb* magyar akiról tudom, hogy kint is dolgozott hosszabb-rövidebb időt mind itthon éli az életét. Ja, igen, egy másik ismerősöm hat év után jött vissza, semmi gondja nincs.

Szerintem te nem dolgoztál külföldön, csak hallottál pár embert beszélni róla, aztán ezeket kombinálod. Elárulok egy dolgot: az emberek racionalizálnak, amiben épp benne vannak annak a racionalitását próbálják megmagyarázni. Aki épp kinn van és honvágya van, az azt magyarázza, hogy nem lehet visszajönni, aki kimenni készül, az azt magyarázza, hogy kinn majd tud venni lakást meg kocsit. Te meg elhiszed ezeket.

Gondolj bele! Ha kimennél mondjuk Németországba, lehúznál két évet, visszajönnél, mert honvágyad van lenne egy csomó ismerősöd, aki nem is tudta, hogy kinn voltál. Találkozol egy régi cimborával, évek óta nem láttátok egymást, te meg pánikba esel, hogy "már nem tudok visszailleszkedni?". Fenéket!

"Európa akkor lett világelső amikor százmilliókat fogadott be, ezzel gyengítve a többit és erősítve önmagát. Csak aztán amerika még erre is ráduplázott, egész jól bejött nekik."

Igen. Akkor most próbáld meg az őslakosok szempontjából végiggondolni. Menj, nézd meg őket a rezervátumba, aztán meséld el nekik, hogy hogyan lettek erősek és mennyire bejött nekik. Vagy mondjuk kérdezd meg a Maorikat. Meséld el nekik, hogy Új-Zélandnak mennyire bejött az, hogy oly sokakat befogadtak.

A tudományos cikkek cirka 1%-a származik muszlim országokból. Meséld el európának, hogy ez a jövő, hogy ez teszi naggyá! Meséld el az európaiaknak, hogy ugyanaz lesz a sorsuk mint az indiánoknak, a maoriknak, az inkáknak, olyan csodálatos lesz az országuk mint a többi muszlim ország ahonnan milliók hozzák a kultúrájukat, a szokásaikat a módszereiket, az elképzeléseiket. Pokollá tették a saját hazájukat, ahol a tetőröl lökik le az embereket meg kövekkel dobálják agyon a megerőszakolt nőket, de itt majd minden sikerülni fog. Itt majd jó lesz. A rezervátumban...

$pi$ 2017.08.20. 19:55:38

@Bogyó 2: "és hű de konzervatív."

Ha megéred ezt az életkort majd te is konzervatív leszel. A fiatalok liberálisok, elveik vannak, megváltják a világot, az ötvenesek meg óvatosak, pragmatikusok és konzervatívok. Elég nagy marhaság ezt köpönyegforgatásnak felfogni, ez az emberi természet.

Tudod mi a hazugság: amikor ötven éves politikusok előadják azokat a dumákat, amiket a 20 évesek is nyomnak. Na az hazugság! Amikor a vén trottyok előadják a nagy liberális hevületet.

$pi$ 2017.08.20. 20:05:02

@tireless treehugger: "Onnan veszem hogy elutasítod a változásokat hogy része vagy a rendszernek,"

Milyen része vagyok a rendszernek te zseni! Nem emlékszel rá, hogy ezt a "része vagy a rendszernek" baromságot is te találtad ki?!

Öreg, én vállalkozó vagyok. Külföldieknek dolgozom távmunkában, adót fizetek után, a könyvelőm minden évben beadja az adóbevallásomat. Akkor én "része vagyok a rendszernek"? Te nem fizetsz adót? Ha igen, akkor te is része vagy a rendszernek?

"Jól szolgálsz és kussban vagy, aranyos picike fogaskerék egy őrült rendszerben."

Mondom, hogy beteg vagy! Milyen fogaskerék vagyok? Azért mert adót fizetek? Mert elmegyek és arra szavazok, aki szerintem nekem a legjobb/legkisebb rosz?

Miért gondolod, hogy "kussba vagyok"? Itt vagyok és elmondom a véleményem, elmondom, hogy szerintem te például baromságokat beszélsz. Mit kellene csinálnom, megdobálni festékkel valami középületet? Azért kellene lázadoznom, mert NEKED nem tetszik a rendszer?

Ja, öreg, én az mszp alatt is fizettem adót és akkor is elmentem szavazni. Akkor annak a rendszernek és kis fogaskereke voltam?

"Képzeld el ha én ugyanezt csinálnám, a magam és a rendszer harmonikus viszonyáról írnék, biztos felrobbannál. "

Hol írtam én arról, hogy "harmonikus viszonyom van" a rendszerrel? Azt mondtam, hogy számomra igen előnyös adószabályokat hoztak. Nem cseszegetnek. Békén hagynak. Nincs családom, ateista vagyok, rühellem a focit, keveslem a pénzt az oktatásra, de "harmonikus a viszonyom" a rendszerrel, mert nem akarok heti gázáremelést meg két évente elk.rást?

Remélem, hogy viccelsz, mert amúgy ez nagy marhaság volt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.20. 20:11:57

@tireless treehugger:

Orbán még ma is részben liberális. Pont ez az oka annak, hpgy nem tudok azonosulni vele, s a legkisebb rosszként, nem pedig jóként tekintek rá.

Magam is liberális voltam 1974-1984, 1986-1993, s 1999-2007kööztt, jól tudom mi az.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.20. 20:23:54

@Bogyó 2:

Én egy percig se mondtam, hogy Orbán 1994-es váltásában nem volt semmi politikai számítás.

Orbánt sose idealizáltam, sőt a stílusa ma is visszataszító számomra.

A lényeg, hogy Orbán szellemi fejlődésében eljutott egy olyan pontig, ami igencsak pozitív, valamikor 2007-2010 között lehetett ez, 2007-ben még elsősorban butaságokat beszélt Orbán, 2010-ben már elsősorban értelmes dolgokat.

S ez a változás mindenképpen őszinte, mert nem volt szüksége rá! Sőt magának teremtett nehezebb helyzetet azzal, hogy az utolsó változását meglépte.

S szinte sose szavaztam a Fideszre. Amikor progresszív liberális voltam, az SZDSZ-re szavaztam mindig, azaz 1993-ig. Majd fasiszta korszakomban - 1999-ig - az MIÉP-et választottam. S amikor 1999-ben ismét liberális lettem, de már inkább konzervatív liberális, az MDF-re szavaztam mindig, mert hitelesebbek voltam számomra a Fidesznél. S amikor szakítottam mindnféle liberalizmussal 2007-ben, akkor se a Fideszre szavaztam. Amikor 2010-ben szinte mindenki a Fideszre szavazott, én az LMP-re.

Jövőre a Fideszre fogok szavazni, mert egyszerűen nincs más választás. Hozzátéve, most se értek egyet sok mindenben a Fidesszel.

tireless treehugger 2017.08.20. 20:39:06

@$pi$:

Ha egy-két évet voltál kint akkor tényleg nem neked való. Vagytok így többen is, írod is hogy egymásra találtatok. De én azokról írok akiket a rendszer kidobott magából, itt most egészséges gerincre, szabad akaratra, szabadságvágyra, minőségi életre vágyásra, értelmes munka igényre, szép és kultúrált környezetre, kedves aranyos művelt emberek társaságára gondolok. Na meg jó haverokra, tudod hasonló élet szóval közösség, tudod, foci, beszélgetések, babazsúr, party, de semmi politika meg nyekergés meg migráncsolás.
Téged nem a rendszer dobott ki hanem valami álmot kergettél, aztán hogy nem jött a sült galamb vagy éppen pont ott nem kellettél azt nem tudhatom. Az életnek ezerféle útja van, a nagyvilág nem a tied.

Az amerikai őslakosok meg lettek hódítva. Ha több eszük van akkor ügyes diplomáciával kibekkelték volna és most ők lennének a világ legerősebb nemzetének részei. Van némi hasonlóság a magyarral addig keménykedtünk mindenki ellen míg összement az ország, aztán az őslakosok helyét pedig elfoglalták a "magyarok". Egy genetikai ősök elemzést igazál csináltathatnál, aztán majd elmeséled itt, én például nem fogok hangosan nyeríteni, már túl vagyok rajta.

Hoppá idehánytad a xenofób propagandát, eddig hogy sikerült visszatartani?, ugye jól mondtam hogy te vagy a rendszer!?!?!

>>Szerintem te nem dolgoztál külföldön, ....

Lehet hogy majd egyszer én is kimegyek külföldre dolgozni, mondjuk magyarországra, nyugi csak vicceltem eszemben sincs hazaköltözni aki fontos nekem az úgyis kijön. Ahhoz hogy én hazamenjek kellene néhány dolog, ebből a legfontosabb te és a hasonlók először elhagyjátok az országot és viszitek magatokkal az egész használhatatlan sleppet. Aztán jövök multikulti barátaimmal és ismerőseimmel na meg hasonlókkal és újrabenépesítjük. Nyugi megint csak vicceltem, se óceán se nagy hegyek, se friss levegő, se kellemes klíma, meg elszennyezett lerombolt átalakított természet, na meg a szomszédság, szóval a tietek lehet, nekem semmiféle igényem nincs rá.

>> A rezervátumban...

Abban élsz, innen egész jól látszik.

tireless treehugger 2017.08.20. 20:55:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Birka babám, te nem liberális voltál hanem utánozó majom. Libsi az kialakul és úgymarad. A libsizmus a minőségi értelmes humanista ember csúcsa. Szereti a világot, elfogadja, segíti, finoman alakítja, részt vesz a folyamatokban és próbálja jobbá lakhatóbbá boldogabbá tenni. Nemcsak filozófia hanem életstílus. Te viszont úgy cserélgeted a az életedet mint más a kabátot, ez itt szűk az hosszú ez meg nem divatos.

A te bajod hogy a neolibet kevered a liberalizmussal, pedig egyszerű a különbség megértése:

liberalizmus = kijelöljük az érdekek mozgásterét
neolib = eltöröljük a cégek korlátait

Hosszabban: liberalizmus a teljes világ összes gondját próbálja kellemessé/elfogadhatóvá alakítani egy általános kompromisszum keretében az államok és törvények erejénél fogva,, a neolib kizárólag a gazdasági szabadságot jelenti az állam és társadalom visszaszorítása által.

$pi$ 2017.08.20. 21:24:11

@tireless treehugger: "Téged nem a rendszer dobott ki hanem valami álmot kergettél, aztán hogy nem jött a sült galamb vagy éppen pont ott nem kellettél azt nem tudhatom."

De rohadtul lenézel mindenkit, de tele vagy magaddal öcsém. Egy kis szerénységet tanulhatnál.

Figyu! Programozással foglalkozom és itt ne az elterjedt iphone-os meg webes pistikékre gondolj. Az én szakmámban ez embernek nemzetközi tapasztalatokra van szüksége, ki kell mozdulni magyarországról. Ezért mentem.

"ebből a legfontosabb te és a hasonlók először elhagyjátok az országot"

Hányingerem van tőled, befejeztem a veled való társalgást.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 06:21:38

@tireless treehugger:

Liberális mítoszokat gágogsz. A liberalizmus nem vallás vagy csodacsúcs vagy valamiféle transzcendens élmény, hanem egy politikai-folozófiai eszme, melyet lehet kedvelni vagy nem kedvelni, lehet a hívéve válni és elpártolni tőle.

A neoliberalizmis a klasszikus liberalizmus továbgondolása, nem valamiféle új dolog.

tireless treehugger 2017.08.21. 19:17:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Az eszméket meg is éljük, nem csak felvesszük mint te a liberálisat aztán az többit. Mivel nem élted meg ezért kényelmetlen volt, aztán el is dobtad. Rendes konzervatív és orthodox sem lehetsz úgy hogy a szappant keresgéled a férfizuhanyozóban, libsi sem lehettél ha nem libsik között nem libsi módra éltél. Demokrata sem lehetsz ha nem állsz ki a demokráciáért, nacionalista sem lehetsz ha bulgáriában szolgálod az amerikai érdeket, na de a legjobb hogy illiberális sem lehetsz ha bugyuta gondolatokkal akarod a liberalizmust lejáratni.

A neolib nem továbbgondolás hanem leszűkítés. A lib kiáll a gazdasági szabadságért de csak addig a mértékig amíg beilleszthető a társadalom boldogulásába. Gazdaság önállóan és gazdasági érdek önállóan nem érvényesülhet. Oké hogy nem érted, de akkor mi a francnak gondolod magad mélyelemző filozófikusnak?, ha nem vagy képes alapvető dolgokat összerakni. Mi lenne ha inkább borospoharakat egyensúlyoznál?, néhány ezer óra gyakorlással világszám lehetnél, itt 20.000 óra vitával sem lettél több mint egy kezdő suttyó paraszt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 20:37:02

@tireless treehugger:

Butaságokat gágogsz. Liberális alapon nem lehet igazságos társadalom.
süti beállítások módosítása