Felsőfokú ponyvafilozófia

Bumeráng

Bumeráng

A média és a politika különös kapcsolata

2017. szeptember 16. - A te embered

Sokan tudatosan próbálják kerülni a médiát és annak minden, a politikát csak részben is megemlítő írásait, ennek ellenére egyértelmű, hogy akár az újságosnál vagyunk, akár a neten szörfözünk, nem tudjuk teljes mértékben kitörölni életünkből a társadalmat érintő fontos kérdéseket. Persze a kollektív felelősségvállalás alóli kibújáshoz nem kell más, csak egy jó szemtakaró, aminek felvétele után a problémák nem szűnnek meg, de láthatatlanok maradnak.

Mások viszont, főleg az interneten elképesztő aktivitást mutatnak a közélet témái iránt, a törzskommentelők minden bal- és jobboldali hírportálon jelen vannak, a cikkekhez elsőként szólnak hozzá, vitatkoznak, káromkodnak, személyeskednek, szóval mindent, amit egy átlagos kommentelő (vagy troll) szokott csinálni. 

Mostanában egyre inkább foglalkoztat, vajon miért egy olyan társadalom alakult ki a rendszerváltás óta, amelyik nem képes egymással normális hangnemben párbeszédet lefolytatni. Remélem senki nem sértődik meg, ha a Nemzeti Konzultáció és a Momentum aprócska vitáit nem veszem ide. (A Momentumról csak annyit, hogy sokkal hasznosabb lenne az országjárásuk, ha mindezt a pártprogramjuk megírása után tennék, nemcsak közhelyeket puffogtatnának az egészségügy és az oktatás tragikus helyzetéről, hanem lenne egy kézzel fogható könyv, amiben minden kételkedőnek megmutatnák, hogy valóban vannak alternatíváik. Mert egyelőre ez nem derült ki.)

Mindezt a média elkorcsosulására tudom visszavezetni, ami nem meglepő módon a rendszerváltás első pillanatától jelen volt és médiaháborúnak hívták. Ezekben az években, a szocialista rendszer felbomlásával és a kapitalizmus furcsa illatának megérzését követően nem sok újságíró tudta, mi is a nagy helyzet. Most akkor lehet rosszat írni az MDF-ről? Melyik oldalon kéne állni, egyáltalán melyik a kifizetődőbb? A kívülről érkező Gombár Csaba és Hankiss Elemér a Magyar Rádió és a Magyar Televízió elnöki székének elfoglalása után nem úgy dolgoztak, ahogy azt fentről elvárták volna. Sokan ismerik Antall József és Hankiss formális levelezéseit, mely tapogatózva indult, majd a végén olyannyira elfajult, hogy Antall követelte Hankiss meghallgatását és egyben leváltását. 

Antall pontosan tudta, melyik évet írják, sajtószabadság meg minden, de egyfajta "lojalitást" azért elvárt a nagybetűs közmédiától, ahol egészen addig nem volt szokás, hogy a mindenkori kormánypártról rosszat mondjanak. A vége az lett, hogy Hankiss és Gombár is távoztak, majd Horn érkezésével igazából minden kezdődött előröl. Nem hazudok, ha azt mondom, a rendszerváltás óta megállás nélkül folynak a különböző hatalmi harcok a médián és a politikán belül, csak néha balos, néha jobbos rendszer próbálja uralni azt. Ami ennél szomorúbb, az az, hogy még csak kísérlet sem volt arra egyik kormány részéről sem, hogy ezen változtatni tudjon. Az MDF és Antall a ludas abban, hogy ez elkezdődött, majd a többiek, hogy folytatódott. 

Hogy megértsük az egész jelenséget és ezáltal a politikai és társadalmi vitakultúra folyamatos felhígulását, meg kell vizsgálnunk magának a közmédiának a mivoltát. Gálik Mihály remekül írja le, hogy a közösségi média szépen lassan átvette a közmédia azon szerepét, amit igazából sosem töltött be. Minek is kéne lennie? Egy kormányoktól független média- és hírszolgáltatónak, ami lejáratóriportok és összevágott hazugságok helyett a valós dolgokkal foglalkozna.

ddd.jpg

Kép: Abcug

Ehelyett évtizedek óta azt lájuk, hogy az MSZP és a Fidesz is csak a magáénak akarja tudni. A magyar politikai életben senkinek nem volt újdonság, hogy 2004-ben a szocik, 2010-ben pedig a narancsosok akarták a maguk képére formálni a közmédiát, aminek a közönség eltűnésével lassan csak szimbolikus jelentősége lesz. 

A Nielsen felmérés szerint a kereskedelmi csatornák feltűnésével elképesztő csökkenést kezdett mutatni az MTV. Az RTL Klub, a TV2 vagy a TV3 térnyerése csak idő kérdése volt, és mint kiderült, meglehetősen kevés időé. Míg 1997. harmadik negyedévében több mint 70%-os közönségarányt ért el a közmédia, míg a kereskedelmiek csak 13-at, addig 1997 negyedik negyedévére már hatalmasat fordultak a számok. Az MTV esése pedig csak nagyon ritkán javult néhány tizedszázalékot, 2010-re ott tartott, hogy alig volt 12%-a.

Ezek az adatok ettől függetlenül nem jogosítják fel arra, hogy a kormánypártok játéka legyen. A legérdekesebb aspektusa ennek azok a balos és jobbos értelmiségiek, akik egészen addig nem értik a közmédia kisajátításának problémáját, amíg az az ő javukra kedvez. Magyarán mindenki a saját igazát szeretné látni az M1-en vagy a Dunán, arra viszont aligha törekedik bárki is, hogy ne a "saját", hanem a rendes igazság legyen a középpontban.

A témához részben hozzátartozik az Ipsos felmérése, ahol az intézmények presztízsét vizsgálták. 1988 és 2011 között a Parlament 39, a kormány 38, a média 21, az egyházak 7, és úgy az összes felsorolt intézmény 15 százalékpontot esett. Ezek között ott van az APEH, a szakszervezetek, a rendőrség, a honvédség, stb. Sokat mondó rávilágítás arra, mit vártak az emberek a rendszerváltástól és mit kaptak.

Írásom arra akart rávilágítani, miért várunk értelmes vitakultúrát a nép emberétől, ha a legfelsőbb vezetés sem képes erre, sőt, kifejezetten érdeke, hogy ez ne történjen meg.

2017. 09. 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://bumerang19.blog.hu/api/trackback/id/tr1612867848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.09.17. 23:18:38

Szerintem a legnagyobb trollok maguk a poszterek.
A legeslegnagyobb trollok a poszterek akik kitiltják a nekik nem tetszőket.
A legeslegeslegnagyobb trollok azok a poszterek akik lminden kommentet letiltanak.
A legeslegeslegeslegnagyobb trollok azok a poszterek akik a médiáról írnak.
A legeslegeslegeslegeslegeslegnagyobb trollok akik a médiáról úgy írnak mintha ők maguk nem lennének a részei, mintha védtelen szüzek harcolnának a trollsereg ellen, pedig csak _hogyan legyünk a nekünk tetsző ragadozó prédája_, emlékszel még poszterina????....

A te embered · bumerang19.blog.hu 2017.09.18. 14:37:40

@tireless treehugger: Csak tudod szegény kommentelők, akiknek ugye bármit lehet korlátok nélkül, nem tudnak sok mindent kezdeni olyan társadalmi problémákkal, mint a Pride, a menekültválság vagy egyszerűen csak a magyar politika. Ilyenkor pedig jön a buzizás, az értelmetlen, caps lock-kal írt zagyvaságok és a személyeskedés. Szerinted ezek közül melyiket kellene visszaraknom?

tireless treehugger 2017.09.18. 19:13:32

Bocsika, nem akartam beléd kötni.

De ha már magadra vetted, aztán még kérded is:, akkor mindet. Ez lenne a fórum lényege. Na meg az index/444/hvg/mandiner/pestisrácok szerkesztői is itt trollkodnak aztán nagyon rossz néven veszik ha törlik őket. A blog.hu-t megölte az irányított kommunikáció, bármiféle újjáéledéshez kötetlen gondolatok és kötetlen kifejezési lehetőség kell. Ha valaki csak bunkón tudja kifejezni magát vagy csak csúfolódni akar esetleg agysérült ezek mind rendben vannak, ilyenek vagyunk. Főleg az utóbbi.

A fontosnak látszó témák nem azok, a buzik is elvoltak hogy buziszták őket/egymást, a migráncsok is továbbálltak na meg a mögötte osonó jobboldali politikai fordulat sem következett be, a magyar politika meg igazából nem társadalmi probléma, mert igazából nem is társadalomban élünk hanem családok/rokonságok/klikkek egymás elleni terrorjában amihez mindenki az államot használja fel, mert az mint egy háborút szabályozó szervezet kordában tartja az erősebbik felet. A magyar "társadalom" része az államnak, nem civil, nem polgári, nem osztályos, nem rangos, nem poziciós. Minden csoportnak megvan a maga kapcsolata az állammal aztán ez a kapcsolat védi kiszolgálja képviseli őket. Személyes leszek hogy érzékeltessem: a rokonságom nagy része már külföldön él, a maradék pedig betagozódott a hatalomba. Néhányan akik még senki földjén élnek, támogatást kapnak kintről is és a jól menő hazaiaktól is. Így a család-rokonság él és virul, a génjeink szaporodása biztosított. Hasonló a baráti társaságoknál, vagy csak nézd meg az orbáni családi-baráti klikk felépülését és viselkedését, azért hozom őket mert sok információ van róluk így látható miről beszélek, de ezernyi hasonló van. Ez a kvázi törzsi-klán rendszer adja a magyar "társadalmat", itt aztán hiába akarsz lgbt-ről beszélni, hiszen a saját meleg tagjaikat védik a többit pedig rohadt buzizzák. Ide nem tudsz migráncsot hozni mert nincs neki családi beillesztési pontja, olyan lehet hogy julcsi hozzámegy ahmedhez és ahmedet minden további nélkül befogadják, sőt még mutogatni fogják hogy na nekik már ilyen is van, de komplett családokat nem lehet beilleszteni a vidék szövetébe, illetve lehet mert puskával meg lehet győzni a népet, de ott még nem tartunk. Politika pedig ugyanúgy mint a buzinál, az én politikusom az tökéletes a tied pedig egy mocskos tolvaj. De ez nem jobb vagy baloldal, hanem ha a faluban van 100 ház, abból 70-et tíz rokonság tagjai lakják, ha az egyik fideszes a másik csakazértis mszp-s, a harmadik meg független, na meg a klikkek.

magyarország nem nyugat, nem európa, nem liberális demokrácia, nem köztársaság, nem keresztény, még csak nem is igazán állam, nem is ország, nem is társadalom, aztán olyan hogy egzakt magyar nincs is, most taláják ki, most alakul, végre be akarják fejezni a kiegyezés utáni magyarság kialakítási folyamatot ami az első világháborúval félbeszakadt. Hogy aztán 100 év késéssel végre igazi nemzetállam lehessünk, pont időben, más már európánál/globalizációnál tart.

A te embered · bumerang19.blog.hu 2017.09.18. 20:25:06

@tireless treehugger: Köszi, hogy írtál és ilyen hosszasan kifejtetted a gondolataidat. Csak azért vettem magamra, mert velem is gyakran előfordult, hogy töröltem kommenteket. Méghozzá kifejezetten egy régebbi posztom után, amiben az erdélyi Pride-ról írtam. Kérlek nézd meg a hozzászólásokat és azt a tömény, hányingerkeltő gyűlöletet, ami ott van. Direkt nem töröltem azokat. Hadd lássa csak mindenki, hova jut el egy ember, ha számára kényes, provokatív kérdések kerülnek a felszínre.

bumerang19.blog.hu/2017/07/03/pride_erdelyben

Hidd el, ha ezeket a hozzászólásokat törölném, azzal nem a demokrácián ütnék sebet, hanem csak jobbat tennék a világnak. Ha cenzúra az, hogy a saját felületemen nem vagyok hajlandó látni azt, hogy néhányan egy megérthetetlen szellemi színvonalra süllyednek, hát legyen cenzúra.

tireless treehugger 2017.09.18. 21:13:39

Tök normális kommentfolyam, csináltál egy trollmágnes címet, trollmágnes mondandóval trollmágnes megfogalmazásokkal, aztán meg csodálkozol hogy odavonzottad a legtrollabb trollokat. Mondom én hogy nehéz dolog a kiválasztott ragadozó figyelmét megszerezni, főleg ha rossz módszerrel csinálod.

A szavak művészetét tehetségből forgatod, ha hozzáteszed a tudatos formálást akkor végképp ütős lesz. Soksok éve volt egy poszter "vancat", neki volt meg ez a képessége, nagyon szépen árnyaltan írt, idővel profi lett belőle, ma már ki tudja merre jár, kicsi lett neki ez a felület.

Szóval ha nem találsz megfelelő ragadozót akkor nevelj ki magadnak, vonzd magadhoz egy csapatot, alakítsd tanítsd formáld őket, aztán ezalatt kiderül hogy hátha mégsem ragadozóra vágysz hanem prédára.
süti beállítások módosítása