Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

Megálljt kell parancsolni az uszító kommenteknek!

2018. február 19. - A te embered

Hazugság lenne azt mondani, hogy a kis elefántcsonttornyomból felriadván 2018. februárjában eszméltem rá, hogy a különböző kommentszekciók keretein belül az internet népe milyen könnyedséggel képes sutba dobni emberi mivoltát és a legkülönbözőbb érdekek - legyen az személyes vagy pártpolitikai - miatt minden alapvető normára fittyet hányni. Az viszont kifejezetten aggasztó, hogy a cikkek, videók, posztok alatt található szellemi holokauszt láttán a többség inkább csak legyint egyet, esetleg megvonja a vállát, sőt, sok esetben oda sem néz, ezzel kvázi nem létezővé téve a problémát. Pedig nagyon is létező.

Fontos kérdés, hogy egyenrangúnak számít-e az a hozzászólás, mely hosszú mondatokban, érvekkel és tényekkel támasztja alá a mondanivalóját azzal a kommenttel szemben, aminek megírása nem vesz el több időt két másodpercnél és készítőjének egyetlen mondanivalója az, hogy Orbán/Gyurcsány egy geci? Én azt gondolom, hogy fontos mindkettőre véleményként tekinteni, hisz önmagában a vélemény megfogalmazásának nincsenek kritériumai, ugyanakkor a két írás közötti tartalmi különbséget nyilván nem szabad elfelejteni. 

Eljött az idő, amikor ki kell mondani, hogy a másik politikai, vallási és egyéb hovatartozása, vagy csak egyszerű egyet nem értés miatt Dunába lövetéssel, marhavagonokkal és akasztással fenyegetni nem az a kategória, melynek egyetlen fórumon is fent kellene maradnia "demokrácia" címszó alatt. Persze az önmaguk elrontott életét uszítással és virtuális vagdalkozással kompenzálni próbáló emberek könnyen visonghatnak és "libsinácizhatnak", hiszen elképzelt világukban saját magukra úgy gondolnak, mint az egyetlen igazmondó emberekre, akiket minden platformon üldöznek a kimondott igazságért.

Tisztázzunk valamit: nyilván sokak képzeletében úgy él a mondanivalóm, hogy a belpesti kocsmákban füvező csicskalibsi (amúgy nem is vagyok liberális) minden olyan észrevételt töröl, ami az ő véleményével ellentétes. Ha ez ragadt meg, kérlek ne is olvasd tovább. Nem érdekel, ha egy poszt alatt - legyen az enyém vagy másé - teljesen értelmetlen zagyvaságok és összeesküvés elméletek keringenek, aminek a felét se lehet érteni. Még akkor sem zavar, ha történetesen az adott témához sem kapcsolódik, hiszen írójának joga van hülyének lenni. 

nerd.jpg

Ellenben amikor valaki olyan nicknevek alatt, mint Pussyfucker82 vagy Birkabaszó láthatóan örömét leli abban, hogy hosszú körmondatokban megfogalmazva mesélje el, miként végezne egyenként minden olyan állampolgárral, aki Orbánnal vagy Gyurcsánnyal szimpatizál, az az a szint, ami messze túlmegy azon a kérdésen, hogy ezt le lehet-e írni.

Elsősorban arról van szó, hagyjuk-e, hogy néhány ezer troll tönkretegye a magyar fórumok, kommentszekciók részlegét. Még egyszer mondom, itt nem demagóg dumák ellen szólalok fel, amit a társadalom egy jelentős része előszeretettel hangoztat - halálbüntetés az állatkínzóknak, sorkatonaság visszaállítása - hiszen ahhoz minden joga megvan, ellenben van egy kisebbség, melynek uszításon, provokáláson kívül az ég világon semmi célja, mondanivalója, üzenete meg pláne nem. Még emlékszek azokra az időkre - főleg a kezdetek idején - amikor ésszerű keretek között lehetett véleményt cserélni egymással különböző fórumokon keresztül. Nem akarom "a régen minden jobb volt"-féle nosztalgianagymama szerepét felvenni, hiszen maguk a gondolatok értéke akkor sem volt nagyobb nívón, mint most, de tagadhatatlan, hogy legalább volt érdemi párbeszéd és diskurzus, amit a Facebook és a politikai portálokon egy alapvető kommentelési minimum nem létezése teljesen szétroncsolt.

Ne felejtsük el, hogy egy olyan országban élünk, ahol bármelyik újságíró írhat bármilyen hosszúságú és bármilyen hiteles forrásokkal alátámasztott oknyomozó cikket, semmi hatása nem lesz, ezért arra se számítsunk, hogy néhány soros (jaj Soros!!) hozzászólásunk után a vakok látni, a bénák járni kezdenek. Tulajdonképpen abban a formában, ahogy a mai közösségi oldalak formálják a hozzászólásokat, minden értelmét elveszítette. Az a szomorú igazság, hogy nincs egy olyan hely az internet szegletében, ahol buzizás, anyázás és gázkamrába küldés megemlítése nélkül lehetne olyan társadalmi témákról és problémákról beszélni, amik sokkal fontosabbak annál, hogyan szexel 52 évesen Sarah Jessica Parker, miért építettek péniszparkot és mi a hosszú élet két fontos titka. (Egyet se én találtam ki, valóban ezek a vezető cikkek a Blikknél.)

Aki többet szokott engem olvasni, annak valószínűleg nem kell bizonygatnom, hogy én is írtam már le rengeteg hülyeséget. Némelyiket megbántam ezek közül, némelyiket nem. Arra a szintre viszont egyszer sem süllyedtem le, amik az egész fórumos - de elsősorban a politikai - híroldalakat, honlapokat és blogokat, meg úgy összességében emberi mivoltunkat mérgezi. Ehelyett vagyok olyan hülye, hogy időt és energiát pazarlok arra, hogy ez megváltozzon. Emberek, beszéljetek egymással, győzzétek meg egymást! Ha veszítetek, még csak el se kell ismerni, csak eltűnni az internet légüres terébe, ami még mindig jobb választás, mint annak a leírásával koptatni a billentyűzetet, hogy milyen fajta késsel szurkálnád halálra vitapartnered.

2018. 02. 19.

PODCAST 

A blog fejlesztése érdekében egy heti rendszerességű közéleti podcastet szeretnék csinálni, amihez társat keresek, hobbi lévén fizetséget sajnos nem tudok felajánlani. Leginkább fontos társadalmi témákról, eseményekről lenne véleménykifejtés egyelőre még meghatározatlan időtartamban. Ha érdekel, kérlek írj a bumerangblog19(kukac)gmail(pont)com email címre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr3913674472

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Moderálsz vagy cenzúrázol? 2018.02.21. 14:23:30

Anyád! – pörköli az orrod alá bősz sorokban a troll *, ha ne adj Isten “érdemtelenül” kihagyod Nobel-díjas véleménynek szánt hozzászólását. De nem bolond-e a blogger, az újságíró, ha törli a témától eltérő, vagy a társadalom normáitól elütő hozzászólás...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2018.02.19. 22:15:27

>>Még emlékszek azokra az időkre - főleg a kezdetek idején -
>>amikor ésszerű keretek között lehetett véleményt cserélni
>>egymással különböző fórumokon keresztül.
Rosszul emlékszel. Tíz éve folyamatos volt a sértegetés, mondjuk 100x több hozzászóló volt.

Mostanra mint kedélyes buzi klubok, minden blognak megvan a törzsközönsége, naponta körbeszopják egymást. Az időnként megjelenő zsindextrollok csak színesítik az egyhangúságot.

opsz, én sem anyáztam már évek óta, na majd most, hol a retekben vagy baszomakurvaanyádat @brendelmatyas?

Clodovicus S. Carolus 2018.02.20. 10:03:12

Nagyjából egyetértek a fent leírtakkal. A magam részéről előmoderálok -ha már egyszer van ez a lehetőség- és kíméletlenül törlöm a bunkó, engem vagy másokat gyalázó hozzászólásokat.

Egyébként régen is volt néhány igen bunkó, akik rendszeresen végigjárták a különböző fórumokat és blogokat és személyes szélmalom harcot folytattak, aztán nem értették, miért törölték őket. Néha, nagyon néha még szórakoztató is volt némelyik, de az elfogyasztott szeszek és egyebek mértéke szerint durvult a helyzet.

2018.02.20. 10:10:06

de hát mi az istent csinálnak, amikor az index2 és a blog.hu főoldalán a leggusztustalanabb csicska ratyi blogok vannak? ha találnék máshol normálisat, ott ellennék és nem jönnék ide mindenkit leratyizni, de kénytelen vagyok vele, hogy legalább ne nézzetek úgy ki mintha ti léteznétek

és ez nem csak politika hanem az összes faszság. mi van fent az index2-n? vegán kaja. környezettudatos kurvaisten. ez az összes erényfitogtató baromság.

nem arról van szó, hogy jobbos blogok kellenének, hanem normálisak, ahol ez nem ez a nézzétek milyen JÓ EMBER vagyok buziság megy, hanem tisztességes férfias hozzállás, ahol a rangot a pénz adja meg meg hogy ki mekkorát nyom fekve és mennyire aggresszív a fellépése.

mivel képtelenség normális blogokat találni, de ha lenne se teszik ki, kénytelen így jelezni az ember, hogy egy rohadt nagy buborékban éltek, ahol a vegánus környezettudatos faszság a menő, 90%ban még mindig az alfahímség, a pénz és az erő dominál itt kint a világban

Terézágyú 2018.02.20. 11:31:08

"úgy él a mondanivalóm, hogy a belpesti kocsmákban füvező csicskalibsi (amúgy nem is vagyok liberális)"

na, eztet nem te döntöd ám el!!!!

Clodovicus S. Carolus 2018.02.20. 18:03:26

@aszfaltparaszt: Egyébiránt Nálad is van néhány pont. Az idexes oldalak (is) kezdenek tényleg átkerülni valami kerülendő kategóriába. Nálam az utóbbi időben -többek közt- a punciparókáról kitett hír miatt mélységes mély szintre került.

2018.02.21. 09:56:47

@ClownPepito: te hol találsz jó tartalmakat? mert se az i2, se a blog.hu keresője, de még a gugli sem igen talál már érdekes magyar blogot

ColT · http://kilatas.great-site.net 2018.02.21. 14:37:24

Társadalmunk szellemi színvonala csapódik le ezeken a helyeken. Amúgy nem biztos, hogy levetkőznek a kommentelők bármit, lehet, hogy csak őszinték.

api99 2018.02.21. 19:52:33

Meg szoktam nézni a külföldi oldalak komment szekcióját. Mindig kulturált hozzászólásokat látok. Vannak sarkos vélemények ott is, de a mondandó nem bunkó formát ölt. Érdekes látni, hogy ehhez képest nálunk mi megy.
süti beállítások módosítása