Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

5 honlap, ami hasznos lehet számodra

2015. szeptember 25. - A te embered

Az emberek nagy része, ha megkérdezik, mi a véleménye a legnagyobb közösségi oldalról (a riporterek és a tévések kedvenc fogalma), a Facebookról, többségük valószínűleg azt mondja, hogy elítéli és teljesen feleslegesnek tartja. Ennek ellenére azért valamelyik hétfői napon mégis sikerült egymilliárd emberre rátuszkolni ezt az "ördög által készített oldalt": nem tudom, mióta lett divat gyűlölni, bár ha azt nézzük, egy részt meg is érdemli. A Facebook jó dolog, egy darabig. Gondoljunk csak bele, legyen 10 vagy 150 ismerősünk és vagy több tucat lájkolt oldal, az üzenőfalunk tele van mindenféle hírrel, reklámmal, arc- és mellnagyobbító műtéttel költségek nélkül, meg az ehhez hasonló kihagyhatatlan ajánlatokkal. A gond vele leginkább az, hogy még arról is értesítést kapsz, ha az ismerősöd ismerőse kiposztolt egy képet a két éves gyermekéről, Laráról, aki olyan édesen játszik a macskával, hogy legjobb barátnője, Edit szerint milliók fogják látni hamarosan a videót. És erről te is tudomást szerzel. Pedig nem is akarsz. Persze az is igaz, hogy mindennél gyorsabban értesülsz egy hírről és mert ennyi regisztrált ember elképesztő nagy befolyású közösséget tud alkotni, a Facebooknál ezerszer is jobb oldalak vannak. A poszt, bármennyire is annak tűnik, nem a Zuckerberg elméjéből kipattant honlap fikázásra készült, sokkal inkább azt az öt, számomra fontosabb fórumot mutatnám be, amiknek nem az a célja, hogy minél több és több rákot gyógyító készítményeket sózzon rád.

 

Twitter

A közösségi

Mondhatnánk, hogy a Facebook ellentéte, de teljesen, hisz míg ott az ismerőseid másodpercenként írnak az élet értelméről és különböző filozófiai gondolatokat osztanak meg csak úgy random, itt még lehetőség sincs rá: az emberek mindössze 140 karaktert használhatnak egy-egy tweet, bejegyzés megírása során. Tömören, csak a lényeget, ez pedig fantasztikusan működik. Nincsenek felesleges sorok, nincsenek reklámok, a Blikk és társai nem fárasztanak a hülyeségeikkel és tényleg csak arról értesülsz, amiről igazából szeretnél. Mindig is a Twittert részesítettem előnyben, nem csupán az egyik legjobb közösségi oldal, de egy sallangtól és felesleges hírtől mentes, minőségi fórum is. Nem mondom, sokszor meggyűlt a bajom a roppant kevés szóval, ami a rendelkezésemre áll, szóval te se csodálkozz, ha a mondat fele rövidítésekből áll, itt tényleg ezt kell csinálni.

 

Letterboxd

A filmes

Le vagyok nyűgözve. Végre vége azoknak az időknek, amikor még szövegszerkesztőbe írtam a filmeket és a pontszámokat: a Letterboxd az igazi filmszerető embereknek készült, akik tisztában szeretnek lenni, hogy s mint állnak egy-egy filmmel. Többek között naplót vezethetünk, kritikát írhatunk, listákat készíthetünk és a közössége is meglepően jól működik. Egyszerű, de nagyszerű. Leginkább ezzel a kifejezéssel tudnám illetni, hisz olyan egyszerű és letisztult formátumokat használ, hogy az is rögtön képben lesz, aki először használja az oldalt. Egyetlen hibája talán, hogy a főoldalon megjelenő "New From Friends" funkció, főleg akkor, ha sok barátod van, elég kusza és gyakran késik is. Fizetős verziója is van.

letterboxd.jpg

 

Whatnext

A sorozatos

Ami a filmeknek a Letterboxd, az a sorozatoknak egyértelműen a Whatnext, a használata pedig könnyebb, mint gondolnád: annak ellenére, hogy az információáradat oldalról oldalra csak nő, hatalmas mértékben, mégis borzasztóan egyszerű kezelni. A teljesség igénye nélkül sorolnám fel, miért is érdemes használni a sorozatbuziknak az oldalt: a "Követő" aloldalon egy szempillantás alatt beillesztheted és bejelölheted a kedvenc sorozataid és annak egyes epizódjait, emellett pedig rögtön a főoldalon megjelennek a ma és holnap megjelenő premier sorik, így lemaradni bármiről is felér a lehetetlennel. 

Talán a Whatnext esetében a legfontosabb, hogy könnyen kezelhető legyen, hisz egy sorozatból akár több tucatot is megtudsz nézni egy nap alatt, ezeket rendezni és sorba állítani pedig bármiféle segítség nélkül képtelenség és sokkal nehezebb, mint egy film esetében. Jaj, a legjobbat még nem is mondtam! Statisztikák állnak a rendelkezésünkre, melyek teljes pontossággal megmondják, hogy a bejelölt epizódjaid hány percet vettek el az életedből, ráadásként pedig összehasonlításokat is készíthetsz más felhasználókkal.

whatnext.jpg

 

Celtx

A filmeseknek

Borzasztóan hasznos egy program mind az online, mind a letölthető verziója filmeseknek. Ugyan ebben is van fizetős kategória, mely sokkal több, ugyanakkor létfontosságú elemet tartalmaz, amit az ingyenes nem, de így sincs semmi baj, hisz alapvető funkcióját tökéletesen ellátja. Mindent elintéz helyettünk, semmivel nem kell foglalkozni: legyen az egy betűtípus vagy a lapunk mérete, mindent előre beállít a Hollywood-ban is használatos forgatókönyv-szabályokhoz. 

Az ingyenes (online) verzió a következőket tartalmazza: Forgatókönyv, Stageplay, AV Script, Audió anyag, Képregény, Novella és Szkeccs, a fizetősben pedig a teljesség igénye nélkül készíthetünk storyboard-ot, pontosan feljegyezhetjük főszereplőinket és a filmünk büdzséjét is könnyedén kiszámíthatjuk. Egyértelműen hobbi felhasználásra tökéletesen elég a free verzió, aki viszont kicsit is komolyan gondolja a filmezést és nem sajnálja rá a pénz, annak ajánlom a többi funkciót is.

A letölthető verzió egyik nagy előnye, hogy sokkal részletesebben leírhatjuk karaktereinket, mint az online-ban: haj, szem, magasság, súly, célok, mit szeret, mit nem szeret, emellett pedig részleteket is kapunk egy-egy, már megírt és sikeres forgatókönyvből. (Óz, a csodák csodája.)

celtx.png

 

Blikk

Ezt ugye nem gondoltad komolyan??

 

Virustotal

A vírusos

Sokszor bajban lennék, ha nem lenne ez a honlap, legalábbis a (gépem nevében) már ezerszer köszönetet mondtam, hogy mindössze egy link megadásával kiemelte azokat a rosszindulatú dolgokat, amik nagy valószínűséggel alaposan megcibálták volna az adataimat. A honlap sikere abban rejlik, hogy nem egyetlen vírusirtóra bízza a megfigyelést, hiszen több mint ötven portál segít, hogy kiszűrjük a kártékony vírusokat, férgeket és trójai programokat. Persze legtöbbször egyetértés van közöttük, ami csak még jobban alátámasztja, hogy valóban igazi adatokkal dolgozik. 

Legyen az egy fájl vagy URL, a Virustotal nem ismeri a lehetetlent. Próbáljuk ki: főszereplőnk, Edit néni az unokájának akarta letölteni a Hupikék Törpikék mozifilmet, de útközben elakadt és véleménye szerint vírus lehet, ha már negyedjére látja férfiak nemi szervét különféle potencianövelő bogyókat reklámozva. Egyet se félj, Edit néni, van megoldás!

A hölgy, miután kis ideig nézegette a képeket, hisz ő is emberből van, fia tanácsára megnézi, hogy a filmletöltő oldal vajon rejteget-e magában vírust.

torrentz.jpg

clean.jpg

Minő megkönnyebbülés! A legtöbb oldal azt mondja, hogy "klín szájt", amit Edit néni sajnos nem nagyon tud értelmezni, de a zöld szín alapján arra következtet, hogy nincs probléma.

Na de komolyra fordítva a szót a Virustotal tényleg segíteni tud, ha egy-egy kisebb fájlról van szó, ugyanis egyetlen negatívuma, hogy 128MB-nál nagyobb cuccokat sajnos nem vizsgálhatunk át.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr247810042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása