Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

Ez történt a 2015-ös Emmy-díjátadón

2015. szeptember 21. - A te embered

Ma hajnalban rendezték a Microsoft Theater színházban a 2015-ös Emmy-díjátadó gálát: mint mindig, most sem volt hiány éneklésből, viccelődésből és a szobrocskák nagy iramú vándorlásából. Előbbi kettő persze nagyban függ a házigazda kilététől, Andy Samberg, a Brooklyn 99 főszereplője viszont teljes mértékben megállta a helyét és a díjak is (legtöbbször) megfelelő helyre kerültek. 

1:40 körül olyannyira nyúzottan keltem, hogy még életemben nem csaptam le ilyen erősen az órámat: kb, mint Bill Murray a Grundhoug Day-ben, csak ő már századjára élte ezt át. Tudtam, hogy fel kell kelni, hisz érdekel, és mert rohadtul tudom, hogy hatodjára nem fog nyerni a Modern Family. A cél tehát megvolt, kezembe vettem néhány csésze kávét és némi energiaitalt, és részemről kezdődhetett is a gála.

Már az első kategória is meglepetést okozott számomra, mert akármennyire is népszerű a Mom és jó benne Allison Janney, a legjobb női mellékszereplőnő egy komédiában szerintem nem ő volt, hanem a csúnyán hoppon maradt Modern Family-ből Julie Bowen. Szerencsétleneknek nem elég, hogy az elmúlt öt alkalommal gyakorlatilag taroltak a díjátadón, most semmilyen fontosabb díjat nem sikerült elvinniük. Ez kicsit meglepett, de nem mondom, hogy nem érdemelte meg a Veep.

Comedy

A Comedy résszel nyitott a gála és meglepően hamar le is zavarták. Tudjátok, mindig nagyot nézünk az Oscarok elején, hogy milyen gyorsan belehúztak és már a sokadik díjat adják át, amikor kb. fél órás blokkonként kapunk jó néhány húsz perces reklámot. Na, itt csak elenyésző mennyiségben fordul elő, és pont jó is arra, hogy átnézzünk más fórumokra, ott milyen meglátással vannak az adott kategória jelöltjeiről. 

Outstanding Writing For A Comedy Series - Az írásban a Veep győzedelmeskedett, teljesen megérdemelten. Armando Ianucci és stábja nem akármilyen sorozatot tett le az asztalra. Egy okosan felépített, baromi viccesen előadott fél órát kap az ember, ha rászánja magát az egyik epizód megnézésére


Outstanding Supporting Actor In A Comedy Series - Olyan díjátadó nincs, ahol Ricky Gervais ne trollkodna be valamit, most is ez történt a hatás pedig több mint sírva röhögős. A díjat amúgy Tony Hale kapja a Vepp-ből, aki egy kis szakállal tök férfiasan néz ki. (A sorozatban azért ezt nem annyira mondhatja el magáról.)

ricky_gervais.jpg


Outstanding Directing For A Comedy Series - Jill Solloway, Transparent. Nagyon nem tudok mit mondani, mivel nem láttam teljes egészében a sorit, bár Jeffrey Tambor viszont tényleg lenyűgözően alakít. Meg Solloway is okés.

Outstanding Lead Actor In A Comedy Series - Óh igen, és meg is kapja Tambor. Na ő az, akinek már nagyon kijárt egy, az élete alakítását hozza konkrétan. Remek.


Outstanding Lead Actress In A Comedy Series - Julia Louis-Dreyfus. Annyi igazán félresikerült sorozat után, Christine kalandjai innen és túl, végre igazán vicces tud lenni a hölgy. Mindig is a komédia világában mozgott, a Veep viszont minden tekintetben felülmúlta eddig mindegyiket, Dreyfus pedig olyan átéléssel káromkodik, hogy azt öröm nézni, hallgatni.

julia_l_d.jpg

 

Drama

A limitált dolgokra most nem térnék ki, úgyis felesleges, az Olive Kitteridge vitt minden fontosat, de most fókuszáljunk a drámára: immár sokadik éve hiányolom a jelöltek közül Berényi Mikit és a Barátok közt stábját, elfogadom a szomorú valóságot, hogy nincs.

Outstanding Writing For A Drama Series - Game of Thrones, David Benioff és D.B. Weiss. A Mad Men-t két epizódért is jelölték és mivel a rendezés díját sem nyerte el, kérdéses volt, hogy a Modern Family-vel együtt hoppon marad-e. Aztán Jon Hamm behozta a behozhatót. A Better Call Saul egyik legjobb része is itt volt, a Five-O, én vagy neki, vagy a GoT-nak adtam volna. 

Outstanding Supporting Actress In A Drama Series - Uzo Aduba? Meglepetés, nem is kicsit. Az Orange Is The New Black című sorozatból ismerhető hölgy tavaly még a Comedy szekcióban kapta meg a szobrocskát ugyanazért a sorozatért, mivel az OITNB-ből dráma lett. Én legszívesebben Emilia Clarke-nak adtam volna.

Outstanding Directing For A Drama Series - Nem meglepő, hogy a GoT nyeri, kettővel is jelölve volt, de végül a Mother's Mercy-ért kapta meg a rendezéssel együtt. Más vetélytárs nagyon nem volt..

Outstanding Supporting Actor In A Drama Series - Peter Dinklage, Jonathan Banks vagy Michael Kelly. Hármojuk közül legyen valaki, és akkor elégedett vagyok. Végül Dinklage lett, örülünk, örülünk, bár így visszagondolva inkább adtam volna ezt most Banksnek.

1437568864_2015-emmys-jonathan-banks.jpg

Outstanding Lead Actor In A Drama Series - Jon Hamm. A Mad Men finoman szólva is visszafogottan muzsikált, még utalásokból is kevesebbet kapott, mint a többiek, Hamm viszont maradandóvá tette és valószínűleg a lépcsők elleni tiltakozása jeléül konkrétan felmászott a színpadra.

Outstanding Lead Actress In A Drama Series - Viola Davis, How To Get Away With Murder. Nagyon kijárt neki, a hátán vitte az egész show-t az elejétől a végéig. Az ABC sorozata sem kapott most akkora felhajtást, ezzel együtt mindössze kettő kategóriában jelölték. 

viola_david.jpg

Comedy and Drama Series

Az utolsó negyedórára hagyták ugye a két legfontosabb kategóriát, had legyen miért izgulnunk. Nagy kérdések: vajon a Veep megszívatja a Modern Family-t és megtöri a folyamatos menetelését, vagy a begyűjtetlen jelölések ellenére azért csak nem sül be annyira a sorozat. Hát de, az Alelnök simán lenyomta szinte minden tekintetben. Kíváncsi lettem volna a készítők arcára a sok kihagyott ziccer után, az operatőrök viszont sajnos nem voltak olyan kegyesek hozzánk. Amúgy azt kell mondjam, bármennyire is az MF-et vártam befutónak, így belegondolva megérdemelte már a Veep, hisz eddig mindig a háttérből figyelte az eseményeket.

Elérkeztünk az utolsó nagy pillanathoz, amikor kiderül, hogy a Breaking Bad lecsengése után vajon ki veszi át a stafétabotot. Better Call Saul? House of Cards? Mad Men? Esetleg a nagy esélyes, a GoT? Hát igen. A meglepetés elmarad, bár már a felénél látni lehetett, hogy a dráma jelöléseket sorra begyűjti. George R.R. Martin-nak amúgy pont ma volt a születésnapja, Andy Samberg egyszer oda is ment hozzá.

Összefoglalva soha rosszabb díjátadót! Volt részünk meglepetésben, egy csomó rekord felállításában, humorban, takonnyal átitatott hosszú köszönőbeszédekben, na meg izgalmakban. Andy Samberg cseppet sem idegesített, mondjuk a közepétől észrevehetően eltűnt és csak nagyon ritkánként bújt elő a barlangjából. A 2:00-től 5:00-ig tartó díjátadó után bevetettem a vackomat és aludtam vagy hét órát. Köszönöm Istenem, hogy hétfőn van a szabadnapom!

matt_le_blanc.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr157805742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása